Gondolj rám - Kern András filmje mától a mozikban

2016.01.21. - 00:10 | vaskarika.hu / MTI

Gondolj rám - Kern András filmje mától a mozikban

Sok év után sem kellett visszazökkennie a rendezésbe, mert azt éppúgy nem lehet elfelejteni, mint a biciklizést - mondta el Kern András, a Gondolj rám című csütörtökön a mozikba kerülő dramedy rendezője és főszereplője, aki arról is beszélt az MTI-nek, hogy mindig is el akarta énekelni a címadó LGT-slágert, akárcsak filmje sebészorvos főhőse.

A Sztracsatella (1995) rendezője szerint új filmjének műfaját a komédia és a dráma ötvözésével dramedyként lehet meghatározni: "emberi történet, kicsit lelkizős, amin sokat lehet nevetni, amelyben magára ismerhet a néző, és felteheti magának a kérdést, hogy a főszereplőhöz hasonlóan cselekedne-e?"

"...módszeresen megutáltatja magát, hogy ne okozzon fájdalmat a halála"

A Gondolj rám főhőse Borlai doktor, a kiváló sebész szép családdal és biztos egzisztenciával egy nap megtudja, hogy fél éve lehet még hátra, mert tüdőrákban szenved. Eltitkolja állapotát, és ettől kezdve kollégáival és családjával is módszeresen megutáltatja magát, hogy ne okozzon majd nekik fájdalmat a halála. A bizarr húzás azonban túl jól sül el.

"Azt hiszem, valahogy benne van a véremben a filmezés, annyi filmben dolgoztam, annyira akartam rendezni, gyerekkorom óta érdekelt a film " - mesélte Kern András, hozzátéve, hogy autodidakta módon tanulta meg a szakmát. "Nem kellett visszazökkenni a rendezésbe ennyi év után, mert azt mondják, olyan mint a biciklizés, nem lehet elfelejteni. Azt, hogy ez a biciklizésre igaz-e, nem tudom, mert nem tudok biciklizni, a filmrendezéssel viszont szerintem így van: nem megy ki az ember lábából, kezéből, fejéből, úgyhogy egyáltalán nem tartottam ettől" - magyarázta a színész-rendező.

Föl sem merült benne, hogy gondot okozna egyszerre játszani és rendezni is, olyan természetes volt számára. A produkció technikai rendezője, Balogh Zsolt, és az operatőr, Ragályi Elemér is sokat segített neki. "Az egész filmezés csapatmunka. Millió technikai dolog és millió döntés minden öt percben, de ez engem rendkívül szórakoztat. Legszívesebben már elkezdeném a következőt."

GR_02_600x380

"...négy és fél évbe telt, amíg befejeztük" 

Felidézte, hogy kicsit lassabban született a Gondolj rám, mint két korábbi rendezése, a Sztracsatella vagy A miniszter félrelép. "Nagyon elhúzódott a pályázgatás, forgatókönyv-fejlesztés, az előkészítés. A forgatás ellenben gyorsan zajlott, 32 nap alatt vettük fel, jól jött volna még pár nap, de nem volt rá pénz. Aztán az utómunka is hónapokig tartott, meg a forgalmazás, úgyhogy végül négy és fél évbe telt, amíg befejeztük."

A forgatókönyvön Vámos Miklóssal dolgozott, az író Halhatatlan című novellája volt a film kiindulópontja. A történetet közösen formálták, Kern a szerzővel folyamatosan egyeztetve írta a jeleneteket egy nyáron balatoni háza manzárdszobájában éjszakánként.

"Vámos ajánlotta, hogy Borlainak legyen valami hobbija, ne csak orvosként vagy otthon a családjával mutassuk meg, és azt javasolta, hogy teniszezzen. De én nem teniszezek, viszont régen szeretném elénekelni a Gondolj rám című LGT- számot, ezért arra gondoltam, mi lenne, ha Borlai szintén erre vágyna: egy amatőr orvoszenekarral próbálna és lépne fel. A Gondolj rám nagy sláger volt annak idején, jó címnek is bizonyult végül a filmhez" - mesélte Kern András, aki január elején a Kongresszusi Központban megrendezett koncertjén kétezer néző előtt nagy sikerrel énekelte el a dalt.

A film sok humorral, érzelemmel ábrázolja a válsághelyzetbe jutott felső középosztálybeli orvos szembenézését szakmai és családi életével, s végül önmagával. "Reméljük, hogy eljut a nézőkhöz ez a gondolat, átérzik azt a katarzist, amit a főhős a film végén" - fogalmazott a rendező.

Az orvos feleségének szerepét kifejezetten Eszenyi Enikőnek írta. "Marha jó színésznő" - hangsúlyozta, majd arról is beszélt, hogy a Borlai anyját alakító Elekes Emmát Marosvásárhelyen találták meg. "Húsz éve nem játszott már, nagy színházi sztár volt Erdélyben, egyébként Kovács András Ferenc költő édesanyja. A próbafelvétel alapján azonnal tudtam, hogy őt kerestem. Kicsit megnehezítette a dolgunkat, hogy még sohasem forgatott filmet, de a végén istenien játszott."

GR_0707_0151_kern_andras_presser_gabor_foto_gal_berenike_kisebb

Az orvos lányát Szilasi Blanka alakítja, akit korábban Gárdos Péter Az igazi Mikulás című filmjében láthattak a nézők. A zenekarban doboló orvos barátjának szerepét Elek Ferencre bízta: "Nagyszerű színész, és azt akartam, hogy fiatalabbak is legyenek körülöttem". "Először játszottam orvost. Nagyon örültem, hogy rám gondolt András, mert komoly és érdekes szerep" - mondta el a Katona József Színház színésze. Mivel nem tud dobolni, Fesztbaum Béla volt a segítségére a gyakorlásnál. "Azért készenlétben állt egy kézdublőr, de a kamera végül velem vette fel a dobolós jelenetet." Hat napot töltött a stábbal, s mint beszámolt róla, a forgatás jó hangulatban folyt, különleges élmény volt Kernnel dolgozni, mert mindig is nagy hatással volt rá színészként és rendezőként.

"Nagyszerű érzés volt, amikor a Tabánban forgattuk a koncertjelenetet, és ránk közelített egy drónos kamera. Megfordult a fejemben, milyen fantasztikus érzés lehet, amikor sok ezren nézik, hallgatják az embert. Először találkoztam ilyen drónnal, igazán izgalmas volt, ahogy fél méterre állt meg az arcunk előtt" - idézte fel a színész.
A kis kamerával felszerelt repülő szerkezettel, rotocopterrel készült felvételről Kern András elmondta: fontos volt számára, hogy a Tabánban játszódó koncertjelenet végén a kamera távolodjon el a zenekartól, emelkedjen fel, és lássuk a várost, hogy a filmbe beússzon egy kis "hollywoodias" hangulat.

"Szeretek forgatni, a filmezés gyerekkori szerelem volt nálam, és abban nagyon hiszek" - fogalmazott, hozzátéve, hogy már egy újabb filmre gondol, bár nem könnyű eltalálni, hogy mit is szeretne a közönség.

A Gondolj rám a Magyar Filmalap támogatásával készült, producere Szekeres Dénes volt, a film zenéjét Presser Gábor szerezte.

Új hozzászólás