Összegzünk - Ilyen volt az Európa Napok 2016

2016.05.03. - 10:40 | Büki László 'Harlequin'

Összegzünk - Ilyen volt az Európa Napok 2016

„A wurstliban a művész a fénylő nap, ha szépen süt, a kassza is sikert mutat". H. Vörös Mártát, a körmendi Európa Napok főszervezőjét kértük arra, összegezze a háromnapos fesztivált.

Körmend. Európa Napok. Mára szinte önálló „brand" lett a városban, sőt annak határain is túl. De miről is szól? A tavaszról, a virágokról, a táncról, zenéről, barátokról és újbóli találkozásokról. A három nap programját mindezek meghatározták. Volt „tavaszi nagytakarítás" a TeSzedd! mozgalommal, nyíltak a virágok, szólt a zene, fantasztikus koncertek voltak, a Szabadság tér pedig megtelt élettel.  

A szabadtéri rendezvények sikere jelentős mértékben függ az időjárástól. Ahogy egy dal mondja: „A wurstliban a művész a fénylő nap, ha szépen süt, a kassza is sikert mutat". Így van ez Körmenden is.
Bizton állíthatom, hogy ugyan rendkívül jól cseng a Bikini együttes neve, de ha az időjárás nem olyan, mint szombaton volt, maradt volna talpalatnyi hely a város főterén. Az ellenkezőt tapasztalhattuk vasárnap, amikor táncos produkciókat kellett lemondani a kíméletlen esőzés miatt.

Óriási lélekjelenlétet és villámgyors újratervezést kívánt a vasárnap délután, amikor a Batthyány Örökségközpontba kellett menekíteni a humoristákat, operett előadókat, és szűkített repertoárral a táncosokat is.

Ha a sikert mérlegre kellene tenni, akkor a pozitív oldal sokkal erősebb volna, hiszen elégedettek lehetünk a pénteki várostakarításon résztvevők számával - az országban nálunk voltak legtöbben -, a kajak-kenu toborzó rendkívüli érdeklődést váltott ki, az esti koncertek látogatottsága pedig a kezdőnaphoz képest nem ad okot panaszra.

A szombati verőfény sok családot csábított a térre, ahol a legkisebbek érezték igazán jól magukat. Az esti koncert minden várakozásunkat felülmúlta. Azon túlmenően, hogy igazi slágerdömping dőlt a színpadról, több ezer ember jelent meg, élvezte a zenét, tombolt a koncerten, vagy éppen kvaterkázott ismerősével.

Vasárnap a nagyszínpad sajnos kevés szerepet kapott, hiszen az iskolások népi táncát is esernyő alól tudták csak nézni az ismerősök. Ezt követően azonban mindent az Örökségközpont falai közé kellett bepréselni, időnként a szó szoros értelmében.

A gyönyörűen indult 2016-os Európa Napok rendezvényei végül mégiscsak rendkívüli sikerrel zárultak, amely jól mérhető volt az előadásokat kísérő tapsviharral. A rendezvény az ukrán testvérváros, Juzsnij táncos-akrobatikus produkciójával fejeződött be, amelyről biztosan még nagyon sokáig fognak beszélni azok, akik ott voltak.

Fesztiválkronológia:

Ukrán szemtorna - A Tsviten Néptáncegyesület fellépésével zárult az Európa Napok 2016 Körmenden

2016.05.02. - 15:00 | Büki László 'Harlequin'

Ukrán szemtorna - A Tsviten Néptáncegyesület fellépésével zárult az Európa Napok 2016 Körmenden

A néptánc, a balett és a cirkusz világa elevenedett meg a Tánc Világnapja alkalmából - május 1-én lépett fel Körmend ukrán testvérvárosának, Juzsnijnak művészeti csoportja a Batthyány Örökségközpontban. Voltak pillanatok, amikor nem hittünk a szemünknek, ám a fotók kétséget eloszlató dokumentumok. Íme, az előadás legszebb, leglátványosabb pillanatai!

 

Néptánc, standup, operett - Európa Napok 2016 vasárnapi eseményei

2016.05.02. - 02:00 | Büki László 'Harlequin'

Néptánc, standup, operett - Európa Napok 2016 vasárnapi eseményei

A körmendi Európa Napok zárónapjának rendezője az időjárás volt: a Tánc Világnapja programjában a Kölcsey Utcai AMI néptánctagozata még a Szabadság téri színpadon mutatta be esernyő alatt izguló szülőknek, ismerősöknek kedves kis műsorát, ám a rendezvény - vele együtt a Tánc Világnapjának programjai - a Batthyány Örökségközpont aulájában folytatódott ezután. Előbb a két sztendáp-nagyágyú, Szupkay Viktor és Csenki Attila feledtette a kinti szürkeséget és idézett elő pozitív szájgörbét, majd a Pesti Zenész Színpad operettműsorában Udvarhelyi Boglárka operaénekes és Benkóczy Zoltán színész tette nosztalgikus vizekre a jókedv csónakját. A két produkció között Bebes István polgármester köszöntötte meghitt szavakkal az édesanyákat, lévén május első vasárnapja nemcsak a nevetés világnapja, hanem az édesanyáké is. A tánccal látványossá tett népszerű operett dallamok után folytatódott a Tánc Világnapja - aulaszínpadra méretezve és néptáncra szűkítve. A másfél órás programban fellépett a Rábavirág Néptáncegyüttes, a Béri Balogh Ádám Táncegyüttes, a Senior Néptáncegyüttes és a Juzsnij művészeti csoport.

Tágas a tér - Bikini koncert az Európa Napokon

2016.05.01. - 01:30 | Büki László 'Harlequin'

Tágas a tér - Bikini koncert az Európa Napokon

Április 30-án a színpadi programok zárásaként került sor a Bikini együttes koncertjére a Szabadság téren, melynek szinte minden szeglete megtelt az esti koncertre. D. Nagy Lajosék nem is fukarkodtak a a veretes Bikini-életmű legjobb darabjaival, igazi best of-ot hoztak a lelkes körmendi közönségnek.

 


Graffiti & Street Art kiállítás a Sala Terrena Galériában - Európa Napok 2016

2016.05.03. - 00:10 | Büki László 'Harlequin'

Graffiti & Street Art kiállítás a Sala Terrena Galériában - Európa Napok 2016

Április 30-án az Európa Napok részeként az Erasmus+ program keretében készült fürstenfeldi alkotásokat állították ki a Batthyány-kastély Sala Terrena Galériájában. A kiállítását Bebes István polgármester, Mag. Norbert Lipp MAS, MBA fesztivál igazgató és Pálóczi Zsuzsanna magyarországi referens nyitotta meg.




Növendékkoncert és felnőttsimogató - Európa Napok 2016 szombat délutáni eseményei

2016.05.01. - 00:50 | Büki László 'Harlequin'

Növendékkoncert és felnőttsimogató - Európa Napok 2016 szombat délutáni eseményei

Április 30-án a gyermek- és családi programoké volt a főszerep a körmendi Európa Napok második napján. Lufi bohóc fantáziaállatkái előtt sosem fogyott a sor, ahogy az óriás csúszda is folyamatosan "ontotta magáról" a kisklambókat. Emellett arcfestés, csillám tetoválás, hajkréta, henna festés és kreatív játszóház is várta a lurkókat. A színpadon elsőként a Zeneiskola növendékeinek együttesei mutatkoztak be: szinte minden hangszeres produkcióra sor került, amit az iskolában oktatnak. A délutáni színpadi programok zárásaként Rosta Géza énekes-gitáros interaktív koncertje varázsolta el - nemcsak - a gyermekeket.

Pénteken megkezdődtek az Európa Napok 2016 programjai Körmenden

2016.04.30. - 09:30 | Büki László 'Harlequin' - Fotók: Jámbori Tamás, Büki László

Pénteken megkezdődtek az Európa Napok 2016 programjai Körmenden

Három éve indult útjára hagyományteremtő céllal a város központjában, a város testvérvárosait is megszólítva a nagysikerű Európa Napok rendezvénysorozat. Ebben az évben is hívják-várják Európa polgárait, a körmendieket az április 29. - május 1. között negyedszer megrendezésre kerülő fesztiválra.

Új hozzászólás