Öt forintért a fürdőbe! - A magyar fürdőkben is téma a pedagógusok mozgalma?

2016.02.27. - 00:10 | vaskarika.hu

Öt forintért a fürdőbe! - A magyar fürdőkben is téma a pedagógusok mozgalma?

Sárváron február 29. és március 4. között a pedagógusokat - áldozatos munkájuk elismeréseként is - 5 Ft-ért engedik be a gyógyfürdőbe, ugyanakkor azokat a gyerekeket is, akik hétfőn ötöst kapnak az iskolában. Vancsura Miklós, a fürdő igazgatója szerint nem túl szerencsés, hogy a két akciót - „szökjünk el egy fürdőbe” és „nem leszünk suliban” - összevonja a sajtó. A fürdőkre pedig nem vet jó fényt, ha azt a látszatot keltik, asszisztálnak ahhoz, ha a gyerekek nem járnak iskolába.

A Magyar Fürdőszövetség hétfőn, február 29-én tartja a „szökjünk el egy fürdőbe" elnevezésű akcióját, ugyanezen a napon szervezik meg a közoktatás egyes szereplői a „Nem leszünk suliban" elnevezésű akciót. Ennek keretében egyes hírek szerint arra biztatják a szülőket, hogy ne vigyék iskolába gyermekeiket. A cikkek szerint a két akció könnyen összekapcsolható, a lázadozó szülőknek az oktatáspolitika miatt otthon tartott csemetéket lesz hova vinniük február 29-én: elszökhetnek velük együtt egy fürdőbe.

Az évente 740.000 vendéget fogadó Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő most sajátos meghívást kezdeményez. 5 Ft ért engedi be a fürdőbe azokat a gyerekeket, akik hétfőn ötöst kapnak az iskolában. Amennyiben diákok március első hetében elhozzák ellenőrzőjüket a fürdőbe és bizonyítják, hogy a hétfői napon jó jegyet szereztek, akkor vehetik igénybe a kedvezményt.

Mint mondta: a magyar fürdők ugyan pártsemleges helyek, de a szaunákban például gyakorta politizálnak baráti társaságok. Az egyik ilyen csoport néhány tagja kérdezte meg napokkal ezelőtt, hogy komolyan gondolják-e a fürdők, hogy asszisztálnak február 29-én ahhoz, hogy bárki is a gyerekeket politikai célra használja. Elsőre nem is értettük a kérdést, de a vendég megmutatta azokat a cikkeket, amelyben a „Szökjünk el egy fürdőbe" és a „Nem leszünk suliban" akciókat együtt szerepelteti a média - mondta Vancsura.

Sárváron, február 29. és március 4. között a pedagógusokat - áldozatos munkájuk elismeréseként is - 5 Ft-ért engedik be a fürdőbe. A kedvezményes jegyek megvásárlásához az iskolai dolgozóknak mindössze a pedagógus igazolvány felmutatása szükséges. Mindezekhez Vancsura hozzátette: a fürdőben nem tesznek továbbra sem különbséget azok között, akik kockás vagy csíkos ingben jönnek. A kedvezményt minden sárvári és környékbeli pedagógus megkaphatja. A fürdő továbbra is pártsemleges hely, ugyanúgy, mint az iskola.

Vancsura ugyanakkor nem tartja véletlennek, hogy a két akciót összekapcsolták a sajtóban. Mint mondta: már a római fürdők sem csak tisztálkodási, egészségügyi célokat szolgáltak, hanem a társasági élet kedvelt találkozóhelyei is voltak. A hazai „politikai" fürdőélet 18-19. század fordulóján kezdett felpezsdülni. A szép természeti környezetben kiépített fürdőhelyeink művészek, politikusok fontos találkozóhelyeivé váltak.

Több sajtóorgánum szerint: az ötvenes -hatvanas években is a politikai élet központi színterei voltak a hazai fürdők. A budapestiek például az úgynevezett „zuhanyhíradóból" informálódtak. Így hívták a Lukács fürdő vendégei azt a pletyka- és hírkört, amely segítségével tájékozódni lehetett mi is zajlik Budapesten a gőzfelhőkön túl. A vendégek itt tudhatták meg mindazt, amit a Rákosi- és Kádár-korszakban, az akkori média elhallgatott.

Vancsura szerint a mai fürdőélet egyre inkább a kikapcsolódással és a szórakozással ötvöződik, de a politika sem szorult ki a medencékből.

Új hozzászólás