Vadalma - Vasi szerző darabjával is ünnepel a 25 éves Soproni Petőfi Színház

2016.03.30. - 11:00 | N.N.

Vadalma - Vasi szerző darabjával is ünnepel a 25 éves Soproni Petőfi Színház

A huszonöt éves Soproni Petőfi Színház „magyar évaddal” ünnepli jubileumát: hat kortárs magyar szerző darabját tűzi műsorra. Egyikük a szombathelyi születésű kőszegi író, költő, szerkesztő, Tóthárpád Ferenc.

„Csecsemő gőgicsél, / életéért eseng. / Szilánkokká roppan / szégyenében a csend." Az idézet Tóthárpád Ferenc Kisvárosi ballada c. verséből való, aktualitását pedig egy színházi bemutató adja. Huszonöt éves a Soproni Petőfi Színház. A jubileumot „magyar évaddal" ünnepli a határszéli teátrum. A társulat igazgatója - Pataki András - tájékoztatta a nagyérdeműt arról, hogy ebben az esztendőben hat kortárs magyar szerző darabját tűzik műsorra. Egyikük a szombathelyi születésű kőszegi író, költő, szerkesztő, Tóthárpád Ferenc. (Az olvasók leginkább verseivel találkozhattak, de ő írta a Kőszegi Várszínház harmincéves történetét feldolgozó Színre visszük a nyarat c. könyvet is. Legutóbb megjelenő kötete - Fordul az ég - Weöres Sándor születésének 100. évfordulója alkalmából a Szülőföld Kiadónál jelent meg. 

Tóthárpád Ferenc „története" a Vadalma címet kapta, és egy húsz évvel ezelőtti tragédia érlelte a mai napig: 1997 januárjában számolt be az országos és a helyi sajtó arról, hogy az utca kövére rakott le valaki egy újszülött kislányt a határ menti kisváros szociális gondozójának kapujában. A csecsemőt kivérzett és félig kihűlt állapotban szállították kórházba, de az életét már nem tudták megmenteni. A hatóságok széleskörű nyomozást folytattak. Az emberek külföldi elkövetőkről is pusmogtak, de a vizsgálatok nem jártak eredménnyel. A lányka a nevét a kisvárostól kapta. Virág - mert így nevezték el - már nagykorú lehetne... a sírjához azóta is sokan elzarándokolnak, hogy gyertyát gyújtsanak, talán az édesanyja is látogatja!?


A darab a kislány születésének előzményeibe nyújt bepillantást. A kislányéba, aki csak úgy „lett, termett", mint a vadalma: kéretlenül, fájdalmak kétségek és vívódások között. A Vadalma két házaspár (Krisztián, a roma rajztanár-festő és Krisztina, a tanítónő, valamint Mihály, a menő ügyvéd és Andrea, az ismert író) életének egy fontos időszakát párhuzamosan mutatja be.

Az ünneplő huszonöt éves színház főrendezőjének, Katona Imrének javaslatára a jubileumi év őszi programjában kerül közönség elé a történet. A hét képből álló mű felolvasó-színházi bemutatója október 5-én lesz a Soproni Petőfi Színházban. Rendező Pápai László.

Új hozzászólás