Mit keres a bugyi a bendzsón? – Kiállítás az Irokéz Galériában

Képgaléria megtekintése2016.04.02. - 10:30 | Rozán Eszter - Fotók: Büki László 'Harlequin'

Mit keres a bugyi a bendzsón? – Kiállítás az Irokéz Galériában

Köztes preferenciák címmel nyílt kiállítás az Új Irokéz Galériában, ahol három, a közelmúltban diplomázott fiatal képzőművész – Tangl Edit, w. Horváth Tibor és Molnár Zsolt – műveivel ismerkedhet meg a közönség. Ahogy a fiatalabb generációra jellemző, nyitottak a környezetükre, alkotásaikban bátran alkalmazzák a technika újdonságait, és ha kell, a polgárpukkasztástól sem riadnak vissza.

HIRDETÉS

Fokozott érdeklődés kísérte az Új Irokéz Galéria Köztes preferenciák című kiállításának megnyitóját, a süvítő szél sem tudta megakadályozni, hogy a három nemrégen diplomázott fiatal képzőművész legújabb alkotásait megtekintsék. A fiatalok nem csupán a jövő reménységét jelentik, hanem szókimondásukkal, eredeti meglátásukkal érzékeny radarként is működnek a társadalom visszásságai közepette. Otthonosan mozognak a számítástechnika és az internet világában, ami inspiráló eszközként és médiumként is szolgál az alkotói folyamat során. A modern technika kiváló eszköz és segítség az állandó megújulásban, az újabb és újabb formanyelv keresésében. Ugyanakkor nem felejtkezhetünk el a technika elidegenítő és természetromboló hatásáról sem. Mindezen hatások érezhetők Tangl Edit, w. Horváth Tibor és Molnár Zsolt munkáiban.

Nagy Csaba képzőművész, a kiállítás kurátora üdvözlő beszédében azokat dolgokat sorolta fel, melyeknek Szombathely városa őszintén örülhet. Az egyik az Irokéz Galéria, mely betekintés ad a képzőművészetben zajló legfrissebb eseményekbe, a másik a Művészeti Szakközépiskola. Az intézmény idén ünnepli fennállásának 25. évfordulóját. Örülhetünk a város gazdag kulturális programjainak is, de mint tudjuk, öröm nem létezhet üröm nélkül, ezért Nagy Csaba néhány örömre nem okot adó tényezőt is említett. Például azt, hogy az Irokéz Galéria folytonossága egy időre megszakadt, vagy, hogy az iskola alapításának 25. évfordulója alkalmából nincs elég mélységű megemlékezés, illetve a város kulturális programjai sem működnek kellőképpen.

Az Új Irokéz Galéria azonban itt van, benne a Köztes preferenciákkal. A három fiatal képzőművész olyan képi világot tár elénk, amit ők kiválóan ismernek, az idősebb generáció azonban kicsit idegenkedve tekint rá, mivel az ő életből hiányzik a "bennszülöttek biztonsága". Mindhárom művész szombathelyi kötődésű, a Művészeti Szakközépiskolában végeztek. Tangl Edit a Képzőművészeti Egyetem intermédia szakára járt, w. Horváth Tibor a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem média design mester szakán diplomázott, jelenleg a Művészeti Szakközépiskola tanára, Molnár Zsolt pedig a Képzőművészeti Egyetem képgrafika szakán tanult. A művészet sosem távolodhat el a korszellemtől, ezért láthatunk a kiállításon videókat, megjelenik a virtuális világ, szerepjátékba nyerhetünk betekintést. A technika olykor már a bálványunkká is válhat, ezt tükrözi w. Horváth Tibor alkotása, ahol imazsámolyra térdepelve mélyedhetünk el a lefelé és felfelé tartó felvonókban. Persze, hogy ki milyen következtetésre jut közben, és hová kalandoznak a gondolatai, az már teljes mértékben a befogadóktól függ. S mit takar a Tájidegen kifejezés illetve cím? W. Horváth Tibor diplomafilmje a legkülönfélébb asszociációkra ad lehetőséget, akár csak a 10 deka művészet. Mit keres például a bendzsón a bugyi?

Tangl Edit Talk about című két dokumentumvideója egy szerepjátékos eseménysorozatot örökített meg. Az esemény lényege, hogy Edit egy közismertebb fantasztikus lényt kiemelt a megszokott környezetéből, és áthelyezte a 21. századi Budapestre, ahol olyan témák megvitatására kérte, melyek az adott lénnyel nem feltétlenül párosíthatók, hogy bizarr kontextus generálódjon. Az első eseményen Vodli Jenő politológus játszott el egy ork karaktert, a második részben Timár Katalin kurátor egy tündért jelenített meg. Molnár Zsolt alkotásai szintén elgondolkodtatóak, munkái láttán beindul a befogadói képzelet. A Biztonsági mentő valóban értünk van, vagy ellenünk dolgozik? A megnyitó után a BabstepBand előadását hallhatta a közönség.

A kiállítás megtekinthető: 2016. május 15-ig, kedd-péntek: 14.00-18.00, szombat-vasárnap: 10.00-17.00 (hétfő: szünnap)

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás