Büdös, lyukas blöffkád - A Dal 2016 harmadik elődöntője

Képgaléria megtekintése2016.02.07. - 02:30 | Orsó - MTVA Fotó: Penziás Nikolett, Ősi György

Büdös, lyukas blöffkád - A Dal 2016 harmadik elődöntője

Azt hiszem, nyugodt szívvel mondhatom, hogy az eddigi egyik legrosszabb, legszínvonaltalanabb műsort láthattuk ma este. Minden benne volt, amit csak el lehet képzelni: rossz dalok, rossz ruhák, amatőr bakik, hibás számolás, műmájerség, hiteltelen előadás, Harsányi Levente önmagában olyan ordítóan rossz, hogy még a hangját se bírtam elviselni, és mindezt alaposan megpakolták egy olyan sztárvendéggel, mint ByeAlex.

Sok szót ne is vesztegessünk, haladjunk végig a versenyzőkön, és felejtsük el ezt az egész estét egy életre.

Veres Mónika (Nika) kitűnő hangját egy középszerűen is alig mondható dallal párosították sajnos. A magas részek jobban állnak az énekesnőnek, mint a mélyek, de hát az előadás minősége nem sokat segít a dalon. A magyar szöveg olyan közhelyes, hogy már most a párnámat rágnám, ha itt lenne. Bizony, Pierrot véleményével kivételesen egyetértek (ő eddig a szokásos, szexin bársonyos hangján küldte el a versenyzőket az anyjukba, de ma még ő is unatkozott).

B The First - Barna, ez meg milyen ruha? És miért nem szól neki valaki, hogy hogy néz ki ezzel a vacak kis bajusszal? Mondjuk ha csukott szemmel hallgatom, akkor a dal jobb, mint a látvány, bár nyilvánvaló, hogy itt is a „volt egy dalom kéznél" metódus érvényesült a nevezésnél, amivel egyébként semmi baj nincs. Szeretem én Barna hangját, jól is énekel, a dal is belefér.

Ív kinézete színes, izgalmas, ám erőtlen. Ha jól emlékszem, régebben is valami ilyesmi volt vele a gondunk. Ha ezzel akarjuk nyitni a partyt, Ív, akkor több élet, több mozgás, több kisugárzás kell bele! Lehet, hogy nem ártana egy 5 BPM-es gyorsítás sem. (Ehhez képest Pierrot 8 pontot ad rá...)

Gájer Bálint az ötletes színpadképen kívül végre életet hoz a stúdióba. Ez kérem úgy, ahogy van, tökéletes. Nem lehet belekötni, gyakorlott, profi, ahogy a nagykönyvben meg van írva. Nem mondom, hogy a dal megfog, mert különösebben nem, de mindenképpen elismerendő a teljesítmény és az énektudás (igaz, tőle már nem is számítunk másra). Ami mondjuk kissé meredek volt, az a nadrág, és a most először látott „férfi tevepata-jelenség". Hm.

Én a magam részéről nagyon örülök a Parno Graszt jelenlétének. Aranyosak, szimpatikusak, szeretni valóak, és jó végre valami MÁST is hallani, mint amit mindig. Hogy tényleg szívből hozta-e be a zsűri őket az élő adásba, vagy valami más oka volt, azt nem tudom, lényeg, hogy kellett a változatosság.

Singh Viki gyönyörű, remekül énekel, bármelyik musical vezető dala lehetne a Katonák, ide azonban nem látom jó választásnak (főleg a tavalyi dal tükrében), bár ki tudja, ezen a nemzetközi peace & love fesztiválon lehet, hogy jól sülne el. Tény, hogy erős és megrázó előadást kaptunk Vikitől.

Horányi Juli saját szerzeményét énekli, ennek még akkor is örülünk, ha a dal eleje kissé nehezen akar beindulni. A gospeles hangulat valóban érezhető, a kisugárzás jó, a vokál kiemelkedő, viszont a hangfekvést szerintem nem egészen találták el Juliék, mert igazán csak a magasabb részeken nyílik ki a hangja, a mélyek erőtlenek maradnak.

Petruska őszinte fiúnak tűnik, jól énekel, bennem leginkább a 2009-es győztes Alexander Rybak Fairytale című dalát idézi fel, de inkább csak a stílus (és a hegedű) miatt. A rémálmokról ilyen vidám dalt írni érdekes, viszont a szöveg valóban jól sikerült. A pontozásban ő kapja a verseny legmagasabb pontszámát (Freddie-hez hasonlóan 42 pontot), ehhez képest a pontösszesítőben a lista végére teszik, és ez senkinek nem tűnik fel! Nem szólnak semmit, nem helyesbítenek. Tatár Csilla szerintem nem ismeri a számokat, más magyarázat nem lehet ekkora blődségre.

Berkes Olivér és Tóth Andi kettőse sajnos nálam nem váltja be a várt reményeket. Az előző versenyző ösztönösségének és őszinteségének tükrében ekkora műmájerség, és ez az ódivatú, színtelen, szagtalan, erőszakkal kreált popzene szinte égeti az arcom. Olivért nyugodtan ki lehetett volna felejteni az egészből, Andi ugyan ugrált, de minek...? Ez a dal az égvilágon semmit nem mond nekem, szörnyű, szörnyű. (És Péterffy Lilivel sem lett volna jobb valószínűleg.) A mai pontozás és ismertetés tényleg tele van bakival, itt pl. a holtverseny nem ismeri fel Tatár Csilla, de már nem is csodálkozunk. 

A végére hagyták Agárdi Szilviát, aki egy tipikus Rakonczai Viktor-balladát hozott. Nagyívű, éneklős, himnikus dal, amit mindenütt hallottunk már, a hang pedig annyira szemérmetlenül hozza Celine Dionnak még a lélegzetvételeit is, hogy azt se tudom, hova nézzek. Szilvi kétségtelenül szépen énekel (mert Diont utánozni azért igencsak nehéz feladat), de ez nem a saját stílusa, azt még bizony keresni kell. Persze magas pontszámokat kap, éljen a PC (nem baj ez, csak akkor ismét visszakérdeznék a Group'n'Swing 4 pontjára, Pierrot).

Akik továbbjutnak:

Petruska
Agárdi Szilvia
Parno Graszt
B The First
Nika (hármas holtverseny után, nagyon helyesen)

A vigaszágon továbbjutó versenyző személyének eldöntéséig sztárvendég fellépő zavarja meg a köreinket, ez pedig ma nem más, mint ByeAlex, aki még mindig valakiről ír dalt, bár nagyon nem kéne. Sajnálom, nekem a vérem forr fel tőle, és nem a jó értelemben. Ez egy nagy, büdös, lyukas blöffkád, amit állandóan utántöltögetnek, hogy ne fogyjon ki, pedig nyugodtan ott lehetne hagyni, hadd felejtsük már el. Látszik rajta, hogy ő sem akarja ezt, akkor mi miért akarnánk?!?

A nézők Berkes Olivért és Tóth Andit juttatták tovább (én Gájer Bálintra voksoltam egyébként), hát, legyen meg az ő akaratuk. A következő héten gyakorlatilag elölről kezdjük az egészet, tekintve, hogy majd a továbbjutók felével kell foglalkoznunk. Minden évben feltesszük a kérdést, hogy mi a csudának ez a fura műsorszerkezet, a hatodik adás végére még a jó dalokat is szénné unjuk, de hát biztos jó ez valakinek. 

A mai adás viszont senkinek nem volt jó, olyan unalmas és béna volt, hogy még Pierrot sem szólt be senkinek. Zséda olyan cuki volt, hogy összeragadt a szánk, a Harsányi-Tatár kettőst meg szeretném leültetni egymással egy zárt szobában, hogy próbálják meg egymást elviselni három napig. Egy hét múlva újra jövünk, addig nem nézünk tévét, mert kiégett az agyunk ettől az egésztől.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás

Korábbi hozzászólások

schanc 2016.02.08. - 12:29
Minden hibájával együtt én ezt az adást azért jobban élveztem, mint az előzőt. Még ha egy csomó mindenben egyetértek. Én a 25-28. számú produkciókat igazán tudtam szeretni, valamint Szilvit is (akinél kihagytátok Shakirát Dion mellől :D). És a duett dalát is jónak gondolnám, de nagyon szétesős, "összehányt" volt a színpadi produkció, ráadásul Károllyal ellentétben szerintem nem is énekeltek jól.