Jazz-kuriózum a Bartók Teremben: a Csík Gusztáv Trió kedden lép fel a Lamantin Jazz Fesztiválon

2016.06.17. - 01:00 | Gróf István - Fotó: Sánta István Csaba

Jazz-kuriózum a Bartók Teremben: a Csík Gusztáv Trió kedden lép fel a Lamantin Jazz Fesztiválon

Az utóbbi évtizedekben mindig szenzációszámba megy a Svájcban letelepedett billentyűslegenda, Csík Gusztáv ritkára szabott fellépése. Nem azért, mert 73 éves, hanem azért, mert nem aprózza el magát. Június 21-én a Bartók Teremben lép fel a Csík Gusztáv Trió a Lamantin Jazz Fesztivál programjában

Az utóbbi évtizedekben mindig szenzációszámba megy a Svájcban letelepedett billentyűslegenda, Csík Gusztáv ritkára szabott fellépése. Nem azért, mert 73 éves, hanem azért, mert nem aprózza el magát. Hosszú, és főleg sikeres életútja feljogosíthatja arra, hogy válogasson. Szerencsénkre beválogatott minket, és június 21-én két remek zenész társaságában fellép a Bartók Teremben.

Csík Gusztáv 16 évesen már Egerben, a helyi Park Hotel bárjának zongorája mögött ült, az akkori jazz-zenészek egyetlen megjelenési lehetőséget jelentő helyszínén ugyanúgy, mint később a legendává nemesült budapesti Dália presszóban. Példaképei Oscar Peterson és Duke Ellington voltak. 20 éves korában elfogadta Pege Aladár felkérését, hogy a zenekarában zongorázhasson, és ez komolyan elindította a karrierjét. 1970-ben és '72-ben az év szólistája lett, '73-'80 között pedig a Szórakoztatózenei Központban már a jazzoktatásra teszi le a voksát, ott tanít.

1977-ben megjelenik első nagylemeze, amin együtt játszik Berkes Balázs bőgőssel, Jávori Vilmos dobossal, és meglepő módon egy másik billentyűssel, Fogarasi János Hammondossal. Ezután Svájcban telepedik le, ahol máig is él. Ott is főleg szállodák bárjaiban lép fel.


Pályafutása során olyan jazzsztárokkal lépett fel, mint Dizzie Gillspie trombitás, a bebop egyik vezéregyénisége, vagy Kenny Clarke, az örök mérce, a Modern Jazz Quartet dobosa, akinek lemezén is közreműködött, vagy Alvin Queen dobos, aki Billy Cobhamet váltotta a Horace Silver Quartetben, és aki napjainkig is, így itt, a Lamantin fesztiválon is a magyar jazz-zongorista partnere lesz. A Michael Brecker-rel és George Coleman-nal is együttmuzsikáló dobos szintén Svájcban telepedett le, talán ez is közrejátszott a két zenész egymásra találásában.

A bőgős ezen a keddi estén az a Reggie Johnson lesz, akinek szintén előkelő a „pedigréje": Art Blakey korszak-meghatározó bandájában, a The New Jazz Massengersben játszott már 1966-ban, de a'70-es években Sonny Stitt bebop- szaxissal, Kenny Burell gitárossal, Charles Mingus bőgőssel is alkotott a most 76-ik évében lévő fekete muzsikus.

2004-ben már a fellépett a Lamantin fesztiválon a Csík Gusztáv Trió. A billentyűs közben - énekesnő felesége révén - nemcsak a jazzben, hanem a gospelben és a bluesban is elmélyedt: a 3 Ladies of Blues előadás több, mint egy évtizede sikerrel fut a színpadokon. Kíváncsian várjuk tehát a magyar zenekarvezetőt két tapasztalt amerikai társával, mivel nagyrészt titok, hogy mit hallhatunk tőlük.

Kapcsolódó írásunk:

Lamantin Jazz Fesztivál: Blues-napi kedvcsináló

2016.06.15. - 14:45 | Gróf István - Fotó: Delmark

Lamantin Jazz Fesztivál: Blues-napi kedvcsináló

Június 23-a a Lamantin Jazz Fesztivál Blues napja. A fesztivál egyik legnagyobb neve Lurrie Bell és blues bandája. Bemutatjuk a zseniális blues gitárost!

 

 

 

A fesztivál részletes programja:

XVII. Lamantin Jazz Fesztivál programja - frissítve (jún. 19-25.)

2016.06.07. - 00:10 | vaskarika.hu

XVII. Lamantin Jazz Fesztivál programja - frissítve (jún. 19-25.)

Helyszín: Szombathely

Dátum: 2016.06.19 - 25.

Egy héten át ismét a hazai dzsesszélet központjává válik Szombathely: tizenhetedik alkalommal adnak egymásnak találkozót a világ élvonalába tartozó futamvirtuózok a szombathelyi jazzmustrán. 13 koncerten közel félszáz zenész lép fel a június 19-25. közt esedékes improvizáció-folyamon - az eddigi évek megszokott színvonalán. A jazzfesztiválhoz a hagyományoknak megfelelően dzsesszt és egyéb improvizációs műfajokat oktató zenei tábor is kapcsolódik.

Új hozzászólás