Tüzet viszek, vizet hozok... - Múzeumok Éjszakája Szombathelyen

Képgaléria megtekintése2016.06.27. - 00:50 | Büki László 'Harlequin'

Tüzet viszek, vizet hozok... - Múzeumok Éjszakája Szombathelyen

Június 25-én a tűz és a víz szerepét, hajdani felhasználását választották a Múzeumok Éjszakája idei témájaként a szervezők a Vasi Skanzenben.

A látogatók kipróbálhatták a tűzgyújtást acéllal, betekinthettek a kovácsműhelybe, és a vasi forrásvizek mellett a „vízen kullogót" is megkóstolhatták.

Csak tiszta forrásból címmel forrásvíz-kóstolás is szerepelt a programban. A szakértő elmondása szerint Vas megyében jellemző a forrásvizekre, hogy sokféle van, de ezek talajvíz forrásvizek. Egyetlen egy kivétel van azonban, a Hétforrás a Kőszegi-hegységben.

Általában a talajvíz a domb alatt kerül a legközelebb a felszínhez, és szerencsés esetben magától a felszínre bukkan. A vízgyűjtő terület nagysága befolyásolja a forrás vízhozamát. Ennek megfelelően változik a forrás összetevője is. Ha a forrás hosszabb ideig tartózkodik a felszín alatt, több ásványi anyagot tartalmaz. A források vastartalma alacsonyabb, azonban az ásványianyag tartalomban érezhető a különbség. Minél keményebb egy víz, annál több ásványi anyagot tartalmaz, annál ízletesebb.

A rendezvényt zenés hagyományőrző felvonulás és tűzgyújtás zárta az Ungaresca Táncgyüttes és a Tücsök csoport, a Boglya Népzenei Együttes, a Magor Íjászegyesület és a Nyugati Gyepük Pajzsa Haditorna Egyesület közreműködésével. Az Ungaresca táncosai a közönséget is bevonták a tűz körbetáncolásába.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás