Egérkattintással a Gyönyörök kertjébe

2016.02.18. - 00:10 | hirado.hu

Egérkattintással a Gyönyörök kertjébe

Egérkattintásokkal visz az út Bosch talán legismertebb művébe, a Gyönyörök kertjébe. Interaktív művészetélvezet!

HIRDETÉS

Ilyen nagyításban és részletességgel, korlátlan ideig tűnődve sohasem láthattuk még élőben sem a lidércnyomásosan szép festményt. A Gyönyörök kertje Hieronymus Bosch egyik legismertebb műve, egy triptichon, melyet Földi Paradicsomnak is hívnak. A triptichon hármas oltárkép, egy-egy behajtható szárnnyal. A két oldalszárny - balra a Paradicsom, jobbra a Pokol - becsukva, vagy kinyitva a fő képet védi.

A holland fejlesztésű, angolul is beszélő oldal olyan, mint egy interaktív dokumentumfilm. Zene szól alatta: a legjobb egy fejhallgatót feltéve elmerülni a részletekben. Megtekinthető Internet Exploreren, vagy Safarin is, de a leginkább a Chrome-ot kedveli, asztali számítógépen (mobilon ne próbálkozzunk, jobb lesz PC-n).

Bosch

Fenti kép a triptichont ábrázolja: egérkattintásra érhetjük el a szövegdobozokat, nagyíthatunk a képben. Az alábbi kép a teljes festményből a Paradicsomban ábrázolja a Teremtőt és Évát.

Bosch Adam es Eva

Még az alábbi részleten is látható, milyen nagy felbontású a kép, hiszen Évára tovább közelítve sem esik szét, egyáltalán nem pixelesedik.

Bosch Eva

A képrészek értelmezését az oldal hangosan magyarázza, s hogy megkönnyítse az izgalmas történetet megértését, megjeleníthető a szövegdoboz is. Ha nem akarunk önálló sétára indulni, válasszuk a „Start the Tour" gombot, s vezetővel indul a varázslat. Az oldalt úgy olvashatjuk, mint egy könyvet: visszatérve onnét folytathatjuk, ahol előzőleg félbehagytuk.

Új hozzászólás