A hetedik te magad légy - Tóth Csaba költészet napi tárlata a Berzsenyi Dániel Könyvtárban

Képgaléria megtekintése2016.04.12. - 16:00 | Büki László 'Harlequin'

A hetedik te magad légy - Tóth Csaba költészet napi tárlata a Berzsenyi Dániel Könyvtárban

Tóth Csaba Munkácsy-díjas festőművész József Attila versei ihlette képeiből nyílt kiállítás április 11-én, a költészet napján a szombathelyi Berzsenyi Dániel Könyvtárban. A tárlatot Czetter Ibolya főiskolai tanár nyitotta meg, a kiállítás május 10-ig látogatható.

HIRDETÉS

Czetter Ibolya tárlatot méltatói gondolatiban kiemelte, hogy "e képekkel párbeszédbe elegyedve elmélkedhetünk a poézis teremtő erejéről, a szó világalkotó s formáló hatalmáról, a költői életmű újraértelmezéséről, újraértékeléséről, majd újraolvasásának időszerűségéről."

József Attila életműve megkerülhetetlen teljesítmény mind a költőutódok, mind pedig a művészettel foglalkozók számára. Hogy Tóth Csaba miképpen talált rá a maga József Attila olvasatára? Bizonyos, hogy mélyen megérintette, magára vonatkoztatta, s ennek hatására vetette vászonra létérzését, filozófiáját.  

A művész a kiállítás képeit azon alkotásai közül válogatta, melyek gondolatiságban leginkább kapcsolódnak József Attila költészetéhez. Talán nem véletlenül és nemcsak a hely adottságaihoz igazítva a százból pontosan hetet, kihasználva a „rájátszást" is: a hetedik te magad légy.  

Tóth Csaba 1991-től készít interpretációkat, melyeken négyzetesre átkomponálja a korábbi műveket, és a monokróm színekkel újrafestett kép vízszintes tengelyébe egy (latin) szót, fogalmat ír, meditációs magatartást kiváltva ezzel a nézőben, hiszen a képbe festett fogalom gondolati tartalma immár elválaszthatatlanul hozzáadódik az interpretált kép eredeti tartalmához.

Tóth Csaba interpretációiban a század első felének Cézanne-i jelenlétét kutatta fel. Tíz évig dolgozott a Cézanne ihletésű magyar festők képinterpretációin, amelyek közt egyaránt megtalálhatók a nagybányai „neósok", a Nyolcak, az Aktivisták, a KÚT és a Gresham-kör, a kecskeméti és szentendrei művésztelepek egyes alkotóinak, a Római és az Európai Iskola néhány képviselőjének munkái. A szinte teljesen egységes Cézanne-hatású képek gondolatisága József Attila költészetéhez kapcsolódik,  képi megfelelései-, analógiái József Attila egy-egy versének, verssorának (pl. Klárisok, Reménytelenül, Hetedik).

A mostani kiállítás azon túl, hogy tisztelgés Paul Cézanne előtt, arra hivatott, hogy felkutassa a fellelhető képi analógiákat József Attila költészete és a korszak magyar képzőművészete között.
/Forrás: artportal.hu/

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás