Meddőség: nem mindig a nő tehet róla

2016.02.24. - 14:00 | vaskarika.hu / hirado.hu

Meddőség: nem mindig a nő tehet róla

Általában fel sem merül, hogy a férfi miatt marad el a gyermekáldás, holott a nőknél ma már jóval több a meddő férfi. Minden ötödik pár küzd a gyerekért.

Egyre nagyobb probléma a meddőség Magyarországon, de a közgondolkodással ellentétben nemcsak a nők meddősége okoz problémát babavállaláskor. A férfimeddőség egyre gyakoribb, sőt 2035-re akár kritikus szintre is érhet. Elképzelhető, hogy igen sok férfi az alacsony spermaszám miatt már nem lesz képes gyermeknemzésre - derült ki egy budapesti kerekasztal-beszélgetésen, amelyen professzorok és orvosok vettek részt.

Minden ötödik pár küzd a babáért

A gyermekre vágyó párok közül minden ötödik hosszú küzdelmet folytat a gyermekért. Míg 10-20 évvel ezelőtt a férfiak és nők fele-fele arányban voltak „felelősek" a meddőségért, addig ma már az esetek 60 százalékában a férfiak, s csupán 40 százalékban a nők miatt marad el a gyermekáldás.
A Testnevelési Egyetem egyik évfolyamának férfi hallgatóit is vizsgálták. A kutatás során kiderült, hogy a fiatal férfiak jelentős százalékban terméketlenek, egyrészt a stressz okozta teljesítménykényszer, másrészt a teljesítményt fokozó különböző szerek miatt.
A férfiak zöme nem gondolja, hogy ő is lehet meddő

A férfiakban szinte fel sem merül, hogy ők is lehetnek meddők. Általában csak akkor szánják rá magukat, hogy orvoshoz menjenek, amikor a nő már számtalan vizsgálaton átesett és egyértelművé válik, hogy nem nála van probléma.

Ha a férfiak tudomást is szereznek róla, hogy meddők, többnyire elutasítják a felelősségüket, sokszor hárítanak és szégyellik a dolgot. „Holott a terméketlenség nem impotenciát jelent, nem szégyellnivaló dolog" - mondta dr. Szöőr Anna pszichológus.

Drasztikusan csökken a spermiumok száma világszerte

Az első felmérések 1938-ban készültek. Akkor még 120 millió spermium volt 1 ml ondóban. Ez a szám a '90-es években 70 millióra csökkent, és ha a tendencia ilyen ütemben folytatódik, akkor 2030-ra a 20 milliós érték alá csökkenhet, amely alatt nem következik be a megtermékenyítés. Így elképzelhető az andrológusok és a WHO szerint az, hogy a férfi nem lesz képes megtermékenyíteni a nőt - mondta prof. dr. Ősapay György, a Magyar Tudományos Akadémia nagydoktora.

Kaáli Intézet nyílt Debrecenben

Illusztráció - MTI Fotó: Oláh Tibor

Megdöbbentő adatok

A magyar népszaporulat egyébként régóta csökkenő tendenciát mutat. Míg a '48-as forradalomnál 10 nőnek még 48 gyereke született, ma már ott tartunk, hogy 10 nőnek csak 13 gyereke születik, tehát a reprodukciós ráta 1,3-1,4 körüli. Ezen érték alatt azt mondják a matematikával foglalkozók, hogy már nehezen lehet visszafordítani a csökkenést - állítja dr. Makay Zsuzsa szociológus.

A KSH Népességtudományi Kutatóintézetének tudományos titkára úgy látja, hogy a magyar fiatalok többsége szeretne családot alapítani és gyermeket nemzeni. Ezért reménykedhetünk abban, hogy a CSOK-program lendíteni fog a gyerekvállalási kedven, a termékenységi arányszámon - tette hozzá a szakember.

A meddőség okai

A meddőség hátterében egyrészt a stressz áll. A hormonrendszer alakulására ugyanis hatással van mind a munkahelyi, mind a családi, mind a környezeti stressz. Felelőssé tehető továbbá az ülő életmód. A spermiumokat tároló herék a sok ülés során egy fokkal melegebben vannak, s a meleg csökkenti az életképességüket. A meddőség oka lehet továbbá az alkohol, a dohányzás, a kávé, az étrendben bekövetkezett negatív változások és a különböző teljesítményfokozók szedése.

A férfimeddőség kezelhető

Pubertás kortól a fiúk spermaszáma folyamatosan csökken, tehát az öregedéssel egyre kevesebb. Ezen változtatni nem lehet, de vannak olyan gyógyhatású készítmények, amelyek képesek növelni a spermiumszámot.

Amennyiben a kiváltó okok szervi eredetűek, segíthet az orvos. Ha a meddőség nem funkcionális eredetű, életmódbeli változtatásokkal, helyes táplálkozással, öltözködéssel és gyógyhatású készítményekkel javítható a helyzet - nyilatkozta Ősapay György, aki egy amerikai céggel közösen egy meddőség ellen ható, fogamzást elősegítő készítménypárt fejlesztett ki férfiaknak és nőknek.

Új hozzászólás