Szent Márton korából származó leleteket tártak fel Szombathelyen (videóval)

Képgaléria megtekintése2016.04.05. - 11:30 | Büki László 'Harlequin' / MTI

Szent Márton korából származó leleteket tártak fel Szombathelyen (videóval)

Ha nem is szenzációs, ám mindenképp a helyi antik kulturális örökséget bővítő késő római kori emlékeket tártak fel a Székesegyház előtti Mindszenty téren.

A szombathelyi Mindszenty téren, a Székesegyház előtt egy közműcsere kapcsán római kori emlékeket tártak fel. Anderkó Krisztián régész elmondása alapján ívelt, késő római kori tégla-kő falazat és annak aljzatát, járószintjét borító mozaik, ami előkerült. Valószínűsíthetően a feltárás helyétől 20-30 méterre található helytartói, császári palota részeként kellett, hogy funkcionáljanak, és Krisztus utáni 4. századból, Szent Márton időszakából származnak. A feltárás során nagy számban kerültek elő még a korábbi római épülethez tartozó falfreskó-töredékek is.

Ezek javarészt növényi eredetű festékekkel készített falfestménytöredékek, melyek hátulján sok esetben még láthatóak azok a növényi maradványok okozta lenyomatok, amelyekhez egykor a falfestményeket a felületeken megtapasztották. /BLH/


Anderkó Krisztián elmondta: a megtalált falmaradvány ugyanazzal a technikával készült, mint a szomszédos Romkertben található helytartói palota, amelyben állítólag több római császár is megszállhatott. A most feltárt fal valószínűleg szintén a palotához tartozó épületegyüttes darabja lehet. Ugyancsak megtalálták a munkaárokban a középkori városfal egy darabját is.

A szombathelyi régész szerint a leletek nem nevezhetők "szenzációnak", de régészeti szempontból érdekesnek mondhatók, és abban az évben, amikor Szent Márton születésének 1700. évfordulóját ünneplik szülővárosában, "különlegesnek" számítanak.

A mai Mindszenty tér és a szomszédos Berzsenyi tér a szombathelyi történelmi belváros része, amelytől száz méteres körzetben a mai főtér irányában volt található az ókori Savaria központja, a fórum.

Anderkó Krisztián elmondta azt is: a feltárt leleteket dokumentálták és már kedden visszatemették, a régészek szerint ugyanis azok így őrizhetők meg a legjobban az utókor számára. /MTI/

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás