45. Májusfakitáncolás Körmenden (máj. 27-28.)

2016.05.24. - 19:00 | vaskarika.hu

45. Májusfakitáncolás Körmenden (máj. 27-28.)

Helyszín: Körmend

Dátum: 2016.05.27 - 28.

Május 28-án szombaton fedett színpaddal és nézőtérrel, valamint jó szívvel várja a mintegy 300 táncos és zenész a nagyérdemű közönséget a körmendi Várkastélyba.

A nagy múlttal rendelkező Májusfakitáncolást minden esztendőben május utolsó hétvégéjén rendezik meg Körmenden, melynek a Gálaműsor végén kitáncolt májusfa adja az apropóját. Kialakítását az motiválta, hogy a Béri Balogh Ádám Táncegyüttes külföldi meghívásait illett viszonozni, melyhez megfelelő ünnepi táncalkalmat kellett teremteni. Így hagyományteremtés szándékával adaptálták, mely később a Nyugat- Magyarország folklóregyütteseinek fórumává, gyermek táncegyüttesek találkozójává nőtte ki magát, melyhez korábban külföldi folklórcsoportok is csatlakoztak. 

A rendezvényt még vonzóbbá tette a Batthyány Kastélyegyüttesben kialakított, megfelelő technikai feltételekkel rendelkező Kastélyszínház, illetve az udvaron felállított szabadtéri színpad.

Ma a Lajtha László Koreográfiai Verseny ad szakmai rangot a rendezvénynek és a házigazda  Béri Balogh Ádám Táncegyüttesnek.

A jubileumi alkalomra 11 táncegyüttes 14 koreográfiával jelentkezett, melyek átölelik a magyar nyelvterület tánckultúráját Vas megyétől a Mezőségig, melyet hat zenekar kísér.

Olyan közösségi produkciókat láthat az érdeklődő közönség, melyek bizonyítják, hogy él ez a hagyomány, új közösségek, együttesek alakulnak, megtanulják, örökítik kultúránkat, és ezt tovább is viszik, és ez reménnyel tölthet  el bennünket. Ez egy különleges alkalom, amikor a koreográfusokat díjazzák, de tudjuk, hogy ők nem léteznének a táncosok nélkül, akik rengeteg időt és energiát fektetnek ebbe.

A szakmai megmérettetésnek a jeles szakemberekből álló zsűri véleményezése ad rangot. A bemutatókat követően a zsűri a hagyományok szerint kb. 3 órás konzultációs értékelést ad, diplomával jelzi a bemutatott műsorok erényeit.

A délután folyamán a gyermekeknek, családoknak játszóudvarral, mesekuckóval, koncerttel - Papó Zenedéje - kedveskednek a gyermeknap ürügyén. Hagyományos játékszerekkel, játékokkal próbálhatják ki idén is ügyességüket az ifjú legények a Kislegénypróbában.

Az ünnepi előestén, 27-én, pénteken a nádasdi tanulók 17.00 órától „Kismájusfa kitáncolást" tartanak, utána a TÉKA Zenekarral táncház következik, melynek vendége Varga Zoltán koreográfus

Május 28-án szombaton fedett színpaddal és nézőtérrel jó szívvel  várja a mintegy 300 táncos és zenész a nagyérdemű közönséget a körmendi Várkastélyba.

14.00 órakor kapunyitás a játszóudvarba

14.00 Lajtha László Koreográfiai Verseny

17.00 BBÁ és utánpótlás csoportjainak bemutatója

18.00 Májusfakitáncolás

19.30 Táncház

A rendezvény megvalósításához  az NKA, NEA, valamint  az Körmend Önkormányzata,KKK, Erdészet, Joó György nyújtott támogatást.

 

Új hozzászólás