Szent Márton futam is lesz a kedden rajtoló Tour de Hongrien (jún. 28.-júl. 3.)

2016.06.25. - 12:15 | vaskarika.hu - Fotók: Tdh.hu/Vanik Zoltán

Szent Márton futam is lesz a kedden rajtoló Tour de Hongrien (jún. 28.-júl. 3.)

Helyszín: Szombathely

Dátum: 2016.06.28 - 07.03.

A legnagyobb magyar kerékpárverseny, a Tour de Hongrie június 28-án a prológgal rajtol Szombathelyről. A prológ napján Szent Márton futam néven egyéni időfutamversenyt rendeznek amatőrök számára is, akik Szombathely belvárosában, a Tour forgalom elől lezárt pályáján tehetik próbára felkészültségüket. A nemzetközi mezőny hat versenynap alatt, tíz megyét érintve, a Szombathely–Fertőd–Keszthely–Siófok–Cegléd–Karcag–Kékestető–Gyöngyös–Budapest útvonalon összesen 740 kilométert tesz meg.

A Tour de Hongrie egy rangos nemzetközi országúti kerékpárverseny, amely a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) versenynaptárában Europe Tour 2.2-es kategóriával szerepel, a legjobbak a kontinentális rangsorban pontokat szerezhetnek rajta. A hivatalos összdíjazás ötmillió forint, ezen felül különdíjakat is lehet nyerni.

A Tour de Hongrie a színvonalas sportesemény mellett küldetést is teljesít: a verseny idején hazánkra irányuló figyelmet kihasználva igyekszik bemutatni Magyarország legszebb tájait, kulturális és turisztikai értékeit, történelmi nevezetességeit.


A kerékpárverseny küzdelmeire idén 17 csapat kapott meghívót. Várhatóan 32 ország 96 kerékpárosa áll rajthoz a Magyar Körversenyen. A magyar színeket képviseli a DKSI-Kontent, a Dr. Bátorfi-Agria KTK, az Epronex Special Bikes, a MugenRace Team Prolog és a Szuper Beton. Indul a címvédő luxemburgi Tom Thill csapata, a Differdange-Losch, soraiban az elmúlt évi viadal legeredményesebb magyar versenyzőjével, Lovassy Krisztiánnal. Ott lesz a rajtnál a holland West-Frisia, a német Embrace The World Cycling, a norvég FixIT.no, a cseh Forman-Cinelli, a szerb Start Vaxes-Partizan, az ukrán Kolss-BDC, az izraeli Cycling Academy Team, a szlovén Radenska Ljubljana és az olasz Delio Gallina Colosio is.  


Óriási előrelépést jelent a Tour de Hongrie életében, hogy 2016-ban élő televíziós (és internetes) közvetítés juttatja majd el a versenyt a szélesebb közönséghez. Magyarországon még sosem közvetítettek élőben országúti kerékpárversenyt, ez most a Dentsu Aegis Network és a DIGI Sport együttműködésével valósulhat meg. 

Az elmúlt másfél évtized hagyományaihoz hűen ebben az esztendőben is különféle kerékpáros eseményekre kerül sor a Tour de Hongrie útvonalán, bevonva a kedvtelésből kerékpározókat, az egészséges életmód híveit. A Tour de Hongrie idején minden rajt és befutó helyszínen amatőr versenyek, túrák, gyermekversenyek, látványos kerékpáros bemutatók lesznek.



Június 28-án, a prológ napján Szent Márton futam néven egyéni időfutamversenyt rendeznek amatőrök számára is, akik Szombathely belvárosában, a Tour forgalom elől lezárt pályáján tehetik próbára felkészültségüket. Egy nappal később, június 29-én Szombathely és Fertőd között kerül sor a szintén amatőröknek szóló Szent Márton túrára, amelynek befejezésekor a résztvevők a Tour de Hongrie mezőnyével „váltják egymást", az országúti karaván Fertődről vág neki az aznapi penzumnak. Ugyancsak június 29-én Keszthelyen, a belvárosban lezárt körpályán tehetik próbára felkészültségüket az amatőrök. Hasonló erőpróbára kerül sor június 30-án Siófokon is, a Víztorony tövében. 

A Tour de Hongrie szombathelyi programja:

Szombathely MJV támogatásával, a Szent Márton Program keretében, 2016-ban is Szombathelyről indul a Tour de Hongrie Magyar Kerékpáros Körverseny. A program 2016. június 28-án, kedden 10.00 és 20:00 között valósul meg a tavaly kialakított útvonalon: Thököly Imre utca - Szent Márton utca - Savaria tér - Fő tér.

A verseny napján családi programok, amatőr és profi futamok várják az érdeklődőket egészen 20:00 óráig.

A 2016-os Tour de Hongrie programja

Június 28. (kedd) Prológ, egyéni időfutam Szombathely 1 km
Június 29. (szerda) 1. szakasz Fertőd-Keszthely 133 km
Június 30. (csütörtök) 2. szakasz Keszthely-Siófok 164 km
Július 1. (péntek) 3. szakasz Cegléd-Karcag 185 km
Július 2. (szombat) 4. szakasz Karcag-Kékestető 144 km
Július 3. (vasárnap) 5. szakasz Gyöngyös-Budapest 113 km 


Változás a helyi buszközlekedésben:

A Thököly Imre utcában közlekedő helyi, regionális és szerződéses autóbuszjáratok a Városháza, Aluljáró (Thököly u.) elnevezésű megállóhelyeket, a Rákóczi F. utcában közlekedő helyi autóbuszjáratok a Batthyány tér elnevezésű megállóhelyet nem érintik.
A helyi menetrendszerinti autóbuszjáratok - a 6-os, 12-es, 21-es, 30Y-os vonalak kivételével - a Mátyás király u. - Szent Flórián krt. - Hunyadi út útvonalon közlekednek és a Mátyás király utca 10. valamint a Piac elnevezésű megállóhelyeken állnak meg.
A 6-os, 12-es, 21-es vonalszámú menetrendszerinti autóbuszjáratok a Rákóczi F. utca - Zrínyi I. utca - Hunyadi út útvonalon közlekednek és valamennyi kijelölt megállóhelyen megállnak.
A 30Y-os vonalszámú menetrendszerinti autóbuszjáratok a Vasútállomás - Szelestey L. u. /Széll K. u. - Petőfi S. u. útvonalon közlekednek és valamennyi kijelölt megállóhelyen megállnak.
A regionális és szerződéses autóbuszjáratok az Aluljáró (Szent Márton utca) elnevezésű megállóhelyeken állnak meg.

Forgalomkorlátozások, parkoló-, útzárások:

Kossuth Lajos utca 7. szám előtt a Főtér felé - behajtás csak taxik és a TdH versenyrésztvevők (csapatautók, szervezők, pályaépítők) részére
Thököly Imre utca - Rákóczi Ferenc utca körforgalomban a Thököly Imre utca felé
Aréna utcában a Zrínyi Ilona utcai kereszteződésben a Thököly Imre utca felé - behajtás csak lakók részére és a Polgármesteri Hivatal dolgozóinak és parkolójába
Thököly Imre és Hunyadi János utcai kereszteződésben a Wesselényi, Szent-Márton és a Thököly Imre utca felé - a Szent Márton utcai parkolóból kihajtás a Wesselényi utca felé
Király utcában a Szent Márton utca felé (kerékpáros forgalom korlátozása) 

Rákóczi Ferenc utcai parkolóból a Thököly Imre utca felé (CAFÉ MÓLÓ mögötti parkolóból kihajtás csak a Rákóczi Ferenc utca felé)
Thököly Imre utca felé az Önkormányzati parkolóból a kihajtás tilos
Thököly Imre utca McDonald's mögötti parkoló - kihajtás 12.00 óráig az Aréna utca felé
Thököly Imre utca Okmányiroda mögötti parkoló - kihajtás 12.00 óráig a Kiskar utca felé
Aréna utcában a 8-as számú ház után a Thököly Imre utca felé
Király utca sétáló utcai szakasz a kerékpáros forgalom elől lezárva 

A Thököly Imre utca mindkét oldalán, a Hunyadi János utca és Rákóczi Ferenc utca között a parkolás tilos!
A Thököly Imre utcában az Okmányiroda mögötti parkolóba június 28-án 10:00 órától 21:00 óráig a behajtás tilos. A kihajtás korlátozottan, a Kiskar utca felé 12:00 óráig engedélyezett, ezt követően, a verseny végéig a kihajtás tilos. A Thököly Imre utcában a McDonald's mögötti parkolóba június 28-án 10:00 órától 21:00 óráig a behajtás tilos. A kihajtás korlátozottan, az Aréna utca felé 12:00 óráig engedélyezett, ezt követően, a verseny végéig a kihajtás tilos. A Szent-Márton utcában a tömbházak előtti nagyparkolóba a behajtás 10:00 óra után tilos, a kihajtás folyamatosan engedélyezett a Wesselényi utca felé. A Szent-Márton utcában a Borostyánkő Áruház előtti parkolókba a behajtás 10:00 óra után tilos, a kihajtás a Wesselényi utca felé 12:00 óráig engedélyezett. 12:00 óra és 19:15 között a ki- és behajtás tilos, 19:15-től a kihajtás a Wesselényi utca felé engedélyezett.

FIGYELEM minden érkezőnek! A lezárt és nem lezárt parkolókban IS működnek a parkolóórák, jegyet a hétköznap megszokott tarifával és időszakban kell váltani!  

Új hozzászólás

Korábbi hozzászólások

kűhnle 2016.06.26. - 10:30
Hol tudom meg mikor startolo az időfotamon? kosziÉs aSzombathelyi kerékegyesűlet cimét Email Kőszi
BLH 2016.06.26. - 13:46
A Google pillanatok alatt választ ad minden kérdésedre, kis utánjárással... ez egy sajtóanyag volt, ebben nem szerepelt ennél több, a prológ részletes ütemezése a verseny hivatalos oldalán található:
http://www.tourdehongrie.hu/prolog2016/