Romos kastélyok Vas megyében - A balogunyomi Sényi-kastély

Képgaléria megtekintése2016.02.27. - 00:20 | Büki László 'Harlequin'

Romos kastélyok Vas megyében - A balogunyomi Sényi-kastély

A kastélyt Sényi Gábor emeltette 1842 körül klasszicista stílusban. Az épület teljes felújítása 1962-ben fejeződött be, ekkor általános iskolaként funkcionált. A Széchenyi István Általános Iskola 2009-ig működött a kastélyban. A Dózsa György utca 1. alatt található épület ma már lepusztult állapotban várja sorsának eldöntését.

Sényi Gábor magyar királyi tanácsos, valamint a németújvári herceg Batthyány- Strattmann Fülöp uradalmainak jószágkormányzója volt. Az ő közügyek terén szerzett érdemeiért kapta a família a „nagyunyomi" előnevet. Sényi Gábor 1867-es halála után egyik fiára, Sényi Bélára szállt a kastély, aki vármegyei törvényhatósági bizottsági tag volt, korábban huszárkapitányként szolgált a hadseregben. A földbirtokosról 1917-es halála után unokaöccsére - Sényi Kálmán főispán fiára - Sényi Péterre szállt a kastély, 1919-ben a Tanácsköztársaság idején készült összeírás is őt említette tulajdonosként.

Sényi tengeri korvettkapitányként szolgált, majd a M. Kir. Folyam- és Tengerhajózási Rt. igazgatóhelyettese, majd ügyvezető igazgatója lett. Szaktudása miatt kormányfőtanácsossá is kinevezték. Az uradalmat lehetséges, hogy ő adta el 1923-ban bekövetkezett halála előtt, de az is elképzelhető, hogy örököseitől vásárolta meg dr. pabieniczi gróf Woracziczky Olivér. A kastélyt csaknem széthordták, de államosítják, 1962-re felújították és iskolát nyitottak benne. A Széchenyi István Általános Iskola 2009-ig működött a kastélyban.

A kastélypark fái közül egy csüngő gyertyán, egy törökmogyoró, egy szomorúbükk, egy tengerparti jegenyefenyő, egy szeldeltlevelű hárs és két magaskőris ma is megvan. (forrás: Márfi Ernőné Kiss Anita)

A kastély építészeti leírása:

Szabadon álló, egyemeletes, téglalap alaprajzú épület. A kastély ablakai szalagkeretesek, a középrizalit kivételével. Egyenes záródásúak, felettük egyenes szemöldökpárkány húzódik. Középrészén rizalit lép ki a fal síkjából (ez az üvegtermi rész - szerk.), amelyet a földszinten 4 toszkán fejezetű pillér, az emeleten 4 ión fejezetű oszlop tart, felette fogazatos díszítésű timpanon húzódik. Az egykor nyitott emeleti erkély már 1904-en is zsalugáteres fedésű volt (üvegterem). A hátsó homlokzat középrizalitjának emeletén félköríves
nyílások húzódnak , előtte vasrácsos erkélyt alakítottak ki. A rizalit feletti fogrovatos díszítésű háromszögoromzatban téglalap alakú világítóablakok láthatók. Belseje átalakított, eredetileg kéttraktusos, középfolyosós elrendezésű volt. (Forrás: Virág Zsolt: Magyar Kastélylexikon) 

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás

Korábbi hozzászólások

Kovács Katalin 2017.02.09. - 17:21
Ezt a kastélyt tényleg a Lagzi Lajcsi vette meg? (nem tudom a rendes nevét)
Németh Józsefné 2017.02.09. - 18:59
Kedves Katalin! Információja téves, a kastély nincs még eladva.
Villanyszerelő 2017.02.09. - 21:21
És ő fogja megvenni? :D (Galambos Lajos)