Jóízű disznóságok 3. - III. Térségi Böllérverseny Lukácsházán (febr. 20.)

2016.02.16. - 00:30 | Büki László 'Harlequin'

Jóízű disznóságok 3. - III. Térségi Böllérverseny Lukácsházán (febr. 20.)

Helyszín: Lukácsháza, Biotájház, Szőlőhegy

Dátum: 2016.02.20.

16 böllércsapat, 16 specialitás, ingyenes kóstoló és böllérbál - február 20-án harmadszor szervez igazi gasztrofesztivált a lukácsházi Biotájházban és a Csömötei szőlőhegyen a Borbarát Hölgyek Lukácsházi Egyesülete és az önkormányzat. A Pincés Kemencés Nap - III. Térségi Böllérverseny igazi családi rendezvény, ahol a látogatók a kulináris élvezetek mellett megismerkedhetnek a versengő települések gasztronómiai és kulturális specialitásaival is.

Február 20-án harmadszor rendezik meg a Lukácsházi Pincés Kemencés rendezvénysorozatot. A böllérversenyen Cák, Kőszegdoroszló, Kőszegpaty, Kőszegszerdahely, Lukácsháza, Nemescsó, Pusztacsó, Oszkó, Győrvár, Gencsapáti, Csepreg, Bük, Perenye, Kőszeg, Kőszegfalva és a kőszegi Iparosok csapata képviselteti magát. 

A böllérverseny sajtótájékoztatóján Virágh János, Lukácsháza polgármestere kitért a rendezvény anyagi hátterére is. Az idei eseményt is önerőből rendezik meg, ám a belépőjegy ára nem változott: 14 éves kor felett 1500Ft-os belépődíjra kell számítani, 14 éves kor alatt pedig díjtalan a belépés. A belépőjegy ingyenes kóstolási lehetőségeket is tartalmaz a kemencés helyszíneken.

A rendezvény a Biotájházban veszi kezdetét a disznóöléssel (7:15-től), majd 16 pincés-kemencés helyszínen kerül sor a további feldolgozásra. A csapatoknak hatféle ételt kell készíteniük: sült és húsos kolbászt, véres és májas hurkát, toros káposztát, valamint kemencében sült ételt. Az étkeket társadalmi és szakmai zsűri is értékeli, ám a finom ízeken kívül fontos a vendéglátás és a tálalás minősége is!

A 11 órakor kezdődő ünnepélyes megnyitó a Vízközmű ház alatti rendezvénysátorban lesz, ugyanitt egész nap a helyi és kézműves termékek, valamint borok vásárlására is lehetőség nyílik. A délutáni kulturális program Kőszeg Város Fúvószenekarának műsorával kezdődik, majd az elkészített disznóságok zsűrizésére kerül sor. Nótár Mary fellépését az eredményhirdetés követi. A rendezvényt a Böllérbál zárja, zenél az Unikum.

A gyermekekre idén is gondolnak, hiszen fából készült népi játékok várják majd őket, emellett a hagyományokat a vásári jelleg is erősíti egy négyszögben elhelyezett vásártérnek köszönhetően, ahol közel 50 kézműves várja majd érdeklődőket. A helyszínek között térképpel lehet tájékozódni, melyet érkezéskor mindenki átvehet

A közlekedést illetően is elhangzott néhány fontos információ, ugyanis egyirányúsítják a forgalmat a hegyen, így a belépés a SCHOTT Hungary Kft. felől lesz, a helyszínt pedig a Kiscsömötei utca, illetve a 87-es főút irányában lehet majd elhagyni. A parkolás autóval csak a jobb oldalon lehet megállni, de ha az út melletti parkolók már megtelnek, akkor a - most már 600m2 területű - rendezvénysátor mögötti tér majd az időjárás függvényében lesz igénybe vehető, valamint a SCHOTT Hungary Kft. gyárépülete melletti füves területre irányítják várhatóan a szervezők a személygépjárművel érkezőket. 

Arra is kitértek a szervezők, hogy a hegyi utak nagyon jók, de ha letérünk az útról, akkor a talaj már ingoványosabbá válik, és lévén téli, szabadtéri rendezvényről van szó, ajánlják az érdeklődőknek, hogy gumicsizmát, magas szárú cipőt hozzanak. Az útvonalat jelzőtáblákkal jelölik, a tájékozódásban „Segíthetünk" feliratú mellényt viselő diákok is segítenek! 

A rendezvénysátorban információs pult fog működni, ahol tombolaszelvényt is árusítanak. A tombola fődíja egy kismalac.

 

A böllérverseny pontozásának szempontrendszeréről szólva Virágh János elmondta, hogy többek közt értékelik a csapatok egységes megjelenését, a pörzsölés - hagyományos - jellegét, a bontás szakszerűségét, a helyszínek higiéniáját, hátrahagyott rendjét, a környezettudatos hulladékkezelést, a vendégfogadás milyenségét, a saját település bemutatását, marketingjét és az ételek minőségét. 

A rendezvénnyel kapcsolatos további információk a hivatalos weboldalon érhetők el.


Új hozzászólás

Korábbi hozzászólások

Székely Judit 2016.02.16. - 13:04
Nagyon jó, hogy idén végre kiemelik, hegyi utak vannak és gumicsizma is elkél, ugyanis mi sajnos tavaly belefutottunk, hogy babakocsival mentünk és így csak a rendezvénysatorhoz tudtunk eljutni....
BLH 2016.02.16. - 13:52
Tavaly is ugyanúgy kiemeltük.... szó szerint, kiemelt betűvel! :) Sőt, már a legelső versenyen (2014) is leírtuk és a szervezők is elmondták, hogy "a hegyi utak nagyon jók, de ha letérünk az útról, akkor a talaj már ingoványosabbá válik, és lévén téli, szabadtéri rendezvényről van szó, ajánlják az érdeklődőknek, hogy gumicsizmát, magas szárú cipőt hozzanak." Tehát amióta ez a rendezvény van, azóta ezt a szervezők és médiumként mi is hangsúlyoztuk, kiemeltük! :) Lehet, másnak ez nem volt fontos, ahol esetleg olvasott az eseményről.