Halló, Mindenség! - A VHK ugrasztotta ki a világösztönt a Végállomásban

Képgaléria megtekintése2016.04.03. - 00:10 | Büki László 'Harlequin'

Halló, Mindenség! - A VHK ugrasztotta ki a világösztönt a Végállomásban

Április 1-én a magyar könnyűzene egyik legérdekesebb és legkülönlegesebb formációja, a stílusilag szinte behatárolhatatlan, Grandpierre Attila nevével fémjelzett Vágtázó Halottkémek lépett fel a Végállomás Klubban. Vendég Az Orr zenekar volt.

"hol az álmod hé?
hol virágzik még?
ősvilág csendjén
őrzöm emlékét" /VHK: Halló, Mindenség/

Közel három év elteltével ismét Szombathelyen koncertezett a legendás, meghatározhatatlan stílusú, elementáris erejű népzenei-etno-punk elemeket ötvöző Vágtázó Halottkémek. Nyugodtan mondhatjuk: egy kultikus zenekar adott koncertet péntek este egy kultikus helyen. Pszichológusok kedvenc szófordulata (önmagukat nem eléggé ismerőknek... vagy eléggé nem ismerőknek), hogy töltsd fel a szeretettartályod. A Vágtázó Halottkémek nem nyom az agyadba semmit, hogy mit, hogyan csinálj: észre sem veszed, és feltölti az energiatartályod! A zenéje (jelenléte!) "energetizál", szinte kirobban tőle a feszítő-tomboló erő, vágtába kezd a lélek, és nincs behatárolható pályája, amit megtesz hatása alatt.


Az én egyedi energiája mindenkiben más lüktetést, más érzelemkitörést és szabadságvágyat indukál. Test és lélek együtt ragyogtatja fel azt a belső fényt, azt az önkívületi állapotot, ami leráz minden konvenciót, minden viselkedésnormát - megállíthatatlanul tör, száguld vagy éppen csillapodik a maga ütemében. Ennek az energiának befogadása és kiadása az, ami egyfajta tisztítókúrája a testnek és a léleknek. Se nem fitnesz, se nem velnesz, csak simán a mindenkiben ott rejlő őserő szelencéjének felpattintása és a szellem szabadon engedése. 


A VHK 1975-től 2001-ig létezett, majd 2009-ben újjáalakult az együttes, amely az általa létrehozott mágikus népzenét játssza. A punk mozgalomnál előbb indultak, attól függetlenül, indulásuk időben egybeesett a progresszív rock német hullámával, a népzenei, világzenei és mitikus hatásokat szívesen magába fogadó krautrock-kal. Az ide tartozó zenekarok közül az ismertebbek (Amon Düül, Popol Vuh, Ash Ra Tempel) a VHK-ra is bevallottan hatást gyakoroltak.

 

Zenéjük a Világegyetem örök alkotóerejéből, az ősi népzene elemi erejű ősforrásából született. Rendkívüli energiájuk és a népzenei indíttatás miatt gyakran etno-punk zenekarnak tekintik őket.  

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás