Béged van, török! - VIII. Nádasdy Történelmi Fesztivál programja (júl. 15.17.)

2016.07.12. - 00:10 | vaskarika.hu - Fotók: Büki László 'Harlequin'

Béged van, török! - VIII. Nádasdy Történelmi Fesztivál programja (júl. 15.17.)

Július 15-17. között nyolcadszor népesül be a sárvári Nádasdy-vár: végvári vitézek és ostromló oszmán katonák néznek farkasszemet egymással, megelevenítve a török-kor mindennapjait. A katonai hagyományőrzés mellett gasztronómiai időutazásra is invitálják a fesztiválra látogatókat, hiszen idén is Báthory Lakoma vezeti fel a rendezvényt és Nádasdy Ételmustra színesíti a fesztivál szombati napját. Ismertetjük a programot!

Június 14-én a Spirit Hotel Thermal Spa adott helyet a Nádasdy Történelmi Fesztivál sajtótájékoztatójának, melyen Szabó Krisztián, a fesztivál egyik főszervezője a korábbi évek tapasztalatából építkező rendezvényről beszélt. Hangsúlyozta, hogy a tradicionális programelemek, úgymint a várostrom és a gasztronómiai installációk folyamatos fejlesztése, finomítása elengedhetetlen. Az egyesület elnöke kiemelte, támogatóik, partnereik révén sikerült idén az eddigieknél is magasabb színvonalú nagyszínpadi fellépőket hívni: pénteken Palya Bea, szombaton a Sugarloaf és Péterfy Bori és a Love Band várja az igényes popzene kedvelőit a Nádasdy-vár udvarán.

A fesztiváljeggyel látogatható rendezvény kisszínpada a Borbazár mellett számos etno, folk és világzenét játszó bandának ad otthont. Fellép a Zságbamacska, a Gypo Circus is többek között, de az elmaradhatatlan fesztiválvendég, a Szelindek is gondoskodik a jó hangulatról.

Németh Szabolcs titkár egy új látványelemről, a Váraljáról beszélt - ez a középkori falu a Nádasdy-vár külső udvarán épül fel, tradicionális elemekkel teremti meg a mezőváros forgatagát. Az eddig megszokott kincskereső játékok is természetesen várják a versengeni vágyókat.

A titkár adta át az egyesület által életre hívott "Nádasdy Emlékérem" díjat is, amit idén a Gárdonyi Géza általános iskola 6. osztályos tanulója, Koszorús Eszter kapott. A díjat a tanuló történelem és a hagyományőrzés terén nyújtott kiemelkedő munkájáért ítélte oda az egyesület kuratóriuma. 

Részletes program:

'Nulladik nap' - Július 14. csütörtök

20:30 Dózsa a nép fia - Sziget Színház előadása a Nádasdy-vár udvarán (Nagyszínpad)

Bővebb információ: Nádasdy-vár Művelődési Központ és Könyvtár, Sárvár 9600, Várkerület 1. Tel: 95-320-063

Július 15. péntek

16:00 Hagyományőrző csapatok szemléje (Hagyományőrző táborok)
17:00 Nádiverebek együttes koncertje (Borbazár színpad)
17:30 Ünnepi megemlékezés és koszorúzás a Fekete Bég szobránál (Nádasdy napóra)
18:00 Németh Tamás tárogató művész előadása (Borbazár színpad)
19:00 Sziránszki "Regös" József és Klaudia- Ősi dallamok (Borbazár színpad)
20:00  Kobza Vajk, Weixelbaum Laura (Borbazár színpad)
20:30 Hagyományőrzők és résztvevők fáklyás felvonulása (Körforgalom - Batthyány utca - Várkerület
útvonalon)
21:30 Palya Bea koncert (Nagyszínpad)
23:00 Szelindek Középkori Világzene Forgatag és Táncház (Borbazár színpad)

Július 16. szombat

10:00 Fesztiválmegnyitó a várparkban (Várpark)
11:00 Élő figurás sakkjátszma a várparkban (Vásártér)
11:30 Bede Robert és Szabó Győző főző showja a várparkban
14:00 Hagyományőrző csapatok bemutatói a viadaltéren (Vásártér)
15:00 Hamza Viktória szabadidomító bemutatója: "A lovak nyelvén" (Vásártér)
15:30 Kanona Band koncert (Borbazár színpad)
17:00 Ostromjátékok - csata az oszmán hódítókkal (Ostromtér) - az ostromot követően sor kerül a Sárvári Apiarius Mézlovagrend avatására
18:00 Gypo Circus (Borbazár színpad)
19:30 Sugarloaf (Nagyszínpad)
22:00 Péterfy Bori & Love Band (Nagyszínpad)
23:30 Zságbamacska koncertje ( Borbazár színpad)

Július 17. vasárnap

10:00 Zabszalma együttes gyermekkoncertje (Borbazár színpad)
11:00 Ostromjáték II. - Várudvar
13:00 Hagyományőrző csapatok bemutatói a viadaltéren (Vásártér)
14:00 Ostromjáték III. (Ostromtér)
15:00 Herpenyő együttes (Borbazár színpad)
16:00 Újvári Gyöngyi - Csillagok útján (Borbazár színpad)
17:00 Regös Együttes (Borbazár színpad)
18:00 Fesztiválzáróra - Kincsvadász játék eredményhirdetése

Váralja - korabeli falu a Nádasdy Fesztiválon

Állandó programok a fesztiválhétvégén:

Váralja - középkori életképek, állandó kiállítások Nádasdy Ferenc Múzeumban,  Nádasdy Borbazár (Nádasdy uradalom borászatainak bemutatkozása), török bazár, kézműves vásár, Rettegés kazamatája (csak gyerekeknek!), kincskereső játék, mesterségek bemutatói, élősakk a várparkban, pónilovaglás, oszmán hódítók és magyar hajdúk tábori élete, kézművesvásár, kikiáltók, komédiások, históriás utcazenészek, igricek, Kanona Band toronyzenéje, interaktív gyermekfoglalkoztató apródnevelde, Honfoglalás kori nomád bemutató a Sárvári Íjászkör korabeli táborában.

Kísérőrendezvényünk
Országos Nádasdy Ételmustra
2016. július 16. (Szombat) 8:00-16:00
Várpark, Várkerület 1. (a zenepavilon mellett)
13:00 Karbirkózó bemutató és hagyományőrző közötti verseny

A műsorváltozás jogát fenntartjuk!

A Nádasdy Történelmi Fesztivál három napra szóló fesztiváljeggyel látogatható, mely helyszínen váltható 1000.- Ft-ért.

Újabb tanúhegy újabb fehérbora - Tornai Grófi Juhfark a sárvári Nádasdy Történelmi Fesztivál 2016 bora

Június 14-én délelőtt került sor a nyolcadik sárvári Nádasdy Történelmi Fesztivál sajtótájékoztatójára a Spirit Hotel Thermal Spa-ban, ahol bemutatták a fesztivál idei programjait, fellépőit, valamint - egy borversenyt követően - átadták a „Nádasdy Fesztivál Bora 2016" címet is.

A borversenyre az egykori Nádasdy uradalom területéről kikerülő mai borvidékek, vagyis Soproni-, Somlói-, Badacsonyi-, Balaton-felvidéki-, Zalai borvidék bortermelői nevezhették palackozott tételeiket. 2015-től minden évben meghívást kap a borbírálatra az előző évben a "Nádasdy Történelmi Fesztivál Bora" címet viselő bor készítője. Az előző év 70 mintájával szemben idén 34 pincészettől 85 minta érkezett gyöngyöző-, fehér-, rosé- és vörösbor kategóriákban, a borok bírálatára pedig 2016. június 4-én, szombaton került sor a Nádasdyak egykori birtokán a mai Vadkert Major-ban.

A beküldött mintákat borászok, okleveles borbírák, borszakértők, sommelier-ek értékelték három bizottságban.
A bizottságok:

  • -  Fehérbor/1.: Márkus Béla borszakértő, a bizottság elnöke, Nagy Zita, borszakíró, WSET bortanácsadó, Faragó Dorottya sommelier, Palotás József borszakértő.

  • -  Fehérbor/2.: Lukács Szabolcs, a bizottság elnöke, magyar sommelier bajnok, Polgár Zita, borász, okleveles borbíráló, Molnár Sándor borász, Tóth Marcell borász

  • -  Vörösbor: Wawrzsák László, a borverseny és a bizottság elnöke, okleveles borbíráló, Kálsecz Marietta, borász, Laki Balázs borszakértő, Böröcz Tamás szőlőtermesztő, borszakértő.

    A borverseny során 12 arany, 43 ezüst, és 28 bronz minősítés született. A kétkörös borverseny második körében a kategóriánkénti legjobb tételek, így 8 fehér-, 3 rozé-, és 5 vörösbor került a 12 fő bíráló elé. A legjobb minősítést elért bor pedig a Nagy-Somlói borvidék Somló hegyéről nevezett Tornai Pincészet Grófi Juhfark 2013tétele lett. Ez a bor viselheti tehát egy éven keresztül a „Nádasdy Fesztivál Bora 2016" címet, a mai sajtótájékoztatón a címet jelző elismerő matrica is átadásra került.

    A jó mezőny szoros versenyében említést érdemel a további két kategória legjobbja, amely rozé- és vörösbor kategóriában is a Soproni borvidék nedűje: Hauer Kékfrankos Rozé 2015, Taschner Gauer Zweigelt 2009.

    A borverseny legjobb 30 tétele július 2-án, szombaton egy sétálókóstoló és fotókiállítás keretében is kóstolhatóvá válik a közönség számára, ahol a borfogyasztók szavazhatnak a közönségdíjas tételre is. Borospohárral a kézben rövid történelmi sétára megnyílik a Nádasdy-vár két olyan szeglete, amely egy ismeretlen világot tárhat a kóstolók elé. A Nádasdy család egykori otthona ad teret a TOP30 kóstolónak, ahol a borok készítőivel is találkozhatnak a vendégek.

    A győztes bor természetesen a Nádasdy Történelmi Fesztiválon is kóstolható lesz majd, hiszen a győztes borász térítésmentes árusítási lehetőséget kap a rendezvényen, ahol második alkalommal két vendégborvidék mellett régiós borászokkal találkozhatnak a fesztiválra látogatók. 

Új hozzászólás