Együtt az állatkínzás ellen - Demonstráció Szombathelyen

Képgaléria megtekintése2016.02.21. - 01:10 | Oláh Emese

Együtt az állatkínzás ellen - Demonstráció Szombathelyen

Február 20-án a Fekete István Állatvédő Egyesület demonstrációt szervezett az állatkínzás ellen Szombathelyi Fő terére. A résztvevők között akadtak kicsik, nagyok, kutyások és kutyátlanok is, ám az állatok iránti rajongás eggyé kovácsolta a társaságot.

Kék sál, illetve kék szalag volt a tiltakozás jelképe, melyet sok résztvevő -beleértve a négylábúakat is- viselt az eseményen. A főtéri színpadon Csollányné Horváth Krisztina (Fekete István Állatvédő Egyesület) és Vértesi Andrea (Állatvédők Vasi Egyesülete) szólalt fel az állatkínzás ellen. Elmondták, állatvédőként naponta találkoznak az állatkínzás durvább és enyhébb eseteivel, ugyanis állatkínzás az is, ha az állatnak a kert végében, láncon kell leélnie az életét állati társ vagy emberi kontaktus nélkül. Ugyanúgy állatkínzásnak minősül az is, ha a lakásban tartott kutyának vagy bármilyen állatnak nem elégítik ki a mozgásigényét. Például amikor madarakat, rágcsálókat apró ketrecekben tartanak anélkül, hogy az állatok megfelelően ki tudnák élni mozgásigényüket. Állatkínzás továbbá az is, amikor falvakban a haszonállatokat tartják rossz körülmények között - ők valahogy kimaradnak az állatvédelmi törvények köréből.

Az állatvédők szeretnék elérni, ha az állatbántalmazásos eseteket nagyobb nyilvánosság övezné, a tartási körülmények megfelelő szigorral lennének meghatározva. A büntetési tételeknek a bírósági gyakorlatban azt kellene mutatniuk, hogy az Európai Unión belül vagyunk és Magyarország sem engedi azt, hogy az állatait rosszul tartsák.

Szó esett még az állatkínzás fogalmáról is, ami az Btk. 244 §-a alapján a következő:

(1) Aki a) gerinces állatot indokolatlanul oly módon bántalmaz, vagy gerinces állattal szemben indokolatlanul olyan bánásmódot alkalmaz, amely alkalmas arra, hogy annak maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza,

b) gerinces állatát vagy veszélyes állatát elűzi, elhagyja vagy kiteszi, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha az állatkínzás

a) az állatnak különös szenvedést okoz, vagy

b) több állat maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza.

Albert Zsófia és Balogh János, a Weöres Sándor Színház két színésze voltak az állatok szószólói. Tényeket, statisztikákat közöltek az országról, például, hogy nemzetközi kutatási eredmények támasztják alá, hogy aki állatot bántalmaz, az embert is bántalmaz, vagy bántalmazni fog.

Magyarországon 2014-ben 306 esetben történt vádemelés állatkínzás miatt. Ebből csupán 10 végződött letöltendő szabadságvesztéssel, 103 eset felfüggesztett szabadságvesztéssel. A 306-ból 193 eset büntetlen maradt. A 10 letöltendőből pedig összesen egyetlenegy az, amelyiknél a két évet meghaladta a büntetési tétel.

Néhány kiemelkedő, elrettentő példa Vas megyében:

Missy (Pusztalánc, 2016. február) - Megverték, majd egy 4 m mély, szűk betonverembe dobták, a betonfedelet ráhúzták. Teltek a napok, erejét vesztő ugatás, majd segítő emberek hangja, víz és étel érkezett. Missy jelenleg gazdikereső.

Vak máltaiak (2016. január) - Két meggyötört, folyamatos ellésre kényszerített kutya, akik a szaporító áldozatai. Saját piszkukban, apró helyen nyomorogtak. Szemük dülledt, gyulladt, hályogos, látásuk, sőt szemük menthetetlen, el kellett távolítani. Vakon, de már biztonságban élnek, egyikük még gazdira vár.

Egy év körüli, kaukázusi jellegű kutya - (Uraiújfalu, 2015.09) A kölyökkorában felrakott lánctól, ami nem nőtt vele együtt, nyakán gennyes véres seb. Az állatvédők vállalták volna a kezelés költségeit, de azt a gazda büszkeségből nem fogadta el. Azt ígérte, gondoskodik a kutyáról. Másnap jött a hír, az egyéves életerős kutyát elaltatták. Az állatorvos és a gazda is nagyot vétett, a kutya egy apró műtéttel menthető lett volna.

Ahogy a róka mondja a kis hercegnek: "Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél."

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás