TáncszínHáz Szökőssel és rengeteg humorral (ápr. 9.)

2016.04.08. - 19:30 | vaskarika.hu

TáncszínHáz Szökőssel és rengeteg humorral (ápr. 9.)

Helyszín: Szombathely, MMIK

Dátum: 2016.04.09.

Különlegesnek ígérkező táncest várja a közönséget holnap, április 9-én, az MMIK színháztermében. Az AGORA Szombathelyi Kulturális Központ – immáron több éves hagyományokkal bíró – táncházsorozata keretében fellépő Szökős és Mecsek táncegyüttesek közös műsorral nyújtanak ízelítőt a Kárpát-medence folklórjának sokrétű feldolgozásából. A bemutatót táncház követi.

A tavasz beköszöntekor ismét vendégelőadóval karöltve áll közönség elé a NYME SEK Szökős Néptáncegyüttes, kitekintést nyújtva a hazai folkélet kiemelkedő szereplőinek tevékenységére. A tavalyi esztendőben Berecz András és Berecz István fellépése emelte műsoruk rangját, idén pedig a pécsi Mecsek Táncegyüttes kamaracsapata lesz a szombathelyiek társa az MMIK-ban tartandó két (15:30 és 19:00) előadáson.

Ahogyan azt a cím is sugallja: az előadáson nem hagyományos értelemben vett néptáncestet láthat a közönség. A Kárpát-medence táncos örökségének egy-egy darabkája a legkülönfélébb helyzetekben jelenik meg a színpadon - akár az elődeinktől kapott hagyomány tiszteletének jegyében, akár eszközként szolgálva hétköznapjaink egy-egy abszurd helyzetének kikarikírozásában. A műsorban egyebek mellett életre kel egy 19. századi vasi kocsma elképzelt férfimulatsága, s archív dokumentumok megidézésével sejlik fel a feledés homályából az őrségi oláhcigányok tánckultúrája. Ugyanakkor megelevenedik Örkény humora a Tóték táncában, bokszringgé alakul a színpad a Szorítóban, s az is kiderül, hogyan lesz a mankóból tilinkó, vagy hogy a liftben miként fest a söprűtánc a capricciosával...

A Szökős az elmúlt esztendőben színpadra állított, legújabb produkcióit mutatja be az estén - melyek 2015 októberében a Hagyományok Háza „Almárium" sorozatában is nagy sikerrel szerepeltek. A Mecsek pedig Bognár József pécsi koreográfus kamaradarabjaiból hoz válogatást Szombathelyre, melyek - elsősorban közérthető humoruknak köszönhetően - országos fesztiválokon hoztak elismertséget a csoportnak. Az előadást a két együttes közös szereplése zárja, a mulatság pedig a táncházban folytatódik, Horváth Attila és zenekara muzsikájára.

A műsorban közreműködik a Reményik Evangélikus Általános és Művészeti Iskola Bariska, Berbécs és Jerke csoportja, valamint a Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes férfikara.

Új hozzászólás