Minden élő dolognak szüksége van gyökerekre – Tárlatok a Múzeumok Éjszakáján

Képgaléria megtekintése2016.06.27. - 11:45 | Jene Boglárka - Fotók: Jene Sándor

Minden élő dolognak szüksége van gyökerekre – Tárlatok a Múzeumok Éjszakáján

Korunk meghatározó problémáinak egyike az identitáskeresés: hogyan definiáljuk magunkat, illetve másokhoz való kapcsolatunkat? Ez a közös problémakör köti össze azt a két kiállítást, melyeket a Múzeumok Éjszakáján tártak nyilvánosság elé június 25.-én, Körmenden. A Dr. Batthyány-Strattmann László emlékhelyének nyitóünnepségén és az Úton egykori művésztársakkal című képzőművészeti kiállításon jártunk.

A mai kor embere értékválsággal küzd, ezért különösen fontos, hogy a kulturális intézmények követendő példákat vonultassanak fel közönségük előtt. A múzeumok szerepe nem merülhet ki a szórakoztatásban, hiszen napról-napra nő a társadalmi szerepvállalásuk iránti igény. Aktuális kérdéseket kell feltenniük, s meg kell próbálniuk megtalálni a lehetséges válaszokat, megoldásokat is.

Korunk meghatározó problémáinak egyike az identitáskeresés: hogyan definiáljuk magunkat, illetve másokhoz való kapcsolatunkat? Ez a közös problémakör köti össze azt a két kiállítást, melyeket a Múzeumok Éjszakáján tártak nyilvánosság elé június 25.-én, Körmenden, a Dr. Batthyány-Strattmann László emlékhelyének nyitóünnepségén és az Úton egykori művésztársakkal című képzőművészeti kiállításon.

Sokat elárul egy közösség önképéről, hogy történelmének alakjai közül kiket talál érdemesnek a példakép szerep betöltésére. Körmend múltjában tagadhatatlanul nagy szerepet játszottak a Batthyány-család tagjai, közülük is kiemelkedve Dr. Batthyány-Strattmann László. A személyéhez kötődő emlékhely, valamint a megújult, modernizált múzeumi tárlat megnyitása Bebes István, a város polgármesterének elmondása szerint egy nagyszabású program középső állomásának tekinthető. Az első meghatározó lépés akkor történt, amikor a magyar állam felismerte, hogy a kastély „legjobb gazdája" a város önkormányzata lehetne, akik a program végső céljának azt tűzték ki, hogy az épületegyüttest egy élhető, pezsgő és lüktető kulturális központtá varázsolják.

A polgármester kifejtette, hogy a megvalósításhoz szükség van a városi közösség, valamint az önkormányzati és kulturális szakemberek türelmére és elhivatottságára, illetve arra is kitért, hogy a projektek anyagi hátterét a város által vállalt önrész mellett a Kubinyi Ágoston Program által kiírt, tavaly már harmadik alkalommal elnyert pályázat segítségével biztosítják. Beszédet mondott Dávid Ilona múzeumi referens, a Kubinyi Ágoston Program koordinátora is, aki a társadalmi szerepvállalás, illetve az aktív és tenni akaró körmendi közösség jelentőségét hangsúlyozta ki. A nyitóünnepség a kápolna oratóriumában zárult, ahol felszentelték Dr. Batthyány-Strattmann László bronz mellszobrát, mely Veres Gábor szobrászművész alkotása.


Saját értékeink megőrzése mellett a Körmendi Kulturális Központ a határon túli kapcsolatok építését is fontos feladatának tekinti. Próbálnak minden lehetőséget feltárni, az olaszországi Pordenone művészeivel például már több éves szakmai és baráti viszonyt ápolnak. 2008-ban állítottak ki először körmendi műalkotásokat Olaszországban, legutóbb pedig egy hónappal ezelőtt, Balogh István Péter festőművész tárlatát mutatták be. Ezúttal Körmend lát vendégül öt pordenonei alkotót, közülük Gianni Pasotti és Flavio Val személyesen is jelen volt a nyitóünnepségen, míg Antonio Crivellari, Giuseppe Onesti és Giammarco Roccagli festményei által képviseltette magát.

A kiállítást Enzo di Grazia művészetkritikus nyitotta meg, s elmondta, hogy a tárlat címe azért lett Úton egykori művésztársakkal, mert mind az öt festő a „la roggia" kulturális egyesület egykori alapítói közé tartozik. Bár pályájuk során ki-ki megalkotta egyedi stílusát az új realizmus, a streetart, a geometrikus festészet, vagy a képekkel és szavakkal való kísérletezés felé elindulva, barátságuk mégis megmaradt. A kiállítás létrejöttéhez szükséges kollaboráció ebben a barátságban gyökeredzik, hiszen, ahogy ő mondta, „minden élő dolognak szüksége van gyökerekre".

Kapcsolódó írásunk:

Hősöktől Byealexig - Múzeumok Éjszakája Körmenden

2016.06.26. - 12:00 | Jene Boglárka - Fotók: Jene Sándor

Hősöktől Byealexig - Múzeumok Éjszakája Körmenden

Minden korban éltek, és élnek ma is jelentős egyének, akikben van elég bátorsága ahhoz, hogy valami újat alkossanak, valami nagyot vigyenek véghez. Körmend városa soha nem szenvedett hiányt az ilyen, tenni akaró emberekből, ezért kaphatták a Múzeumok éjszakája alkalmából szervezett, június 25-i programok a „Hősök, felfedezők, újítók" címet.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás