Az igazi férfi tenyerén a nő biztonságban van – Müller Péter a Büki Művelődési és Sportközpontban

Képgaléria megtekintése2016.04.15. - 10:40 | Rozán Eszter - Fotók: Büki László 'Harlequin'

Az igazi férfi tenyerén a nő biztonságban van – Müller Péter a Büki Művelődési és Sportközpontban

Müller Péter József Attila-díjas író, dramaturg, forgatókönyvíró, előadó volt a Büki Művelődési és Sportközpont Olvasószemüveg című sorozatának vendége. Férfiéletről, női sorsokról hallhattunk kicsit másként, mint ahogyan patriarchális társadalmunkban megszoktuk. Megtudtuk, hogy a férfiuralom összeomlóban van, és elérkezett a nők kibontakozásának ideje.

Közel telt ház fogadta Müller Pétert a Büki Művelődési és Sportközpont színháztermében. Férfiélet, női sors címmel beszélt a férfiak és nők megváltozott viszonyáról, a nők felszabadulásáról az évszázados elnyomás alól.  A férfiélet, női sors Müller Péter 2013-ban megjelent könyvének címe is. A szerző arra kérte a közönséget, hogy az előadás idejére felejtsék el a problémáikat, felejtkezzenek el arról, hogy férfiak vagy nők, legyenek egyszerűen csak emberek, hiszen mindenkiben ott van egyszerre mind a két nem. Sajnos, bár történtek változások az utóbbi időben a nők megítélését illetően, még mindig patriarchális társadalomban élünk. Az ember szó alatt általában nem a férfiakat és nőket értjük, hanem csak a férfiakat. Ha hazajön a férfi, azt mondjuk, megjött az ember, de ha a nő érkezik meg, akkor megjött az asszony, és nem az ember. A némber kifejezés pedig kimondottan pejoratív. A férfi és a női lét egyaránt életszerep, nem állandó, életünk során folytonosan változik. Egy férfi például, ha tettre késznek kell lennie, akkor férfiassá válik, ám ha imádkozik, akkor a női lényege kerül előtérbe. Müller Péter felolvasott egy részletet II. János Pál pápa leveléből, melyet a nőknek írt. Ebben az apostoli levélben a pápa felmagasztalja a női nemet, a nő misztériumát és a női méltóságot taglalja.

A női nem alávetettsége hosszú időkre nyúlik vissza. Példaként a zsidó-keresztény hagyományt említette Müller Péter. Isten Ádámot teremtette először, akit tévesen férfinak határoztak meg, sőt Istenre is azt mondjuk, hogy pasi volt. Pedig hogy van a Bibliában?

„Nem jó az embernek egyedül lenni"

Az embernek, és nem a férfinak. A bűnbeesés után pedig mit tett Ádám? Az asszonyra mutogatott, hogy ő csábított a bűnre, ő az oka mindennek, a gonosz némber, a világ megrontója. Bezzeg én a férfi! Én ártatlan vagyok. Az emberiség tehát bűnös, Éva és lányai miatt. A nők sorsa ezzel megpecsételődött. Aquinói Tamás asszonyállatnak nevezi őket, akik teremtettek, hogy a férfi uralkodjék fölöttük. A férfi az ész, a morál, a nők meg csak alacsonyrendű érzelmi lények. Pál apostol is azt mondja, a nők az istentiszteleten húzzák meg magukat, maradjanak csendben. A női alávetettség végigvonul a történelmen, gondoljunk a boszorkányperekre, megaláztatásokra, a férj nélküli nők helyzetére. Sok helyen kidobták a lány csecsemőket, mint értékteleneket. A nők nem tanulhattak, az erkölcs, az ész, a hatalom a férfiak kiváltsága volt.

Az igazi férfi, aki az archetípust képviseli, nem gőgös, az alázat jellemző rá. Nem a hatalomvágy vezérli, a nőben nem a nőstényt, hanem a királynőt, az istenanyát látja. A nőiség a legnagyobb princípium. Az eltorzult férfiuralom a természetre is kihat, ugyanolyan hidegen bánnak vele, mint a nőkkel. Az igazi férfi szereti az állatokat, növényeket, a természetet. Az ősi társadalmakban bocsánatot kértek a fáktól, ha kivágták. A pápa felismerte a férfi eltorzult princípiumából származó univerzális bajokat. A női alávetettség nemcsak a zsidó-keresztény kultúrára jellemző, a keleti vallásokra is. A meditációban a nő például egyedül sosem juthat el a legmagasabb szintre. Az eltorzult férfihatalom pusztít, a nők megmentenek. A háborút nem az anyák robbantják ki. A modern háború a férfiuralom csődje, teljes mértékben hiányzik az együttérzés és a szeretet. A férfi is tud szeretni, de akkor nem öl.

El fog jönni az a világ, amikor a nő öntudatra ébred. 150 évvel ezelőtt indult útjára ez a folyamat, és megállíthatatlanul tör előre. Persze, ez korántsem egyszerű. Ha egy nő királynő akar lenni, mindenféle rágalmak érik, hogy ronda, azért nem megy férjhez, vagy leszbikus, vagy kibírhatatlan stb. Ma már a nők egyre öntudatosabbak, szavazhatnak, vállalhatnak munkát, műveltek, szuverének. Ezzel megváltoztak a játékszabályok, amit a férfiaknak nehéz elfogadniuk. A férfi többé nem ura és parancsolója a nőnek, hanem egyenrangú társa. Ez nem jelenti azt, hogy a nő nem torzulhat el, ők is válhatnak agresszívvé, karrieristává. Az igazi férfi vállalni meri a felelősséget. Az ő tenyerén a nő biztonságban van. Meg kell tanulni az erőszak és az erély közötti különbséget. Embernek lenni nehéz, de gyönyörűséges.

Müller Péter személyes anekdotákkal tette színesebbé előadását, megtudhattuk, miért nem láthatta személyesen a Mária evangéliuma pannonhalmi előadását a pápalátogatáskor, vagy azt, hogyan birkózott meg szelíd nagyapja az erőszakos feleségével. Végül, II. János Pál és a lengyel filozófusnő mély barátságát, tiszta szerelmét tárta elénk a szerző, az igazi érzelem példájaként.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás