Velencei Regatta - A világ legszebb hajósfelvonulása (szept. 3-5.)

2016.09.01. - 19:00 | vaskarika.hu - Fotók: velenceiregatta.com

Velencei Regatta - A világ legszebb hajósfelvonulása (szept. 3-5.)

Helyszín: Olaszország, Velence

Dátum: 2016.09.03 - 05.

Szeptember 3-5. között rendezik meg Európa legnagyobb gondolafelvonulását és versenyét az olaszországi Velencében.

Az 1300-as években már Velencében létezett hajós felvonulás, igaz, akkor még csupán gondolás versenyről és felvonulásról volt szó, szemben a mai ünnepi látvánnyal, ami turisztikai eseménnyé nőtte ki magát.


1315. január 10-én rendezték az első gondolás versenyt és felvonulást a Grand Canalon. Egyesek úgy vélik, hogy a 900-as években kell keresni eme felvonulás gyökerét, hiszen a caorlai parasztok már versenyeztek zöldségszállítás közben, ki éri el előbb a Rialto-hidat.


A győztes "jutalma" a legjobb hely volt, portékáit pedig olyan áron adta el, ahogy azt kigondolta és a később behajózók hozzá igazodtak hely és ár tekintetében egyaránt. Egy romantikusabb verzió szerint nem a zöldségek, hanem a Bazilikában élő szüzek voltak a mai verseny kialakulásának a közvetett okai, hiszen a dalmát kalózokat vették üldözőbe a caorlei hajósok, akik elrabolták a lányokat.


A XVI. században tért vissza Caterina Cornaro Velencébe, a ciprusi királynő (Velencei származású), akit fenséges pompával fogadtak a helybéliek. Azóta is erről emlékeznek meg évről évre hatalmas ünnepséggel.

Egy biztos, a tarjánokat hajós népként jegyzik, hiszen az országhatáruk nem volt más, mint a Földközi-tenger. Ezen belül pedig Velence a csatornákra épült, utak helyett, így csakis hajóval lehetett megoldani a közlekedést. A Velencei Regatta a világ vezető hajós népének a kicicomázott versenye.


Egy évben számos hajós megmérettetés zajlik Velencében, de a legjelentősebb a Regatta. Impozáns látványt és felséges hangulatot biztosít az odalátogatónak. Szeptember első vasárnapján zajlik a verseny, ami idegenforgalmi szempontból előnyösebb, mintha télen kerülne megrendezésre.

Az első rész a felvonulásról szól, ahol felsorakoznak a gyönyörűen feldíszített hajók, majd méltóságteljesen úsznak a Grand Canalon.


Mindenki középkori kosztümben feszít. A gondolás felvonulást követi a második rész, az izgalmas, de főleg hangos verseny- hiszen a versenyzők hangos, jókedvű biztatást kapnak az olaszoktól és a turistáktól. A verseny során eleget kell tenniük néhány feladatnak is a cél előtt, amit a fából készült, faragott készülék jelzi. A program végén a hangulatos, de egyébként csöndes kis utcák megtelnek élettel, az ünneplő tömeg fiesta -hangulatban énekel és táncol.

Új hozzászólás