EB XXL, Szentivánéji Vigasságok, Bloomsday és társai - Íme, az AGORA tavaszi-nyári programjai

2016.04.20. - 08:30 | vaskarika.hu / MTI - Fotók: vaskarika.hu

EB XXL, Szentivánéji Vigasságok, Bloomsday és társai - Íme, az AGORA tavaszi-nyári programjai

Helyszín: Szombathely

Dátum: 2016.04.30 - 09.30.

Április 30-án a Tánc Világnapjával nyílnak és a Szentivánéji Vigasságokkal zárulnak az AGORA tavasz-nyári nagyrendezvényei. Emellett a Miénk itt a tér programsorozatban kisebb főtéri programok várják a látogatókat szeptember 30-ig, valamint a labdarúgó EB idején a Sportház EPCOS Szurkolói Házként fog működni, ahol egy hatalmas, 10x6m-es kivetítőn 1500-an szurkolhatnak kedvenceiknek!

Több táncos rendezvény, a hagyományos Bloomsday, gyermeknapi programok, valamint a város főterén berendezett kertmozi is szerepel az AGORA Szombathelyi Kulturális Központ tavaszi és nyári programkínálatában, amelyet kedden sajtótájékoztatón mutattak be.

Április 30-án, a Tánc Világnapján három különböző helyszínen lépnek fel a városban szép számmal működő táncművészeti egyesületek, este pedig a Magyar Vista Social Club ad koncertet a főtéri nagyszínpadon - mondta el Prieger Szabolcs, az Agora szakmai igazgatóhelyettese.

Május 20-án az Európai Quadrille Táncfesztivál egyetlen hivatalos magyarországi helyszíne lesz ismét Szombathely, amely évről évre bekapcsolódik a Guinness-rekordként is jegyzett európai szinkrontánc-produkcióba. Lényege, hogy középiskolások több európai helyszínen május 20-án délben egyszerre kezdik táncolni a francia négyest Johann Strauss A denevér című operettjének zenéjére. A közös produkcióban idén is várhatóan 300 szombathelyi diák vesz részt.

Május 29-én a hagyományos gyermeknapi forgatag keretében a szombathelyi Történelmi Témaparkba hívják a családokat, ahol játszóház, bábelőadás, zenei és más ingyenes szórakoztató programok várják éjszakába nyúlóan a résztvevőket.

Június 11-én rendezik meg az 51. Savaria Nemzetközi Táncversenyt az AGORA Művelődési és Sportház falai között, amely idén a WDSF European Championship Youth 10-Dance és a WDSF Ifjúsági Tíztánc Európa-bajnokság helyszíne lesz.

Június 16-án ismét megtartják Szombathelyen a Bloomsdayt, amelyen James Joyce-ra, az Ulysses írójára emlékeznek, akinek világhírű regénye szombathelyi szállal is rendelkezik, főhőse Leopold Bloom, vagyis Virág Lipót ugyanis szombathelyi származású, a regény szerint a Fő tér 41-es számú házban született. Ezért kapcsolódott be Szombathely is - Dublinnal, Philadelphiával, Lisszabonnal, New Orleansszal, Sydneyvel, Trieszttel és Prágával együtt - azoknak a városoknak a sorába, ahol Bloom-napot rendeznek.

Június 25-én a szombathelyi emlékműnél és a csónakázótó partján tartják a város egyik legnagyobb tömegrendezvényét a Szentivánéji Vigasságot, amelynek sztárfellépői Nagy Feró és a Beatrice, valamint a Hooligans lesznek.

A programismertető sajtótájékoztatón rész vett Takács Balázs, a TDK EPCOS ügyvezető igazgatója is, aki közölte: elektronikai alkatrészeket gyártó cégük támogatásával a Futball Európa Bajnokság ideje alatt júniusban és júliusban az EPCOS Szurkolói Házzá változtatott AGORA Művelődési és Sportházban egy 10 méter hosszú és 6 méter széles kivetítőt szerelnek fel, így 1500 szurkoló nézheti majd együtt a meccseket.

Ugyancsak az EPCOS támogatásával rendeznek be kertmozit június 16. és 18. között Szombathely főterén, ahol ingyenesen vetítenek filmeket, a közönség pedig kényelmesen, nyugágyakból nézheti azokat. A Szent Márton-év programjához kapcsolódva nemcsak koncertfilmeket, játékfilmeket és animációs kisfilmeket vetítenek, de bemutatják a Szent Márton életéről készült alkotást is.


Részletes programok:

XIII. SZOMBATHELYI TÁNC VILÁGNAPI RENDEZVÉNY
április 30. (szombat)

A Tánc Világnapja programjai Vas megyében (ápr. 30 - máj. 1.)

2016.04.19. - 12:15 | vaskarika.hu

A Tánc Világnapja programjai Vas megyében (ápr. 30 - máj. 1.)

Helyszín: Szombathely, Körmend

Dátum: 2016.04.30 - 05.01.

A tavalyi évhez hasonlóan idén ismét megtelik Szombathely és Körmend főtere egész napos táncos- és zenés programokkal. Ismertetjük a programokat!


QUADRILLE - NEMZETKÖZI TÁNCFESZTIVÁL
május 20. (péntek) 12.00

Szombathely, Fő tér

Az Európai Quadrille Táncfesztivál (European Quadrille Dance Festival - EQDF) ötletgazdája és jogtulajdonosa a Szlovéniai Táncegyesület (Maribor). Kezdeményezésükre indult a fiatalok tánckedvére, lendületére, vállalkozó kedvére építő fesztivál 2005-ben. A Guinness-rekord nyilvántartások alapján ez a rendezvény a legnagyobb az egy időben előadott szinkrontánc kategóriában. A tánc az ezekben a napokban érettségizőknek szól. Kortársaik, iskolatársaik adják elő a közismert négy tételes francia négyes táncot Johann Strauss Denevér című zenéjére.

A Quadrille-bemutató kizárólagos magyarországi helyszíne minden évben Szombathely. Évről évre szinte valamennyi helyi középiskola képviselteti magát a rendezvényen.
2016. május 20-án pontosan 12.00 órakor indul a francia négyes Szombathely Fő terén, körülbelül 300 diák részvételével.



VÁROSI GYERMEKNAPI FORGATAG - EZER LÁMPÁS ÉJSZAKÁJA
május 29. (vasárnap) 13.00-22.00

Helyszín: Történelmi Témapark (Aréna utca)

Bár a gyermekes családok életében minden nap a gyerekeké, május utolsó vasárnapját hivatalosan is gyermeknapként ünneplik a világ számos szegletében. Ünnepeljük őket, velük játszunk és örülünk, nekik kedveskedünk programmal, játékkal, családi együttléttel, közös élményekkel, sok-sok meglepetéssel és mosollyal.

Városunkban immár hagyományosan a Történelmi Témapark árnyas-ligetes helyszínén várják a családokat a gyermeknapi forgatag eseményei. Május 29-én 13.00 és 22.00 óra között színpadi előadások, koncertek, játszóprogramok és egyéb különleges programelemek várják az apróságokat, a nagyobbacskákat és a tinédzsereket, ahogy a gyermeklelkű, játékos szülőket, nagyszülőket is. Az idei AGORA Gyermek Művészeti Fesztivál szereplőinek műsora után a Mesebolt Bábszínház és a Kis Hétrét Zenekar szórakoztatja a gyerekeket.

Több korosztálynak szóló interaktív játszóprogram és játszóházak várják a kis kalandorokat. A legkisebbeknek izgalmas felfedeznivalókat kínál a Bóbita játszószőnyeg, árnyas-csendes pihenőzugot ígér a babasátor, az állatok megismerésére pedig a Fekete István Állatvédő Egyesület állatsimogatója hívja őket.

A nagyobb gyerkőcök sem maradnak tennivaló nélkül a színpadi programok között: a „rettenthetetleneket" Toma és csapata csábítja interaktív játékba, az ókori ügyességi, az asztali, logikai játékok kipróbálása után rendőrségi bemutatón pillanthatnak be e titokzatos és izgalmas foglalkozás rejtelmeibe a kíváncsi lurkók.

A késő délutáni órákban a színpadot birtokba veszik az Ezer Lámpás Éjszakája rendezvénysorozat zenészei, énekesei. A hazai könnyűzenei élet népszerű arcai és hangjai ismert slágereket és táncba hívó bulizenét ígérnek a kortárs könnyűzene kortalan rajongóinak. Az ezerszínű program megkoronázásaként világító lámpásokat engednek a magasba a résztvevők az ország sok-sok pontján egy időben.
A programokon való részvétel ingyenes!


51. SAVARIA NEMZETKÖZI TÁNCVERSENY
június 11. (szombat) 13:00-23:30

AGORA - Művelődési és Sportház

Az ország legkiemelkedőbb versenytáncos rendezvénye, Szombathely egyik legrégibb, legnevezetesebb rendezvénysorozata.

Az első Savaria Nemzetközi Táncversenyt 1966-ban rendezték Szombathelyen, s azóta a táncsport legkiválóbb versenyzői minden évben szigorú szakmai zsűri előtt mutatják be latin, illetve standard táncokból szerzett tudásukat, felkészültségüket.

A verseny fél évszázados múltja méltán vívta ki a szakmai körök elismerését, s tette a várost nemzetközi szinten is ismertté. A részt vevő párosok az egész világból érkeznek, és viszik magukkal egy-egy jól sikerült rendezvény hírét. A tüzes ritmusok, a táncosok közötti tökéletes összhang, a gyönyörű táncruhák és kecses mozdulatok nagyszámú rajongótábora miatt mindig teltház előtt zajlik a rendezvény. A televíziós közvetítésnek köszönhetően nemcsak idehaza, de a világ számos országában több millióan követhetik nyomon az elődöntő, a középdöntő és a döntő eseményeit, csodálhatják a fellépő profi és amatőr párosokat, formációs csoportokat.

Az ország legrégibb hagyományokkal rendelkező táncversenye idén június 11- én kerül megrendezésre. Az 51. SAVARIA NEMZETKÖZI TÁNCVERSENY WDSF European Championship Youth 10-Dance/ WDSF Ifjúsági Tíztánc Európa-bajnokság helyszíne a nagy múltú és - méltán - a társastánc fellegváraként emlegetett AGORA - Művelődési és Sportház. A tavaly - küllemében és funkciójában is ¬- megújult épületben kiemelkedő, színvonalas versenyt láthat mind a szakmai, mind a táncot kedvelő közönség.

13.00 Elődöntők
19.00 Középdöntők, döntők
Jegyelővétel: jegy.agorasavaria.hu

BLOOMSDAY
június 16. (csütörtök) 14.00

A rendezvény azon az irodalmi tényen alapul, hogy James Joyce Ulysses című - egyetlen napon (1904. június 16.) játszódó - regényének mitikus főhőse Leopold Bloom (Virág Lipót) reklámügynök, dublini kispolgár szombathelyi származásúnak vallja magát. A helytörténészek kiderítették, hogy az 1800-as évek közepén valóban élt a városban, a mai Fő tér 41. szám alatti házában egy Blum nevű család. E család leszármazottja volt egy bizonyos Virág Lipót, aki Triesztben került kapcsolatba James Joyce-szal. Ezen alapszik az immár hagyománnyá vált kortárs művészeti ünnep, mely 1994-ben indult útjára.
Az Ulysses ürügyén az azóta eltelt évek során a művészeti ágak majd mindegyike megmutatta, hogy van mondanivalója a Joyce óta számtalanszor felvetett és megélt kérdéseknek, élethelyzeteknek sokaságáról. A város vezetése időközben hivatalosan is felvette a kapcsolatot Írország magyarországi képviseletével. 2005-ben Írország támogatásával elkészült James Joyce életnagyságú szobra, Veres Gábor szobrászművész alkotása, amint a ház falából kilépve üdvözli az arra járót. (Fő tér 41. szám) Szombathely az elmúlt évek során bekapcsolódott a Bloom-napot rendező városok, úgy mint Dublin, Philadelphia, Lisszabon, New Orleans, Sydney, Trieszt, Prága, világszerte népes családjába.

Megnyitó: Közreműködik az Ifjúsági Fúvószenekar

Szabadtéri kiállítás a SEK képzőművész hallgatóinak munkáiból (Fő tér)
Kiállítás az Írókéz Galériában.
ÍR filmest az AGORA - Savaria Filmszínházban
Koncertek a Zsinagóga udvarban
...és meglepetés vendég.

SZENTIVÁNÉJI VIGASSÁGOK
június 25. (szombat) 14.30

Szombathely, Emlékmű és Csónakázótó környéke

Nagyszínpad:
14.30 Clap4what
16.00 Zaporozsec
18.00 Margaret Island
20.00 Nagy Feró és a Beatrice
22.30 Hooligans
Emlékmű
24.00 Tűzijáték

Gyerekhelyszín:
15.00 - 19.00 Interaktív játszóház, gyerekelőadások, Szent Márton óriásbábu, ifjúsági vetélkedők, vidámpark, vásár
Vasi Skanzen:
Múzeumok éjszakája

MIÉNK ITT A TÉR!
Fő téri programok június 4-től szeptember 30-ig

EPCOS SZURKOLÓI HÁZ
június 14., 18. és 22., július 6., 7. és 10.

AGORA - Művelődési és Sportház

A Futball Európa Bajnokság meccsnéző helyszíne, az EPCOS Szurkolói Ház / EB XXL 2016.
„Nézd a foci EB-t a város legnagyobb kivetítőjén, érezd magad úgy, minta a stadionban lennél! Szurkolj az EPCOS-szal az AGORA-MSH-ban! EB XXL!"

Szombathely legnagyobb szurkoló helye, ahol a nyári melegben is hűvös környezetben és hűsítő italok mellett 10x6m - es óriási méretben követhetjük a meccseket.
1500 szurkoló, igazi stadion hangulat!

EPCOS Kertmozi
június 16-18.

Fő tér

A Szent Márton Év programjaként a szombathelyi Fő tér ismét szabadtéri mozivá változik. A három napos nyári mozizást egyedülálló technikai alkalmazások teszik maradandó élménnyé. Az ingyenes mega kertmozi óriáskivetítőjén például nappali fény mellett is élvezhetők a bemutatott filmek. Ráadásul a programok összeállításában minden rétegre gondoltunk: a gondosan összeválogatott kínálatban gyermek- és animációs, valamint játékfilmek, Szent Márton életét bemutató film, zenés filmek, magyar filmek, némafilm élő zongorakísérettel, és a legújabb hollywoodi produkciók egyaránt szerepelnek.
Az EPCOS támogatásával megvalósuló kerti székekkel, csíkos nyugágyakkal kialakított hangulatos nézőtér a programok kavalkádjához mindenképpen kellemes időtöltést ígér.
A program a Szent Márton Év rendezvénysorozat része.

Néhány film a kínálatból:
Queen - Live in Budapest 1986 - koncertfilm
Rolling Stones - koncertfilm
Bogyó és Babóca - magyar animációs film
Magyar népmesék
Swing - magyar vígjáték
Liza, a rókatündér - magyar játékfilm
Szent Márton élete - Pájer Róbert dokumentumfilmje
Némafilm - zongorakísérettel

AGORA - LOGO Ifjúsági Szolgálat

2002 óta szolgálja Szombathely ifjúságát képzett munkatársaival. A LOGO márkanévvé vált a közel másfél évtized során. Mind helyi, mind megyei és országos szinten is a szombathelyi ifjúsági munkát azonosítják vele (annak ellenére, hogy évekig nem csak városi, hanem megyei feladatokat is ellátott). Országos szinten - szakmai körökben - a régóta jól működő, nagy projekteket megvalósító és sikereket elérő ifjúsági szervezetek között tartják számon.

2016-tól a LOGO Ifjúsági Szolgálat az AGORA Szombathelyi Kulturális Központ keretein belül helyileg a Művelődési és Sportházban nyitotta meg újra közösségi terét. A 12-29 éves korosztályt várjuk minden hétköznap 12.00-17.00 óráig közösségi játékokkal, csocsó asztallal, magazinokkal, tanácsadásokkal. Korábban népszerű programjaikat is folytatják úgy, mint a kortárssegítő képzés és táborok és önkéntes programok szervezése, az Erasmus + program népszerűsítése, valamint a 9. alkalommal május 6-án megrendezésre kerülő Esélyegyenlőségi Nap. Programjainak megvalósításában több együttműködő partnerrel dolgozik együtt.

Új hozzászólás