"A hafla vajon mi?" - Egy teremnyi Kelet Szombathelyen

2016.06.09. - 12:30 | vaskarika.hu - Fotók: Kovács Ági, Lepold Ági, Skribáné Csuka Adrienn

"A hafla vajon mi?" - Egy teremnyi Kelet Szombathelyen

Hosman Ádám darbukajátékára táncolt egy teremnyi hastáncos múlt szombaton Szombathelyen. A Keleti Tánctréning évzáróját élő dobszóló workshoppal és haflával ünnepelték a résztvevők.

Szombathely rekreációs fitneszéletének új színfoltja a Keleti Tánctréning. Alapítója és vezetője, Kovács Ági volt a programok házigazdája. Ági (sokaknak Gica) orientális folklór, showhastánc és bellyfit mozgástréning oktató, csoportos fitnesz instruktor. Kezdő és haladó hölgyeknek tart hastáncórákat több helyszínen a városban - klasszikus, törzsi, és törzsi fúziós stílusban.

Az évzáró összejövetelre olyan workshopokat szervezett, amelyek hiánypótlóak a régióban: „A környék hastáncosai ritkán jutnak hozzá, hogy élő dobkísérettel tanulhassanak. Most mindegyik workshopon Hosman Ádám darbukajátékát élveztük. Pápai Erzsébet Selena segítségével sajátítottuk el, hogyan kelthetjük igazán hitelesen életre a darbuka hangját a táncunkkal." -meséli a szervező.


Ádám 10 év komolyzenei tanulmányai után, 18 évesen a legváratlanabb módon csöppent bele az arab zenei életbe. Szerelem volt első hallásra, és ez azóta sem változott. Sok év intenzív önképzése után mára már együtt dolgozhatott a terület legkiválóbb művészeivel - zenekarok tagjaként és hastáncosok szóló kíséreteként egyaránt. Legfőbb hangszerei a fantasztikusan sokoldalú csörgődob, a riq, illetve a hastánc hangja, a darbuka.

„2008 óta együtt zenélek a világhírű iraki lantművésszel, Omar Bashirral - a legendás Munir Bashir fiával - ahol autentikusan játszott arab ritmusokkal igyekszem Omar újító stílusát kapcsolatban tartani annak gyökereivel. A zenekar tagjaként eljuthattam az arab világ legkülönbözőbb pontjaira, Marokkótól Bahreinen át egészen Dubai-ig." -meséli Ádám.

Egyperces ízelítő Ádámtól:

 

Elméleti workshopján a résztvevők megismerkedtek a hastánc ritmusaival, és elkalandoztak a kultúrák között, amik megalkották őket. Megtanulták a ritmusokat nem képlet, hanem érzés alapján felismerni. Összebarátkoztak az arab dobosok hangszereivel, amiket ki is próbáltak. A zenei művelődést táncolós blokkokkal szőtték át, ahol Selena vezetésével megtapasztalták minden egyes ritmus igazi lényegét. A közönség kedvence, a hastáncműsorok elengedhetetlen része a dobszóló. A résztvevők olyan dobszóló technikákat, mozdulatokat tanultak meg és gyakoroltak több szinten is, amivel színesíthetik a dobszóló koreográfiákat. 

A workshopok után este zártkörű évzáró buli kezdődött, amin a vendégoktatók mellett a Keleti Tánctréning résztvevői és oktatói is felléptek. És hogy mi a hafla? Arab eredetű szó, összejövetelt, bulit jelent. Ez lehet kis-vagy nagylétszámú. Alkoholmentes, mivel az arab világból származik. Hastánccal, ételekkel, zenével, vízipipával. Múlt szombaton ezzel zárták a tanévet a Keleti Tánctréning résztvevői Szombathelyen. 

Új hozzászólás