Érzékenyítő nap a kőszegi EGYMI-ben

Képgaléria megtekintése2016.04.23. - 20:00 | Harkainé Füzes Rita

Érzékenyítő nap a kőszegi EGYMI-ben

Április 22-én első alkalommal rendeztek érzékenyítő napot a Dr. Nagy László EGYMI-ben több kőszegi iskola részvételével. A rendezvény célja, hogy a gyermekek minél több információval, személyes élménnyel, tapasztalattal rendelkezzenek a fogyatékkal élőkkel kapcsolatban.

A program a legfontosabb feladatának az tartja, hogy felkészítse, megismertesse a gyerekeket a fogyatékkal élő emberek életével, akadályaival. Ez időszerű, hiszen az integráció következtében a hétköznapokban, iskolában egyre gyakrabban találkozhatnak sérült emberekkel. Nem szerencsés, ha ez váratlanul éri őket, ha nincsenek felkészítve arra, hogyan kell megszólítani, segíteni nekik. A félelem és az előítélet leküzdésének kiváló eszközei a közösen végzett játékok, hétköznapi életből vett szituációs gyakorlatok és az esetmegbeszélések. Az átélt élmények hatására remélhető, hogy a gyerekek és a felnőttek a jövőben sokkal befogadóbbá, toleránsabbá válnak sérült embertársaikkal szemben.

A rendezvény ötletét a Szombathelyen már évek óta folyó program, és kőszegi kivitelezője, Kaszner Éva adta, aki a Beszédjavító Általános Iskola logopédusa.

Péntek délelőtt 9 órakor kezdődött a rendezvény megnyitója a kőszegi intézményben, amely az érzékenyítő nap elnevezést kapta. A programon 100 diák vett részt, ahol képviseltették magukat a Bersek József Általános Iskola, az Evangélikus Mezőgazdasági, Kereskedelmi Informatikai Szakképző Iskola és az Árpád-házi Szent Margit Általános Iskola, valamint a Dr. Nagy László EGYMI diákjai.

A megnyitón elsőként Nagy Gábor, az intézmény igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket. Básthy Béla, Kőszeg város alpolgármesterének köszöntő szavai, illetve az ötletgazdák bemutatása után kezdetét vehette a rendezvény.

A tanulóknak csoportokba osztva 8 állomáson volt lehetősége kipróbálni az egyes fogyatékosságokkal élők életét. A sötétszobában szaglás és tapintás útján meg kellett különböztetni a tárgyakat, és megismerkedhettek a braille írással is. Berci és Léna vakvezető kutyák segítségével modellezték az akadályok közötti haladást, majd megtapasztalhatták, hogy a kutyák milyen sok területen segítő társai az embernek. Kerekes székekben ülve is közlekedhettek és kipróbálhatták így az önkiszolgálást. Belekóstolhattak a fogyatékosok sportjaiba az ülőröplabda és a csörgőlabda segítségével. Előadást hallhattak az autista emberekről és arról, hogyan tudnak segíteni autizmussal élő társaiknak. Kipróbálhatták azokat a segítő eszközöket, amelyek megkönnyítik az értelmileg akadályozottak oktatását. Mulatságos jelenetek játszódtak le a siket állomáson, ahol jeltolmács segítségével léptek kommunikációba Kati nénivel.

A gyerekek tapasztalatokkal, élményekkel gazdagodva tértek vissza az állomásokról a dísztermi záróeseményre. A rendezvény végén a közreműködőknek egy kis ajándékkal kedveskedtek a szervezők.

A résztvevők mit nyertek? Egy hasznos és érdekes délelőttöt, sok új információt a fogyatékkal élőkkel kapcsolatban, és remélhetőleg toleranciát ezekkel az emberekkel szemben. Másik nyertesei ennek a délelőttnek azok az emberek, akik ettől kezdődően megtapasztalhatják a feléjük irányuló elfogadást és segítséget.

Köszönet illeti mindazokat, akik azért dolgoztak, hogy ez a nagyszerű program megvalósulhasson:

  • ARANYHÍD Nevelési - oktatási Integrációs Központ Egységes Gyógypedagógiai, Konduktív Pedagógiai Módszertani Intézmény óvoda, Általános Iskola és Speciális Szakiskola pedagógusai: Horváthné Kapiller Izabella, Benkő Tiborné, Bárdosi Emőke, Székely Petra, Bánhegyi Attila
  • Négylábúak az emberért közhasznú alapítvány vezetője: Schröterné Vári Anita,
  • Vakok és Gyengénlátók Vas megyei Egyesülete: Bősze György, Por Szilvia, Kertészné Vargyas Réka, Nagy Lászlóné és Stangl Emilné, valamint Berci és Léna vakvezető kutyák
  • Tóth Csabáné, aki a siketek világát mutatta be jeltolmács segítségével.

A rendezvény lebonyolításához támogatást kaptak a szervezők Kőszeg város és Vas Megye Önkormányzatától, a Szociális Gondozási Központtól, valamint a Mosoly-Út Egyesülettől.

A sikerre való tekintettel a diákok és a felnőttek egyaránt várják az újabb találkozást, mert elindult valami, ami vélhetően hagyománnyá válik.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás