Szombathelyre is jön! - Idén is elindul a csíksomlyói búcsúba a Boldogasszony zarándokvonat

2016.02.04. - 21:00 | vaskarika.hu / MTI - MTI Fotó: Mohai Balázs

Szombathelyre is jön! - Idén is elindul a csíksomlyói búcsúba a Boldogasszony zarándokvonat

Idén is útra kel a Boldogasszony zarándokvonat a csíksomlyói búcsúba, ám idén először magyarországi vonatos zarándoklatokat is szerveznek: a Szent Márton-év alkalmából július 9-én Szombathelyre is indul majd különvonat.

Idén először magyarországi vonatos zarándoklatokat is szerveznek: a Szent Márton-év alkalmából júliusban Szombathelyre, szeptemberben, Kisboldogasszony ünnepén a mátraverebély-szentkúti nemzeti kegyhelyre is indul majd különvonat.

Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke kiemelte, a csíksomlyói pünkösdi zarándoklat mára nemzeti eseménnyé vált, olyan ünnepé, amely nemcsak a katolikus, nemcsak a hívő emberek szívét mozgatja meg, hanem minden magyar emberét. Ünnepé vált a zarándokvonatok indulása, megérkezése és köszöntése is egy-egy magyarok lakta településen.

Az MKPK elnöke szólt arról, hogy a zarándoklat régóta igazi lelkigyakorlat a hívő ember életében, hiszen a zarándoklaton lévő ember ezt az időt "teljes egészében Isten és a saját kapcsolatának rendezésére kívánja fordítani".

Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára bejelentette, a kormány 15 millió forinttal támogatja, hogy katolikus iskolák diákjai, gyermekvédelemben lévő fiatalok, illetve fogyatékossággal élők és kísérőik is részt vehessenek több zarándoklaton. A támogatásból 400 fiatal, illetve kísérőik utazhatnak el Csíksomlyóra, Mariazellbe, illetve Krakkóba.

A csíksomlyói pünkösdi búcsúba május 12-én indul el Budapestről a Boldogasszony zarándokvonat, amelyre Cegléden, Szolnokon és Püspökladányban is fel lehet majd szállni. A szerelvény a magyar-román határt átlépve Nagyvárad, Kolozsvár, Marosvásárhely érintésével érkezik az esti órákban a vendéglátó településre, Gyergyószentmiklósra. A zarándoklat második napjának programja Gyimesbükkön, az ezeréves határnál lesz, harmadnap, szombaton a csíksomlyói búcsún vesznek részt. A programot a negyedik nap Gyergyószentmiklós főterén szabadtéri szentmise zárja.

Budai László, a Misszió Tours alapítója szólt arról, hogy vonaton a lelki vezető Bíró László tábori püspök, Burbela Gergely verbita szerzetes, Görbe László piarista szerzetes és Timár Asztrik ferences szerzetes lesz. A zarándoklat világi fővédnöke Kövér László, az Országgyűlés elnöke, egyházi fővédnöke pedig Veres András.

Csépke András, a MÁV-START Zrt. vezérigazgatója a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a vonatokon gondoskodnak hangosításról és étkezőkocsiról, valamint újdonságként említette, hogy a csíksomlyói vonaton helyet kap a társaságuk által tervezett, fejlesztett és gyártott egyik InterCity Plusz kocsi.

A Szent Márton zarándokvonat július 9-én indul Szombathelyre a Szent Márton-emlékév központi, kétnapos eseményére. Veres András az MTI-nek elmondta: az első nap ünnepi szentmisére várnak az egész Kárpát-medencéből zarándokokat azokról a településekről, amelyek Szent Márton nevét viselik, illetve azokat a plébániai közösségeket, amelyek temploma vagy települése Szent Márton oltalma alatt van. Ugyanakkor ott lesz a misén a teljes püspöki konferencia, illetve a Kárpát-medencéből és a szomszédos országokból érkező püspökök.

Este kezdődik és 24 órán keresztül tart a fiataloknak szóló második nap programja, melynek záró eseménye 10-én este egy Ákos-koncert lesz. A második nap célja a fiatalok evangelizálása, az, hogy vallásos és nem hívő fiatalokat egyaránt meg tudjanak szólítani. A pontos program még készül - tette hozzá az MKPK elnöke -, de lesznek koncertek, beszélgetések híres emberekkel, akik tanúságot tesznek majd hitükről, lesz szentségimádás és elmélkedések is.
MTI

Új hozzászólás