Zene és képzőművészet Kóbor Zsóka időalagútjában - Elindult a Bájoló harmadik évada

Képgaléria megtekintése2016.01.29. - 01:00 | Mészáros Vivien - Fotók: Büki László 'Harlequin'

Zene és képzőművészet Kóbor Zsóka időalagútjában - Elindult a Bájoló harmadik évada

A Megadethtől a Disney-dalokon át Kasabianig terjedő zenei mezsgyén kóborló Zsóka mesélt a Berzsenyi Dániel Könyvtárban összesereglett vendégeknek magáról, a zenélésről és festői ambícióiról a Bájoló harmadik évadának nyitányaként.

A fiatal, vasi tehetségeket bemutató, beszélgetéssel egybekötött programsorozat január 28-tól folytatódott a Berzsenyi Dániel Könyvtárban. Az est házigazdája ezúttal is Boros Ferenc volt, évadnyitó vendége pedig Kóbor Zsóka.

A beszélgetés nyitányaként Zsóka elbűvölő előadásmódjában hallhattuk a Szabó Balázs Bandája zenekar feldolgozásában népszerűvé vált Radnóti Miklós verset, a Bájolót. Ezt követően természetesen jött az első „kötelező" kérdés Boros Feritől: hogyan kezdődött minden? Érzésem szerint nem voltam egyedül a megdöbbenéssel, amikor ez a 17 éves, törékenynek tűnő, szerény, fiatal lány gyermekkori kedvenceiként emlegette a System of a Down vagy a Megadeth zenekarokat. Zenei ízlés terén Zsóka magát „sokstílusúnak" nevezte. Különböző korszakokban különböző zenéket kedvelt, így volt 8-9 éves korában Red Hot Chili Peppers rajongó, majd jött egy „sötétebb" korszak, amikor a Disney-zenék világában merült el, természetesen a kamaszkori lázadás sem maradt ki a Sex Pistols vagy a Ramones punk őrületével párosítva, majd jött az alteros, pszichedelikus vonal a Foals, MGMT és a Kasabian zenekarokkal.

Megtudtuk, hogy a stíluskavalkád ellenére - ha előadásra kerül sor - Zsóka leginkább klasszikus számok közül válogat. A fiatal lány a zenét a legjobb barátjának tekinti, amely egy olyan képzeletbeli váll, amin lehet sírni, ha fáj, vagy nevetni, ha örül. Fontos kérdés volt, hogy hogyan indult el zenész pályafutása. Kezdetben iskolai műsorokban lépett fel, majd ezekből nőtték ki magukat a kisebb-nagyobb községi, városi fellépések, valamint az első nagyobb megmérettetés, a szentgotthárdi Megacsillag tehetségkutató versenyen való indulás, ahol énekes-gitáros produkcióval mutatkozott be. A későbbiekben Zsóka az egyszálgitáros produkciókat -nem teljesen- levetve zenekartag lett a 2014 októberében megalakult Room5-ban. Több koncerten, tehetségkutatón is megmutatta magát a banda, többek között a Honeybeast előzenekaraként vagy egy balatonboglári tehetségkutatón (Peron), ahol a zsűri különdíját nyerték el.

A hirtelen felszállást azonban gyors zuhanás követte, ugyanis a zenekar rövid működése után feloszlott, így Zsóka ismét akusztikra váltott. Ha az est során elhangzott dalok listáját megfigyeljük, jól látszik, hogy leginkább fiúbandák klasszikus zenéiből szemezget a fiatal lány. Ezzel kapcsolatban adta is magát a kérdés: miért éppen ezekre esik a választása, illetve ezeket hogyan transzformálja át a saját hangjára? Zsóka a kérdésre úgy válaszolt, hogy általában másokat választ, mint amiket hallgat, tehát keményebb zenék pörögnek a lejátszási listáján, de ha pengetésre kerül a sor, akkor inkább a melankolikusabb dalokat részesíti előnyben. (Tehát ezért nem hallottunk Sex Pistols számot akusztikban! :) )

Egy előadóművésznél szintén kikerülhetetlen kérdés a szöveg szerepe, fontossága, valamint hogy próbálkozik-e saját dalok írásával. Zsóka elárulta, hogy alapvetően nem szövegcentrikus, de van, hogy egy-egy számnak nemcsak a hangulata, hanem a szövege, mondanivalója is megtetszik. Saját próbálkozásai véleménye szerint még nem annyira kiforrottak, mint ahogy azt szeretné, ezért is inkább igyekszik ezt egyelőre háttérbe szorítani.

Azt is megtudtuk, hogy nem csak az ének-zene terén tehetséges, hanem a képzőművészetben is otthonosan mozog. Mint ahogy a zene, úgy a rajzolás, festészet is igen korán elkezdődött Zsóka életében. Kedvenc témái a csendéletek, valamint újabban tintával kísérletezik - nem is rosszul, sőt! Szabadidejében akár feszültséglevezetésként is szokta alkalmazni az alkotást. A legtöbb esetben nem keresgél, nem válogat a témák közül, hanem ami éppen megragadja a figyelmét, amiben észreveszi a bonyolultságot, azaz kelljen vele „szenvedni", hogy vissza tudja adni a papíron azt teljes valójában - például egy szobanövényt a lakásban - azt festi meg. Festményeiben nagyon hangsúlyos a sötét-világos ellentét, ami arra utal, hogy a teljes kilátástalanságban (sötétben) is van reménysugár (fény).

Zsóka jövőjével kapcsolatban elárulta, hogy mindenképpen akarja folytatni a megkezdett utat, azaz zenével és festészettel is szeretne foglalkozni. A sikeres érettségi után festészetet szeretne tanulni, de ha ez a terve esetleg nem úgy sikerül, ahogy reméli, akkor 1-2 évet teljesen a zenének szentelne, hogy rendesen kitanuljon mindent, tapasztaltabbá és kiforrottabbá váljon. Véleményem szerint egyiket sem szabad veszni hagyni, a legjobb megoldás pedig a két ág kombinálása lenne. 

A műsorban elhangzott dalok:

Szabó Balázs Bandája: Bájoló
Animals: House of the rising sun
Leonard Cohen: Hallelujah
Noel Gallagher: If i had a gun
Foster The People: Pumped up kicks
Quimby: Autó egy szerpentinen
Black Keys: Little Black Submarines
Anna and the Barbies & Kiss Tibi: Márti dala 

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás