Így ünnepelték március tizenötödikét Bükön

Képgaléria megtekintése2016.03.16. - 00:10 | Büki László 'Harlequin'

Így ünnepelték március tizenötödikét Bükön

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 168. évfordulója alkalmából rendezett városi megemlékezésen ünnepi beszédet mondott Baranyai Róbert alpolgármester, az ünnepi műsorban fellépett a Pilvax zenekar és a büki Sok-Szín-Pad Társulat versmondói.

Bükön az ünnepi műsort a Művelődési Központ színháztermébe parancsolta az időjárás. A szabadságharc hőseire emlékezőket Baranyai Róbert alpolgármester gondolatai vitték vissza az időben. A városvezető Eötvös József szavait hívta segítségül ünnepi beszédének nyitógondolataként: "A haza azon hely, melyen magunkat szabadnak érezzük, melynek története dicsőségünk, virágzása boldogságunk, jövője reményünk, hol házunk áll, hol vetéseink zöldellnek, ez a haza az amiért csak a gyáva nem áldozza életét, s ez a kor áldozatokat követelt."

"1948-49 története ma már a magyar mitológia része. Mítosz ez, hiszen tele van csillogó, drámai jelenetekkel, félelem nélküli hősökkel. Egy több felvonásos dráma szereplőit látjuk magunk előtt: március 15-én, a Nemzeti Múzeum előtt, július 11-én együtt kiáltjuk Kossuthtal, hogy megadjuk a kétszázezret, midőn a forintot - kétszázezer nemzetőr felfegyverzéséhez szükséges 42 millió forintot, ami hatalmas összeg volt abban a korban. Szeptember 29-én Pákozdnál győzünk. Április 14-én a debreceni Nagytemplomban kinyilvánítjuk függetlenségünket. De nem hiányozhatnak tragikus jelenetek sem. Szenttamási, Petőfi a héjjasfalvi úton, a világosi fegyverletétel 1849. augusztus 13-án, Kossuth búcsúja Orsovánál, s végül az aradi vértanúk kivégzése. Mint minden mítosz, 1848-49. története is igaz és legendás elemekből áll. Így született meg a Nemzeti Múzeum lépcsőjén álló Nemzeti dalt szavaló Petőfi mítosza is.

Azt mondják, korunk embere nem a mesére kíváncsi, hanem arra, hogy mi igaz és mi nem. A tények érdeklik. S mégis, hiába mutatta ki a történettudomány, hogy hőseink sem voltak mentesek hétköznapi jellemhibáktól, történelmi szerepük sem mentes ellentmondásoktól. Ezen kutatások ellenére a mítoszok érintetlenül maradtak. Történésznek és állampolgárnak egyaránt tudomásul kell venni, hogy az álmok és a vágyak mindig szebbek, mint a hétköznapi valóság. Álmok, vágyak szép tervek nélkül nem csak az élet, talán a halál is értelmetlen. Szebbet pedig a magyarnak 1848-49 hőseinél, Petőfinél, Kossuthnál, Bem apónál aligha álmodott valaki.
(...)

Ma azonban már látjuk, hogy álmainkat és mítoszainkat nem igazítottuk egymáshoz. Be kell látnunk, hogy történelmünk nem sokkal különbözik Közép-Európa népeinek sorsától. Egymást segítve, mások érdekeit szem előtt tartva és tisztelve, nem keresztezve útjaikat kell megoldanunk problémáinkat. Így lehet csak közösen továbbépíteni a 21. század modern Európáját. Emlékezve és okulva a történtekből. - zárta ünnepi gondolatait Baranyai Róbert. 

A beszédet követően a Pilvax zenekar adott ünnephez méltó, emelkedett hangulatú műsort magyar dalokból, melyet a Sok-Szín-Pad Társulat versmondói - Pataky Laura, Gulyás Gergő és Nika Róbert - színesítettek.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás