Ezer lámpás éjszakája, Hőlégballon Fesztivál, Diákkarnevál – Gyermeknapi programok Savariában

Képgaléria megtekintése2016.05.19. - 16:40 | Rozán Eszter - Fotók: Varga András

Ezer lámpás éjszakája, Hőlégballon Fesztivál, Diákkarnevál – Gyermeknapi programok Savariában

Fergeteges hétvége várja Szombathelyen a gyermekeket és a felnőtteket május 27-e és 29-e között. Lesz Városi Gyermeknap, Ezerlámpás éjszakája, Városi Diákkarnevál és Nemzetközi Hőlégballon Fesztivál. Savaria gyermekei földön-buszon-levegőben egyaránt jól érezhetik magukat. A programokról a 30Y Kult-Tour-Buszon tartottak sajtótájékoztatót, mely az események egyik fontos színhelye/közlekedési eszköze lesz.

Dr Puskás Tivadar, Szombathely MJV polgármestere Újvári Tímea és Holdosi Attila bevezető zenéje után elmondta, ha ilyen kellemes muzsikát hallgathatna, akkor mindig a 30Y-os busszal közlekedne. „Nézz, nézz az ég felé" énekelte Újvári Tímea Charlie számát, nem véletlenül, hiszen a háromnapos rendezvénysorozatban az ég kiemelt szerepet kap az első Szent Márton Hőlégballon Kupa kapcsán. A sorszám megjelölése tudatos, mivel hagyományt szeretnének teremteni. A gyermeknapi forgatag eseményei két helyszínen zajlanak majd, a Történelmi Témaparkban és a Sportligetben. A helyszínek között a 30Y-os busz szállítja majd a résztvevőket, térítésmentesen. A polgármester kihangsúlyozta az összefogás fontosságát, a programok Szombathely Megyei Jogú Város, az ŐrvidékHáz, és az AGORA Szombathelyi Kulturális Központ közreműködésével jöttek létre.

Farkas Csaba, az ŐrvidékHáz igazgatója megerősítette, igen, az ég felé tekintve lesznek láthatók a hőlégballonok. A hagyományteremtőnek szánt 1. Nemzetközi Hőlégballon Fesztivál már csütörtökön délután elkezdődik a Fő téren, ahol két-három hőlégballont helyeznek el, melyeket ki is próbálhatnak az érdeklődők. Pénteken, szombaton és vasárnap kerül sor a versenyre kedvező légmozgás esetén. Hőlégballonnal a levegőbe emelkedni nem könnyű feladat, a légköri viszonyok a reggeli és a délutáni órákban a legalkalmasabbak. A versenyen kívül lesznek még gyermekjátékok, szombaton főzőverseny Szent Márton-kori ételekkel, Szent Márton borszemle, vasárnap a Szent Márton társasjátékok, mesekönyvek című könyv gyermekkönyv bemutatóján vehetnek részt az érdeklődők, és megkóstolhatják Szent Márton tortáját, süteményét is.

Vasárnap 14.00 órakor indul el a Sportligettől a 30Y-os busz, mely a ligetet és a Történelmi Témaparkot köti össze. Félóránként közlekedik majd, az utolsó 18.00 órakor hagyja el a ligetet. A gyerekek kapnak egy pecsételős füzetet, 7 pecsétet kell gyűjteniük, 3-at a témaparkban, 3-at a sportligetben és egyet a buszon kell megszerezniük. 18.30-kor lesz az eredményhirdetés, ajándékcsomaggal, könyvekkel, és nem marad el a tombola sem.

Parais Istvántól, az AGORA Szombathelyi Kulturális Központ igazgatójától megtudtuk, hogy a 9. Városi Gyermeknap hátterében példaértékű összefogás áll különböző civil szervezetekkel. Az ingyenes programokon kisebbek és nagyobbak egyaránt találnak maguknak ínyükre valót. Május 28-án kerül sor a Városi Diákkarneválra a témaparkban, ahol a fiatalok kézműves vetélkedőn, római harci játékokon vesznek részt.

Kiss Andrea, az AGORA gyermek és ifjúsági szakági vezetője ismertette a gyermeknap kísérő programjait. Ott lesz Toma és csapata az interaktív játszóházával, a Latrunculus sátor, illetve ókori sportmókák, labirintus, kérdésekkel Szent Mártonról, Szent Márton műhelye, babasátor, Kukutyin küzdőtér, vándor vurstli stb. is szerepel a kínálatban. A késő délutáni óráktól az Ezer Lámpás Éjszakája rendezvénysorozat zenészei, énekesei veszik birtokba a színpadot. A Mesebolt Bábszínház: Az égigérő fa című darabot adja elő, a Kis Hétrét zenekar: Ünnep van! című zenés gyermekműsorával lesz jelen, sor kerül Ezer lámpás könnyűzenei koncertekre.A programot a világító (ledes) lámpások felengedése zárja, a csellengő gyerekeknek üzenve: „Téged is hazavárunk!"

Paál Dávid, az 1. Szent Márton Kupa igazgatója elmondta, a hőlégballon versenyen hazánkon kívül még három ország versenyzői vesznek részt. A verseny mindig egy kitűzött cél elérésére irányul, ami lehet egy jelzőszalag, vagy térbeli koordináta. A versenyző a ballon fűtésével illetve a levegő kiengedésével szabályozza a magasságot. A hőlégballon repülésében fontos szerepet kap a szél, a szél eredője meghatározza a ballon irányát, a versenyző akkor halad jól, ha megtalálja a megfelelő légréteget. A hőlégballon verseny során a közönség utas repülésen is részt vehet, illetve kipróbálhatja a kötött emelkedést is.

***

VÁROSI GYERMEKNAPI FORGATAG - EZER LÁMPÁS ÉJSZAKÁJA

2016. május 29. vasárnap

13.00-22.00 óra

Történelmi Témapark (Aréna utca)

Színpad:

13.00   AZ AGORA Gyermek Művészeti Fesztivál 2016 szereplőinek bemutatója

14.00   Mozdulj Szombathely Egyesület - táncbemutató

15.00   Ezer Lámpás Éjszakája megnyitó

15.00   Mesebolt Bábszínház: Az égigérő fa

16.30   Kis Hétrét Zenekar: Ünnep van! - zenés gyermekműsor

18.00   Benji - Bihal Roland & The CREW - Bozsek Márk és zenekara - Sugarloaf       

21.30   Világító (ledes) lámpások felengedése egy időben az egész országban

Kísérő programok a Szent Márton év jegyében:

Babasátor • Latrunculus sátor • Légiós képző • Ókori sportmókák • Vándor Vurstli • Labirintusjáték •Népi játékok • Tudor játékcsalád asztali játékai • Bóbita Játszóház • Kézműves foglalkoztató asztalok • Rendőrségi bemutató • Peonza-bajnokság • Fekete István Állatvédő Egyesület

A programon való részvétel ingyenes!

Az I. Szent Márton Kupa Nemzetközi Hőlégballon Versenyt  május 27-29 között rendezi az ŐrvidékHáz. A háromnapos rendezvény rendkívül látványosnak ígérkezik, hiszen az úgynevezett cirkusztérről, a Sportligetből emelkednek majd a magasba a kettőtől nyolc fő szállítására alkalmas hőlégballonok. Ráadásul közelről, naponta kétszer is megcsodálhatjuk ezeket a legrégebbi, legnagyobb, méltóságteljes repülési eszközöket. 

A hőlégballon fesztivál, és verseny első eseménye is biztosan sokakat vonz majd, ugyanis május 26-án, csütörtökön este a Fő téren is bemutatnak egyet közülük. A tervek szerint a város szívében is teljes terjedelmében felállítanak egy ballont, ami minden bizonnyal lenyűgöző látványt nyújt majd, különösen, hogy extra világítás turbózza fel a vizuális élményt.

A Sportligetben a Gyermeknapon Szent Márton társasjátékok, mesekönyvek bemutatója várja a gyerekeket és megkóstolhatják Szent Márton tortáját, süteményét is.

Városunk kultikus 30Y buszjárata ( Kult-Tour-Busz) pedig a Történelmi Témapark és a Sportliget között fog "ingázni", hogy az összehangolt programokban résztvevő gyerekek és családok minél egyszerűbben tudjanak az egyik helyszínről a másikra eljutni. Az ingyenes buszjárat először 14.00-kor indul a Sportligetből és fél óránként közlekedik a két helyszín között. Az utolsó busz 18.00-kor indul a Sportligetből. A buszozáshoz is kapcsolódik a" 7 pecsétes játék". A Sportligetben, a Történelmi Témaparkban és a 30Y Kult-Tour-Buszon beszerezett pecsétekkel a gyerekek részt vehetnek 18.30-kor a Történelmi témaparkban a könyv-és ajándékcsomagok sorsolásán.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás