Kerékpárral a kultúra nyomában - Kerékpárutak Ausztriában

2016.05.07. - 00:10 | vaskarika.hu

Kerékpárral a kultúra nyomában - Kerékpárutak Ausztriában

Aki szívesen sportol és nemcsak a természet, hanem a kultúra birodalmát is élvezni szeretné, annak a látnivalók mellett elhaladó kerékpárutak tökéletes lehetőséget kínálnak az élvezetek összekötésére.

Stájerország
 
Stájerország kerékpárút hálózata, a Südbahn és az UNESCO Világörökség része összeköti Semmering-et és Graz-ot. A Semmeringi vasút nyomában, amely a világörökség része, a kerékpárútvonal Ghega vezetésével Grazig húzódik, amely Mürzzuschlagban a vasútállomás területénél elhelyezkedő Déli Vasúti Múzeumnál kezdődik és a folyó mentén Mürztal-on keresztül, a történelmi kisvároson, Bruck an der Mur-on és Murtal-on át, Grazig vezet.
 
A Murradwegen nem csak a legkülönbözőbb tájakban gyönyörködhetünk, a Hohe Tauern Nemzeti parktól a Natura 2000, Európa által védett területekhez tartozó Murauen-ig, amely az osztrák-szlovén határon terül el, hanem történelmi városok, mint például Murau, Judemburg, Leoben, Bruck an der Mur, Frohnleiten, Graz, Leibnitz, Mureck és Bad Radkersburg is lenyűgöző látványt nyújtanak.
 
Az EuroVelo9 az Európai Kerékpárút Hálózat része és 1.930 km hosszan köti össze a lengyelországi Balti-tenger partját a horvát Adriával. Egy része Ausztria bor- és termál régióján keresztül halad. A kerékpártúra, amely Bécstől Bad Radkersburg-ig, -egy rövid része Hartberg-ig azonos az osztrák termál kerékpárúttal - történelmi városokon vezet keresztül, szőlőhegyek, tök- és kukoricaföldek mellett, ezután pedig egy rövid szakasza az ismert Murradwegen következik majd Spielfeldnél elágazik délre, Szlovénia irányába.
 
Karintia

A közép-karintiai régió 65 km hosszú, Kultur.Rad.Weg. kerékpárút, az országos R7 kerékpárút hálózat része, amely Klagenfurt és Dürnstein között húzódik. A túra a tartományi fővárosból, Klagenfurtból indul. Északi irányba tekerve Maria Saal kegytemplomához érünk, tovább haladva pedig a kőből készült „Herzogstuhl-hoz", amelyet a középkorban, ünnepi ceremóniák alkalmával a tartomány hercegei használtak. Néhány km-rel feljebb Magdalensberg-hez érünk, az egykori norische városban egy nagy régészeti parkba látogathatunk el.

A Kultur.Rad.Weg St. Veit felé vezet tovább, Karintia hajdani fővárosába. Rövid, északi kerülővel az 1000 éves bencés apátsághoz érkezünk St. Georgen am Längsee-ben. Tovább haladva a lélegzetelállító, hatalmas sziklán trónoló Hochosterwitz-i várkastély látványa terül elénk, amely 14 tornyával Európa egyik legszebb műemléke. Althofen mellett, Friesach felé, a várak városába tekerhetünk, végül Stájerország határánál, az 1000 éves dürnstein-i várromoknál végződik a kerékpárút.
További információ: www.kaernten-mitte.at
 
11 templom szegélyezi a völkermarkt-i kerékpárutat. Egy évezreddel ezelőtti kultúrához repít vissza a hallstatt kori temetkezési hely Lamprechtskogelnél, és a kelta királyok sírdombja Weisenbergben.
 
A Kunst-Radweg mentén, a Kloipein-i tó vidékén, Karintia déli részén templomok, kulturális emlékhelyek, modern szobrok és egy szent forrás csalogat le a kerékpár üléséről.


 
Burgenland
 
A 26 km hosszú, végig aszfalttal borított B23 kerékpárút ideális terep élménykereső kerékpárosoknak. A kiindulópont a célpont is egyben: Gols, Ausztria legnagyobb szőlőtermelő községe. A kerékpárosokat Mönchhofban várja az első kulturális ékkő, a Mönchhof Falumúzeum. Egy hatalmas területen épphogy 40 felújított ház található, megszámlálhatatlan látványossággal. A következő látványosság a Halbturn, egy kicsi barokk kastéllyal. A körtúra utolsó állomása a szintén barokk stílusban kialakított Bazilika, Boldogasszony kisvárosában. Emellett kiállítások, galériák és vinotékák teszik teljessé a kulturális ajánlatot.
   
Fesztivál kerékpárút
A kerékpár körút a Fertő tó nyugati partját köti össze Burgenland legszebb területeivel, emellett túránkat kulturális különlegességekkel, csábító bor- és kulináris élményekkel kombinálhatjuk. A szakasz mentén többek között Rust festői szépségű óvárosa, barokk polgárházaival, a tóparti Mörbisch-i ünnepi játékok, St. Margarethen, a Haydn-Központ Eisenstadtban és a pompás Esterházy-kastély színesítik az utat. Az ínyenceket a Taubenkobel várja Sczützen településen, valamint a Rust Borakadémia és a Schlossvinothek Eisenstadtban.
Fesztivál kerékpárút

Alsó-Ausztria

A Duna menti kerékpárutat Európa legkedveltebb és legszebb kerékpárútjai között tartják számon. Kulturális látnivalók az alsó-ausztriai szakaszon többek közt Wachau, amely a Világörökség része, a gyönyörű Melki Apátság, Göttweig és Klosterneuburg, festői várak, titokzatos romok, bájos középkori templomok és a Carnuntum Régészeti Park, amellyel bepillantást nyerhetünk a régi római világba.

A világörökség-kerékpárúton Semmering körül a tájat csodálva egészen új élményben lehet részünk, ebben a kultúrában- és történelemben gazdag régióban. A Carl Ritter von Ghega által tervezett és 1854-ben megnyíló Semmering-i vasút volt az első magashegyi vasútvonal a világon. Az edzettebb kerékpárosoknak lehetőségük van a 36,3 km hosszú és 769 méter magas, a világörökség részéhez tartozó szakaszon útnak indulni. Az út Gloggnitz vasútállomástól Schottwien és Maria Schutz irányába vezet a Semmering-hágón. A szakasz legmagasabb pontja 1.025 méteren, Adlitzgräben-en keresztül vezet Breitenstein felé, majd Schottwien-en át vissza Gloggnitz települére.
 
Piestingtal festői szépsége inspirálta többek között Ferdinand Raimund-ot, Johannes Brahms-ot, a történelmi festő Friedrich Gauermann-t és Leopold Kupelwieser-t. A Piestingtal kerékpárút egy része 21 km-en keresztül Piestingtől Gutensteinig vezet. Az út Piesting Markt-tól indul Leopold Kupelwieser festő szülőhelyétől, és Piesting folyóvidékén halad keresztül, a Raimund-Villa mellett, valamint számos, a biedermeier kort idéző pavilon mentén Gutensteinen át, Raimund sírja mellett a hegyi temetőbe, ahol egy emlékmű is található.

Ahol egykor döntő csatát vívtak, ott ma a kerékpárosok a természet és a történelem felfedezésére indulnak. A 62 km hosszú Marchfeldkanal kerékpárút Lanfenzersdorf-ból indul, majd Bécsen és Marchfelden áthaladva a császári Festschloss Hof-ban végződik. Az út 5 szakaszán különböző látképek váltakoznak, mint például a spárga vagy a Marchfeld melletti lenyűgöző kastélyok. Deutsch-Wagram és Markgrafneusiedl szakasz között Napóleon nagy csatái elevenednek meg, egy életnagyságú Napóleon figura segítségével, amely információs tábla és fotózási helyszínként is szolgál. 1809-ben, a wagrami háborús ütközetben győzte le az osztrákokat. A Napóleon Múzeum Deutsch-Wagramban olyan kiállítási tárgyakat tartalmaz, amely erről tesz tanúbizonyságot.
 
Egon Schiele nyomában vezet egy kerékpártúra Tulln-ban, amely Schiele szülőházánál kezdődik, a főpályaudvarnál. Ezt követi a tematikus útvonal, amelyen összesen 13 izgalmas állomás mesél a fiatalkori Schiele életéről. A „Regentag", Friedensreich Hundertwasser hajója mellett, a Nibelung-kút és Európa legnagyobb vízi színpada mentén elhaladva érünk el az Egon Schiele Múzeumhoz, amely bepillantást nyújt a Tulln-ban töltött, évszázad végi, korai munkáiba és az életébe.
 
A kastélyok és várok kerékpáros felfedezésére a történelmi városközponton kívül, a gyógyvízéről híres város, Baden hívogat. Ha a kerékpárosok a város nyugati irányába indulnak, a romantikus Helenen - völgyön keresztül vezet az útjuk, bizarr sziklaképződmények mentén, fenyőillatban élvezhetik az utat. A völgy felett mindenütt várak, kastélyok és romok várják a túrázókat számos történettel, mondával és legendával.
  
Tirol
 
Körülbelül 2000 évvel ezelőtt a római császár az Adria és Augsburg között egy utcát hozott létre. Ma a kerékpárosok a Via Claudia Augusta mentén fedezhetik fel Tirol legszebb részeit. A szakasz történetét nem csak a szeretetten gondozott múzeumok elevenítik meg, hanem a vendégházak Wegesrad-nál: Több, mint 30 vendéglátó kínál ínyencségeket, amelyek eredeti receptek alapján és a korabeli időkben használat hozzávalókból készülnek.

Az Innradweg szintén lenyűgöző tájakkal és kulturális látnivalókkal várja a kerékpárosokat, amely összesen 520 km-rel Európa leghosszabb kerékpár túraútvonalai közé tartozik. Ebből 190 km a tiroli Inn-völgyén keresztül vezet, változatos tájak mentén, régi városok és piacok mellett. Az út bájos, változatos látnivalókkal, számos kulturális érdekességgel és sportlehetőséggel csábít.
 
A kelet-tiroli Drauradweg is kulturális különlegességekben gazdag. Ajánlatos ellátogatni Lienz csodaszép városába, ahol a Schloss Bruck kastélyt, a Franziskanerkloster-t és egy múzeumot is megcsodálhatunk, például Albin Egger-Lienz, híres művész galériájával. Tirol további figyelemre méltó ékkövei az Auguntum ásatási hely (egy korábbi római település), az őskeresztény Bischofskirche ásatási területe Lavant-nál és a „Karintiai kapu" természetes utakon, Obere Drautal-ban.


   
Felső-Ausztria
 
A Römerradweg nem csak Passau-t köti össze az egykori római tartományi fővárossal, Wels-sel és Ausztria legrégibb városával, Enns-sel, hanem, ahogy a neve is elárulja, egy kerékpárút a római korból. Útközben újra és újra lelőhelyeken lyukadunk ki, ahol háromrészes információs táblák nyújtanak tájékoztatást a római kori életről. Érdemes megtekinteni a Római - Élménymúzeumot Altheim-ban, vagy a római Rustica Villa ásatását. Frankenmarkt-ban lehetőség nyílik kitérőt tenni az Attersee felé vezető elágazáson.
 
A Duna-menti kerékpárút felső-ausztriai szakasza festői szépségű tájak mentén vezet Obere Donaual-ban. Kulturális látnivalók az Engenszell kolostor, amely Felső-Ausztria egyetlen trappista kolostora, a Wilhering kolostor, Linz, Felső-Ausztria tartományi fővárosa, Mauthausen hangulatos polgárházai, a Keltendorf Szabadtéri Múzeum Mitterkirchen-ben, valamint Grein, a festői kikötőváros régi városi színházával és a Greinburgi kastéllyal.

Kremstalradweg a kultúra és a természet kincses ládikája, ahol a hatalmas Schlierbach kolostort és a Kremsmünsteri apátságot látogathatjuk meg. Az Alpok előterében vezető utakat az impozáns Vierkanthöfe szegélyezi. Az út végét a Traunradweg keresztezi.

Az Anton-Bruckner-kerékpárút kultúrában gazdag kirándulást ígér, amely a komponista szülőhazájába vezet: a St. Florian Bazilikában található a hatalmas Bruckner-orgona. Az út az Alpok előterénél szelíd dombokon keresztül, Ansfeld felé vezet, ahol Anton Bruckner szülőháza található.

Egy kerékpártúrára az innviertel-i dombvidéken a Pramtalradweg csábít, Zell an der Pram-tól Schärding-ig. A fő látványosságok közé tartozik számos múzeum és szülőház a Pramtali- Múzeum utcában. Andorf és Taufkirchen után a lenyűgöző, barokk stílusú Schärding-hez érkezünk, innen pedig az Innradwegen folytathatjuk tovább a túrát.
 
Salzburg tartomány
 
A Mozart kerékpárút körülbelül 450 km hosszú szakaszon vezeti a kerékpárosokat Salzburg tartománytól Tirolig és Bayern-ig, a zene szerelmeseinek városába. A túra indulópontja Salzburg város, ahol Mozart született, élt és alkotott. Innen a hajdani Ischler bahn vasútvonal nyomvonalán tekerhetünk tovább St. Gilgenbe, a „Mozart faluba" a salzburgi tóvidéken keresztül. Ezután a Mozart - kerékpárút bajor szakaszához érkeznek a túrázók. „Mozart pont" Waidring-ben, Lofer-ben és Bad Reichenhall-ban is található, ahonnan a szakasz a kiindulóponthoz vezet vissza.

Iskolás gyermekek és nemzetközileg elismert művészek 25 fantáziadús szobrot és tárgyat alkottak, amely a körülbelül 75 km hosszú „SteinbergRunde", Ausztria első szobor-kerékpárútja.

A Tauernradweg látványos természetvédelmi tájakat köt össze, mint például a Krimml-i vízesést, az Eisriesenwelt jégbarlangot és a Liechtensteinklamm szurdokot. Az út során számos kulturális látnivalóval találkozhatunk, többek közt a Hohenwerfen várral, a Hallein só-lelőhellyel, a Hellbrunni kastéllyal és Mozart városával, Salzburggal.

A 750 km hosszú kerékpárút Salzburg tartomány tóvidékén keresztül halad. A csodálatos tájak mellett, amely a tavakra és az Alpokra nyílik, a kultúra is megmutatkozik. Például a barokk túrán, Ausztria legnagyobb barokk kori fafaragója, a Meinrad Guggenbichler nyomába indulhatunk kerékpáron.
 
Az UNESCO Világörökség részének, Salzburg izgalmas és alapos felfedezésére a kerékpár ideális eszközként szolgál. A kerékpárút hálózat 178 km hosszan nyúlik el 13 kitáblázott útvonallal az egész városon keresztül. Különösen kedvelt útvonal a Salzach partja, ahol a folyó mindkét oldalán, kilométereken keresztül a Hohe Tauern-ig kerékpározhatunk. Aki rövidebb távra vállalkozna, kanyarodjon délre, Hellbrunner Allee városa felé, az út itt a Hellbrunni kastélyhoz vezet, ahol a vízi játékokban gyönyörködhetünk és a közeli állatkertbe látogathatunk el.

Kapcsolódó írásaink:

Négy izgalmas kerékpárút Stájerországban

2014.05.09. - 00:40 | vaskarika.hu

Négy izgalmas kerékpárút Stájerországban

Ausztria zöld szívében töltött kerékpáros üdülés egy páratlan, változatos kaland. A természet különösen a három nagy folyó, a Mura, az Enns és a Rába mentén ügyelt arra, hogy az egész család jól érezze magát. Emelkedők alig vannak, helyette azonban köröskörül egy annál szebb táj várja a vendégeket. Ráadásul a jellegzetes stájer vendégszeretet is élvezhető közelségben van. Írásunkban négy izgalmas stájer kerékpáros túrát mutatunk be, útvonal- és egyéb hasznos információkkal.


Kerékpárral Ausztriában - Kerékpárutak vizek mentén

2013.07.10. - 10:00 | vaskarika.hu - Fotó: murradweg.com (nézőkép)

Kerékpárral Ausztriában - Kerékpárutak vizek mentén

Érintetlen folyómenti ligetek, tomboló hegyi patakok vagy kristálytiszta tavak: a nyeregből igazán természetközeli módon ismerhetjük meg Ausztria vizeit, miközben a hűs pára frissít.

 

 


Kerékpárral Ausztriában - Dráva menti kerékpárút

2013.07.04. - 03:00 | vaskarika.hu - Fotók: Büki László 'Harlequin'

Kerékpárral Ausztriában - Dráva menti kerékpárút

Karintia tökéletes feltételeket kínál a két kerék szerelmeseinek, akiknek a Dráva menti kerékpárút ausztriai szakasza ideális választás lehet egy könnyen teljesíthető, több napos kalandra. Egynapos túránk során Finkenstein-től Ferlach-ig tekertünk.

Új hozzászólás