"A hajamra neee!" - Büki Húsvéti Vigadalom 2016

Képgaléria megtekintése2016.03.28. - 11:50 | Büki László 'Harlequin'

"A hajamra neee!" - Büki Húsvéti Vigadalom 2016

Nem az a leány, aki adja, hanem aki állja - Húsvéthétfőn vastagon belefért a mondás átértelmezése, hiszen nem pofonról, hanem vödör vízről szólt a történet, amit a leányok bőségesen megtapasztalhattak. Hogy idén hervadozni nem fognak, ez szinte egészen biztos!

Húsvéthétfőt a magyar néphagyomány vízbevető, vízbehányó hétfőnek is nevezte, ugyanis még ötven évvel ezelőtt is elterjedt formájában, vödörnyi vízzel locsoltak, illetve az itatóvályúba dobták a lányokat, akik a nemes alkalomra a legszebb ruhájukban pompáztak. S mindezért cserébe még saját kezűleg készített-díszített hímes tojással is megjutalmazták azokat a legényeket, akiktől az "áldást" kapták.

Nem volt ez másként e nemes népszokást művelő Bük városában sem, ahol a húsvéthétfői locsolkodásra a művelődési ház és a Piroska Hotel parkolója várta a néptáncos legényeket és lányokat, valamint mindazokat, akik nem táncosok, de a hideg víz hatására reflexszerűen kibújik belőlük a "csárdás". A virulásfelelős ismételten a Háncs Néptánccsoport férfikülönítménye volt, akik különösen szívükön viselték a leányok ezévi üdeségét: borítottak bőséggel a "frissen tartó" vízből.


A locsolás után Tóth Tamás, a művelődési ház vezetője jófajta lélekmelegítővel kedveskedett a néptáncos legényeknek.

Miközben a locsolás zajlott, az intézményen belül ez évben is színes húsvéti programok várták a legkisebbeket: interaktív mesekoncert és kézműves sarok nép fajátékokkal. 

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás