Bájos lány a Bájolón - A sokoldalú Lutor Katalin volt a sorozat vendége

2016.02.12. - 00:20 | Mészáros Vivien - Fotók: Büki László 'Harlequin'

Bájos lány a Bájolón - A sokoldalú Lutor Katalin volt a sorozat vendége

A "totálisan könyvmollyá vált" Lutor Katalin villantotta meg Pegazus-szárnyait a Bájoló aktuális vendégeként február 11-én a könyvtárban. A közönséggel gyakorlottan kontaktust teremtő lány aktívan tevékenykedik költőként, sőt a slammerek világába is belecsöppent egyetemi évei során.

Boros Ferenc, sorozat házigazdája a beszélgetést szokásosan a tipikus újságírói kérdésével indította: hogyan kezdődött minden? A válaszból megtudtuk, hogy Katát kiskorától kezdve körülveszi az irodalom. Minden a mesekönyvekkel, mondókákkal kezdődött, majd jöttek a versek, memoárok, végül belecsöppent a terjedelmesebb művekbe, és ahogy fogalmazott, "totálisan könyvmollyá vált". Az irodalommal való ismerkedés, foglalkozás azonban nem merült ki nála ennyiben, hiszen ő maga is aktívan tevékenykedik költőként, sőt a slammerek világába is belecsöppent egyetemi évei során.

Ha már egyetemi évek, meg kell említeni Fűzfa Balázs tanár úr támogatását, verskritikáit, a 12 legszebb magyar vers megtanulását, a tanszéki kiadványokban való számos publikációt, valamint, hogy ő az egyik alapítója - Kocsis Marcell mellett - az egyre népszerűbb a SEK Irodalmi Műhelynek. Az est folyamán Kata több versét is előadta: Prímrím, Tegnapi maradék, Pipitér szirom, valamint első slágergyanús dalát is hallhatta a közönség, amely a Ne késs el címet viseli.

A versek születésével kapcsolatban megtudtuk, hogy benne készen vannak a versek és egyszerűen csak ki kell írnia magából. Úgy érzi, hogy nem szükséges több hónapon át húzni egy verset, sőt a már megszületett műveit sem szokta korrigálni, mert az egész olyan komplex, hogy nem igényel utólagos módosítást.

A versek után a fotózásra kanyarodott a beszélgetés. Katánál a fotózás akkor kezdődött, amikor a sajtó világában kezdett sürögni-forogni és azóta kirobbanthatatlan a kezéből a masina. Kedvenc témái közé tartoznak a szociofotók, amelyen belül főleg az emberi arcokon megjelenő hangulatokat, érzéseket szereti megörökíteni, legyen az egy mosolygó vagy egy elgondolkodó arc. Evidens volt számára, hogy mivel versekkel és fotózással is foglalkozik, ötvözi a kettőt, így születtek meg a képversek (vagy versképek), amelyekből pár gyöngyszemet meg is csodálhattunk.

A Bájoló február 25-én jelentkezik legközelebb, akkor Németh Bence, a Karak zenekar frontja lesz a vendége Boros Ferencnek.

Új hozzászólás