Ma kezdődik a XVII. Lamantin Jazz Fesztivál (jún. 19-25.)

2016.06.19. - 09:00 | vaskarika.hu

Ma kezdődik a XVII. Lamantin Jazz Fesztivál (jún. 19-25.)

Helyszín: Szombathely

Dátum: 2016.06.19 - 25.

Egy héten át ismét a hazai dzsesszélet központjává válik Szombathely: tizenhetedik alkalommal adnak egymásnak találkozót a világ élvonalába tartozó futamvirtuózok a szombathelyi jazzmustrán. 13 koncerten közel félszáz zenész lép fel a június 19-25. közt esedékes improvizáció-folyamon - az eddigi évek megszokott színvonalán. A jazzfesztiválhoz a hagyományoknak megfelelően dzsesszt és egyéb improvizációs műfajokat oktató zenei tábor is kapcsolódik.

A Lamantin Jazz Fesztivál 17 éves múltra tekint vissza. A fellépő együttesek zöme a hazai és a szomszédos országok vezető jazz illetve blues együttesei közül kerülnek ki, és egy-két európai vagy világsztár emeli a fesztivál rangját.

A fesztivál ideje alatt a régi szombathelyi hagyományt újjáélesztve, immár 14. alkalommal rendezik meg az egyhetes, országos Lamantin Improvizációs Tábort, a felnövekvő jazz-zenész generáció részére. A kurzusokat vezető tanárok a magyar jazzélet vezető személyiségei közül kerülnek ki. Az improvizációs tábornak idén kb. 100 dzsesszzenész  hallgatója lesz, a tábor tanárai között pedig ismét olyan elismert hazai zenészek tanítanak, mint Márkus Tibor, aki a tábor művészeti vezetője, és a zongora- valamint a dzsessztörténet kurzust vezeti, Tóth Viktor, a szaxofon-, Nesztor Iván, a dob-, Spányi Emil pedig a zongorakurzus hallgatóinak tanára.

Az improvizációs tábor záróeseménye idén is a hallgatókból és tanáraikból alakított alkalmi zenekarok koncertje lesz, amelyet szombaton este tartanak a Bartók Teremben.

Az idei fesztiválon a magyar dzsessz nagyjai mellett nemzetközi sztárok is fellépnek: koncertet ad a Stephane Belmondo Trio és a Csík Gusztáv-Reggie Johnson-Alvin Queen Trio. Június 23-án, csütörtökön lesz a Lamantin hagyományos blues napja, olyan fellépőkkel, mint a Muddy Shoes, a Luca Sestak Boogie Duo és a Lurrie Bell's Chicago Blues Explosion.

A koncerteket nemcsak a főtéren felállított jazzsátorban, hanem még két további helyszínen, a Weöres Sándor Színház Krúdy Klubjában és a kiváló akusztikájú Bartók Teremben tartják.  

Részletes program:

Szent Márton és a lamantinok

A Lamantin Jazz Fesztivált és Lamantin Jazz Tábort szervező baráti társaság is csatlakozott a Szent Márton év kapcsán a szent szellemiségének és örökségének ápolásához. A segítésnek számtalan formája lehetséges, jó szándékú adakozásra az élet minden területén lehetőség van. Így a jazz világában, a jazz zenét tanuló diákok között is módot lehet találni a segítésre.

Az Improvizatív Zeneműhely Egyesület a fesztivál idején valamennyi koncerthelyszínen kihelyez egy „Szent Márton perselyé"-nek nevezett gyűjtőládát. Az ebbe dobott pénz adományt a fesztivállal egy időben zajló Lamantin Improvizációs Tábor tanári karából álló kuratórium döntése alapján egy arra érdemes, anyagi nehézségekkel küzdő fiatal jazz tehetség oktatására fordítják a szervezők.

A fesztivál szervezői a hazai acapella műfaj talán legjelentősebb együttesének, a Bolyki Brothers koncertjének megrendezésével is színesítik a Szent Márton emlékév programsorozatának eseményeit. Az Evangélikus templomban 2016. június 19-én 19:00 órakor megrendezésre kerülő Szent Márton gospel napon fellépő énekegyüttes produkciója a vidámság és a mély tartalom érdekes ötvözete a minőség jegyében. A Príma-díjjal kitüntetett formáció zenéjében a jazz, a könnyű,- és a komolyzene keveredik.

Új hozzászólás