Szűcsinger, avagy Szálinger Balázs költészete Szűcs Krisztián popritmusában

Képgaléria megtekintése2016.02.11. - 01:00 | Mészáros Vivien - Fotók: Büki László 'Harlequin'

Szűcsinger, avagy Szálinger Balázs költészete Szűcs Krisztián popritmusában

Petőfi rocksztár életén keresztül, a verseken, a kétszereplős darabokon, a Heaven Street Seven dalok újragondolásán át egészen a klasszikus slágerek átiratáig jutott szerdán este a Szűcsinger duó. Zene és poézis 75 percben.

Szűcs Krisztiánt és Szálinger Balázst a közönség főként a Rájátszás sorozatból ismerheti, ám barátságuk sokkal korábbi időkre nyúlik vissza. Még az ezredforduló előtt ismerkedtek meg, így evidens volt, hogy ebben együtt alakítanak költő-zenész párost. Elmondásuk szerint mindig is szerettek volna közösen alkotni valamit, ebben segített 2011-ben a Rájátszás, ami megadta az első lökést az együttműködésre. Ennek eredménye a költészetből és popzenéből összegyúrt Szűcsinger duó.

A műsor felkonferálása során Szálinger Balázs költő ismertette az esti repertoárt: Petőfi rocksztár életén keresztül, a verseken, a kétszereplős darabokon, a Heaven Street Seven dalok újragondolásán át egészen a klasszikus slágerek átiratáig minden oldalát igyekeznek majd bemutatni a duónak. Természetesen a vidám hangulat és nevetés sem maradhatott ki az előadásból, amelyet a költő és a zenész közötti spontán, de jól betanult odamondogatások hívtak elő.

Először Petőfi rocksztár-életmódjába nyerhettünk bepillantást, konkrétabban a Sandor Petofi lemez A/1-es Javulási szándék című korai kislemezslágerét ismerhettük meg. „A korai Petőfi jellegzetes csajozós slágere, minimál hangszerelés, lendület és kölykösség - minket a gombafejes korai Beatlesre emlékeztet."

Ezt követően Krisz következett Szálinger versek/átiratok gitárra ültetésével, melyek közé kisebb párbeszédes minidarabokat tűzdeltek. Az est "legkínosabb" pár percét kellett átélnünk, amikor a publikum előtt elhangzott Szűcs Krisztián első és utolsó verse, a 99%. A kínosság érzése után költőtársának (a keszthelyi könyvtárból lopott) egyik korai verses gyűjteményéből olvasott fel három verset - Halál I., a Halál II., illetve a Halál III.-, aminek előadásmódja, hangulata és morbiditása szintén felfele görbítette a szájakat.

A halál témakörénél maradva a Meghalok című szám előadása előtt Balázs felolvasta a dalszöveg eredeti változatát, a Menni kell tovább című HS7 számot, aminek éles kontrasztja szintén megnevettette a publikumot. Zárásként - átugorva a kötelező visszatapsot - két klasszikusnak, egy Beatles számnak és a Für Elise-nek a magyarosítását hallhattuk, amelyek még felejthetetlenebbé tették az estét.

Az esti „poéformansz" bebizonyította, hogy költő és zenész milyen otthonosan tud mozogni a másik világában, még akkor is, ha előbbinek nehezen megy műanyag kisszaxofonon játszani vagy vokálozni, utóbbinak pedig kínos pillanatokat okoz első és egyben utolsó versének nyilvános felolvasása.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás