Színházszerda évadzáró: Jordán Tamást kérdezte Kálmánchelyi Zoltán a Cafe Freiben

Képgaléria megtekintése2016.05.26. - 08:30 | Rozán Eszter - Fotók: Büki László 'Harlequin'

Színházszerda évadzáró: Jordán Tamást kérdezte Kálmánchelyi Zoltán a Cafe Freiben

Jordán Tamás színházigazgató volt a Színházszerda vendége a Café Freiben. Kálmánhcelyi Zoltán a színház igazgatásának kulisszatitkairól érdeklődött, s nemcsak azt tudtuk meg, hogy egy sikeres darabhoz mennyire összehangolt munka szükséges, hanem azt is, hogy milyen jó társulattá nőtte ki magát a szombathelyi csapat.

Kálmánchelyi Zoltán arra volt kíváncsi, hogyan kell egy színházat vezetni. Jordán Tamás kifejezte elégedettségét nemcsak az idei, hanem a tavalyi évaddal kapcsolatban is, ugyanis mindkettő jól sikerült. A kérdésre válaszolva elmondta, egy igazgató akkor érzi jól magát, ha a színháza sikeres. A színház legfontosabb feladata jó előadások létrehozása, melyhez az összes közreműködő aktív részvétele szükséges. Meghatározó a rendező személye, sok múlik rajta, eldöntheti egy darab sikerét vagy bukását is. A Weöres Sándor Színház már jó néhány éves múltra tekinthet vissza, 2009 januárjában került sor az első előadásra (Egressy Zoltán és Dömötör Tamás: 9700 című darabjára), de 2007 októberében papíron már megszületett a színház. .A szerződéskötéseket 2008 tavaszán elkezdték, 2008 őszén pedig elindulhattak a próbák. A fluktuáció nem volt nagy, az évek során kialakult egy kemény mag, a színészek megértik egymást, barátság szövődött köztük. Kálmánchelyi Zoltán megjegyezte az idei évad utolsó darabjának bemutatója után fergeteges bulit csaptak, mivel volt ok az ünneplésre. Egyre többen szeretnének a társulathoz tartozni. Kálmánchelyi őszintén vallja, a szombathelyi az ország legjobb társulata. Jordán Tamás megerősítette mindezt Trokán Péter észrevételével. Amikor 2009-ben megkérdezték Trokántól, melyik színház tagja, a válasz után csak  hümmögve bólintottak, most viszont elismerőn, sőt irigykedve nyugtázzák, ha meghallják a Weöres Sándor Színház szót. A színház remek rendezőgárdával dolgozott az évek során.


Minden szék gazdára talált az évadzáró beszélgetésen

Egy jó darabhoz elengedhetetlen a megfelelő háttér: az öltöztetők, hangosítók, kellékesek. A színi társulat olyan, mint a svájci óra, a fogaskerekek teszik a dolgukat, ám ha egy kiesik, az egész megáll. Nem könnyű a díszítők dolga, a díszítés roppant nehéz fizikai munka, ráadásul alacsonyan fizetett, ezért erősen érezhető Ausztria elszívó hatása. Fontos a jó menedzsment is, illetve a művészeti ügykezelés, a jegykezelők, súgók tevékenysége.

Erre az alapra épül a műsorterv. Kialakítása már márciusban elkezdődik. El kell dönteni, mikor, milyen darab, kinek a rendezésében, kikkel kerüljön színpadra. Jordán Tamás egy másik hasonlattal is élt, a csapamunka olyan, mint az ütődés az almán. Egy rothadásnak induló almától a többi alma is elromlik a kosárban, egy elégedetlen színész a többiek hangulatát is elronthatja. A műsor kialakításánál fontos a sokszínűség, a színi igazgató arra törekszik, hogy közönségből mindenki találjon az érdeklődésének megfelelő darabot. November-decemberben zajlik a műsorterv előkészítése a rendezőkkel. A rendezők darabot ajánlanak, illetve kialakítják a szereplőgárdát. Vannak népszerű színészek, akiket több rendező is a látni szeretne a darabjában, ilyenkor, ha ütközés van, újra kell tervezni az egészet. Ezt Excel táblázatban rögzítik. A színház működésének következő eleme a pénz. A gazdasági év nem azonos a színházi évaddal, ezért ügyesen kell lavírozni. Az idén ugyanannyi pénz jutott a színházra, mint tavaly, ami nem kis dolog. A bérletek mellett bevételt jelentenek még a bérleten kívüli előadások is. A sikeres darabokat a következő szezonra is átviszik. Ilyen a Mandragóra, A padlás, A dzsungel könyve, A jó pálinka itassa magát. 2011, vagyis a felújított épület átadása óta 50 fölött van a bemutatott darabok száma.


Kálmánchelyi Zoltán, Jordán Tamás, Kálmánchelyi Zoltán...

Jordánék játékra hívták a Café Frei közönségét, értékelniük kellett az idei évadban bemutatott darabokat. Az első helyezett A mi osztályunk lett, a második A falu rossza, a harmadik helyet pedig a Nyolc nő szerezte meg. Ezután Jordán Tamás a következő évad darabjait ismertette. A közönség megkedvelte a színházat az elmúlt évek során, s minden jel arra mutat, hogy a jövőben is szívesen látogatják az előadásokat.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás