Filmek a 26. Tartóshullám Mediawave Együttléten

2016.04.22. - 08:15 | vaskarika.hu

Filmek a 26. Tartóshullám Mediawave Együttléten

Erős filmes program lesz idén is, ezt megszokhattuk már a Mediawave-en. Zero, Az itt élő lelkek, A nyalintás nesze, Drifter - ezeket a filmeket biztosan láthatjuk, de jönnek az Úton / On the Road online filmfesztiválon felfedezett filmek is, mint az Angela, az Egyszer volt, hol nem volt Magyarországon vagy a kétrészes dunai filmetűd. Filmek a 26. Tartóshullám Mediawave Együttléten!

A filmes program nemzetközi részében 91 filmet mutatnak be a világ különböző helyeiről, Irántól Uruguay-ig bezárólag. Látható lesz Thierry Knauff filmje, a Vita Brevis, amely a Tisza hullámain virágzó milliónyi kérészről szól. Az Úton / On the Road online filmfesztivál filmjeiből is többet levetítenek, az internetes elérés után filmvásznon is látható lesz a Nabilah, egy afgán nő története, akit német katonák mentenek meg egy baleset után, amivel viszályt okoznak a falu életében. A Nagyapa éneke Mexikóból nevezett, a film tanulságos történet a kizsákmányolásról és az emberi tartásról.  Az iráni rendező, Hosein Jalilvand filmje, a Futás a végtelenbe a filmtörténet emlékezetes jeleneteit gyűjti össze a futás témakörében, a Holdon át, Tóth Tamás munkája pedig a Hold által inspirált érzéseket mutatja be.

A magyar versenyben 49 filmet láthatunk, köztük sok igazán ígéretes alkotással, mint például Az itt élő lelkek nagy része a Buharov-párostól, Nemes Gyula Zeroja, vagy a tavaly debütált Szerdai gyerek Horváth Lili rendezésében. Látható lesz A nyalintás nesze Andrasev Nadjától, ezt a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen készült animációs filmet is levetítik a cannes-i filmfesztiválon is. Zsaruk, csajok, rommá tört kocsik - erről is szól a Drifter, Hörcher Gábor filmje, amely a játékfilm és a dokumentumfilm műfajt ötvözi, és biztosan fogunk hallani még róla a közeljövőben.

Több blokkban is láthatók lesznek az Úton online filmfesztiválra nevezett alkotások. Az internetes szavazáson a legjobb film díját az Angela, Püsök Botond alkotása kapta, a romániai faluban játszódó, megható film is jön a 26. Mediawave-re. Hosszú út, Pörös Izabella angol nyelvű rövidfilmje is díjazott volt az online filmversenyen, ez is programon lesz április 27-től május 1-ig. Egyszer volt, hol nem volt Magyarországon - a mexikói Oliver Victoria és a kínai Zimu Zhang filmje Magyarországon játszódik, egy a világtól elvonult család gyönyörű története. Somogyvári Gergő az idei Mediawave-re kétrészes, a dunai hajósok életét bemutató filmetűdjével nevezett, a Felső-Duna és az Al-Duna vízi nomádjainak útját Barabás Lőrinc atmoszférikus zenéje kíséri.

Linkek filmekhez:

Mediawave 2016 szignál

Angela

Egyszer volt, hol nem volt Magyarországon

Hosszú út

Nabilah

Az itt élő lelkek nagy része

A nyalintás nesze / Andrasev Nadja

Felső-Duna, Somogyvári Gergő

Új hozzászólás