Elmúló valóság - Kerekes István fotótárlata a könyvtárban

Képgaléria megtekintése2016.05.23. - 22:00 | vaskarika.hu - Fotók: Dart

Elmúló valóság - Kerekes István fotótárlata a könyvtárban

A Berzsenyi Dániel Könyvtárba idén a nyár egy különösen szép és elgondolkodtató, egyedi látásmódot, képi- és gondolatvilágot tükröző fotókiállítással köszöntött be. Előadótermében május 23-án 17 órakor nyílt meg Kerekes István - a Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség (FIAP) által a magyar alkotók közül elsőként és a világon legfiatalabbként platinadiplomával kitüntetett fotóművésze - portrékból és szociofotókból válogatott kiállítása.

HIRDETÉS

A fotóművészeti tevékenységét jól ismerők szerint Kerekes István, ha angolszász nyelvterületen él és alkot, már világhírű lenne. Képei több mint 60 ország kiállítótermeiben, mintegy 3700-szor kerültek a publikum elé, munkáját 960 díjjal ismerték már el világszerte. Ahogy Horváth Imre, a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének (MAFOSZ) elnöke fogalmaz: „a versenyfotográfiában nyújtott teljesítménye egy olimpiai bajnoki címmel is felér".

Kerekes István 1977-ben született Marosvásárhelyen, ma Mosonmagyaróváron él. Sportpályafutása és tanári, edzői pályája mellett autodidakta módon sajátította el a professzionális fényképezéshez szükséges tudást, amely tehetséggel, egyéni látásmóddal és kíváncsisággal párosulva olyan unikális képek megszületését eredményezte, mint a Katryna, A favágó és gyermekei vagy a Könnyes szemek.

A természetfotózással induló, majd egyre inkább a dokumentarista fotózás, az emberábrázolás felé forduló művész legnagyobb sikereit Yelena című portréjával érte el. Benyomásait e sokat díjazott képről Horváth Imre, a MAFOSZ már korábban is idézett elnöke ekképpen önti szavakba: „Ha az ember egyszer rápillant e máramarosi kislány fotójára, nem tudja elfelejteni. E fotóban minden benne van, ami csak benne lehet egy fotóművészeti alkotásban. Nemcsak a pillanat szépsége, a kislány keserédes mosolya, a szín, a képalkotó elemek harmóniája, de az a varázslat is, amikor a fénykép megragadja a néző lelkét és nem hagyja továbbmenni. Ha hátat fordítunk neki, akkor is érezzük szomorkás, de reménykedő tekintetét. És ha jól figyelünk, látjuk a képben az alkotó lelkét is, mint ahogy Kerekes István többi szociofotóján is - a perszelő, de mégis szomorú arcú máramarosi nők, vagy az indiai szentemberek réveteg tekintetét megragadó alkotásain..."

Az idehaza ritkán kiállító fotós most önálló tárlatával, 23 képpel ajándékozta meg a szombathelyi közönséget. A megnyitóra személyen is ellátogató Kerekes Istvánt egy beszélgetés során ismerhették meg azok, akik a képek mögötti emberre és történetekre is kíváncsiak.

A tárlat 2016. június 15-ig tekinthető meg a könyvtár nyitvatartási idejében.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás