Mit ne vigyünk magunkkal? - könyvek, melyektől nem lesz jobb a nyaralás

2009.08.01. - 08:00 | Egyed Betti

Mit ne vigyünk magunkkal? - könyvek, melyektől nem lesz jobb a nyaralás

Telefonkönyvet, Új Magyar Lexikont, vagy Shakespeare összest bizonyára eszünkbe sem jutna az utazónkba csomagolni. De melyek azok az olvasmányok, amelyekkel a fentiekhez hasonlóan baklövést követhetünk el? Nincs annál jobb, mint a hűvös szobában, vagy a tengerparti napozóágyban egy izgalmas könyv mellett koktélt szürcsölgetni. Vannak azonban kötetetek, melyeket jobb, ha a könyvtárszobánkban felejtünk… Már csak témájuk, nyelvezetük, vagy éppen terjedelmes méretük miatt is.

A félreértések elkerülése végett szögezzük le, senkit nem akarunk eltántorítani az olvasás művészetétől. Utazás előtt azonban hajlamosak vagyunk számos, egyáltalán nem szükséges kacatot bepakolni, hátha... Ezt megelőzve állítottunk össze egy vicces kis listát, mely köteteknek nem fogjuk biztosan hasznát venni egy út alatt.

1. No diéta...

Első, és legfontosabb szabály: a nyaralás élvezet, kár sanyargatni magunkat! Ne vigyünk fogyókúrás recepteket, mert a hamburger,- lángos,- és gyros standok között nem fogjuk néhány salátalevéllel, vagy dinnyekockával beérni. S akkor még nem beszéltünk a minden sarkon felbukkanó fagylaltárusokról, vagy azokról az íncsiklandó gyümölcs-és fagylaltkelyhekről, melyeket a cukrászdák teraszain csemegézhetünk.
Pár napig igazán engedhetünk a diétából, a fogyókúrás könyvet hagyjuk otthon, a helyére inkább pakoljunk valami izgalmas, pezsdítő olvasmányt...


2. Csak ha világkörüli útra indulsz...

Olvassunk klasszikusokat, és olvassunk Dosztojevszkijt is, de lehetőleg ne a nyaralásunk alatt... Legalábbis ha nem vagyunk megszállottak. Egyrészt súlyos könyvről van szó, mely igencsak igénybe venné bőröndünk kerekeit, vagy vállunk izmait, melyek amúgy épp pihenni indulnának. Másrészt pedig mind nyelvezete, mint témája inkább egy békés könyvtárat igényel. Apa és fia harcát a pénzért, és Grusenyka kezéért, Ivan látomásait, lélekbúvárkodásait, tévelygéseit, na meg az örök harcot, hogy felderítsük, „ki volt a gyilkos", hagyjuk meg téli estékre. A kétkötetes regénnyel, mely tele van narrációs cselszövésekkel, mely elménk teljes odafigyelését követeli, biztosan nem fogunk végezni egyhetes nyaralás alatt. S ha ennek ellenére mégis magaddal vinnéd? Le a kalappal előtted, számolj be róla, milyen volt...

3. Ha csak nem vagy erőemelő...

Bár sosem árt térképpel felszerelkezve nekivágnunk egy gyalog-vagy biciklitúrának, de 193 oldal tömény földrajzi- és történelmi adatra, valamint 120 oldal térképmellékletre talán mégsem lesz szükségünk. Ha a papír alapot részesítjük előnyben, maradjunk a kis méretű úti térképeknél, de a XXI. században talán az sem öreg hiba, ha GPS-t vagy Google Maps-t használunk. Frissebb, gyorsabb, és még meg sem kell szakadnunk a súly alatt.

4. Plusz egy szótár...

Fel kell rá készülnünk, hogy bármilyen nyelvterületre is utazunk, Heidegger megértéséhez egy új, külön képzeletbeli szótárra lenne szükségünk. Talán okosabb, ha fenomenológia értekezéseit későbbre halasztjuk, lét, tér, és idő értelmezésén pedig kicsit lazítunk, és maradunk a hétköznapibb összefüggéseknél. Tudni illik, „ha jó az idő, a tömeg kimegy a térre". Filozofálni ráérünk a nyaralás után is...


5. Inkább gyakorlatban...

Feleslegesen terheljük táskánkat, ha különböző művészeti lexikonokat akarunk belepréselni. Ha számunkra eleddig ismeretlen helyre utazunk, célszerű előre feltérképezni, hogy hova is érkezünk, mit érdemes ott megnézni, kik munkássága köthető oda. Ha bemegyünk a helyi múzeumba, esetleg Tourinform irodába, bőséges felvilágosítást kaphatunk a helyi nevezetességekről. Sokkal jobban járunk, ha egy helyi úti könyvvel a kezünkben végig járjuk a látnivalókat, mint a szobában ülve mindent kitanulmányozunk, aztán már nem marad időnk megnézni.
Szép dolog a művészet után érdeklődni úgy általában is, tanácsoljuk is, de ráérünk még vele pár napot. Szabadságunk alatt foglalkozzunk csak a helyi érdekességekkel, különlegességekkel.

5+1 Biztos, ami biztos...

Inkább előbb, mint utóbb, Murphynek mindig igaza lesz. A nem kívánt mellékhatások érdekében jobb, ha Murphy törvénykönyveit „véletlenül" otthon hagyjuk. Talán így megelőzhetjük, a megelőzhetetlent...

Hogy fenti állításunkat, miszerint senkit nem akarunk az olvasás ellen buzdítani, igazoljuk, cikkünk második részében "nyaraláskönnyítő" könyvötletekkel állunk majd elő! Addig pedig várjuk a kedves olvasók véleményét, mely könyveket tegyük, illetve ne tegyük utazótáskánkba.

Új hozzászólás