Jöjjön és tudjon meg többet a Nőről! – Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál Szombathelyen

Képgaléria megtekintése2016.07.02. - 12:00 | Rozán Eszter - Fotók: Büki László 'Harlequin'

Jöjjön és tudjon meg többet a Nőről! – Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál Szombathelyen

Helyszín: Szombathely

Dátum: 2016.07.09 - 16.

Július 9-e és 16-a között kerül sor a 32. Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztiválra, melynek középpontjában a NŐ áll. Tizennyolc országból érkeznek a tanulni vágyó résztvevők, hogy egy hetet Bartókkal tölthessenek. A koncertek mellett kortárs képzőművészeti kiállítás is nyílik, lesz táncjáték, de a gyerekekre is gondolt a fesztivál szervezője, a Filharmónia Magyarország. A rendezvényről Savaria Szimfonikus Zenekar Kamaratermében tartottak sajtótájékoztatót.

Dr. Puskás Tivadar, Szombathely M.J.V. polgármestere elmondta, ha nyár van, mi sem természetesebb, mint a fesztiválok sokasága. Nemrégen ért véget a Lamantin Jazz Fesztivál, hamarosan kezdődik a Bartók Fesztivál, utána pedig jönnek az Iseumi Szabadtéri Játékok. Az idei Bartók Szeminárium és Fesztivál a 32-dik a fesztiválok sorában, melynek 2006 óta szervezője a Filharmónia Magyarország NKft. Az események négy helyszínen zajlanak, a Bartók Teremben, a Weöres Sándor Színházban, a Bartók Béla Zeneiskolában és a Zsinagóga Udvarában. 18 országból érkeznek hallgatók, akik 4 mesterkurzuson vehetnek részt. A fesztivál érdekessége Bartók Béla Két arckép című műve, melyet 60 évvel ezelőtt mutattak be először.

Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország NKft. ügyvezető igazgatója a fesztivál programjait ismertette. Az igazgató örömét fejezte ki, hogy a város vezetése fontosnak tartja a kultúra támogatását, és azt, hogy Dr. Puskás Tivadar a rendezvény védnöke. A Filharmónia szervezésében jelenleg Fertődön zajlanak a Régi Zenei Napok, itt Szombathelyen pedig hamarosan kezdődik a Bartók Fesztivál, mely egy másfajta, új zenei világot képvisel. A rendezvényen kiemelt szerepet kap a nő, a reménytelen szerelem. Bartók reménytelenül szerelmes volt a 19 éves Geyer Stefi hegedűművészbe. Nyáry Krisztián így ír erről:

„A 26 éves Bartók Béla egy vasúti utazás alatt szeretett bele a 19 éves Geyer Stefi hegedűművészbe. Nyolc hónapig tartó kapcsolatuk részben egybeesett Bartók erdélyi gyűjtőútjaival és Stefi külföldi koncertjeivel, így keveset találkoztak és sokat leveleztek. A lány egy idő után kiszeretett Bartókból, aki szerelmi bánatában levél helyett egy hegedűverseny kéziratát küldte Stefinek, amelynek jellegzetes főmotívuma mellé odajegyezte: „ez a maga Leitmotivja". Bartók I. hegedűversenyéről fél évszázadon át nem tudott senki. A versenymű kéziratát Stefi élete végéig a fiókjában őrizte, nyilvánosság előtt nem játszott belőle, és sem ő, sem Bartók nem beszélt róla senkinek. 1956-ban a halálos ágyán adta át Bartók leveleivel együtt Paul Sacher karmesternek azzal a kívánsággal, hogy halála után mutassa be. A hegedűverseny szokatlanul csak két tételből áll. Bartók levele szerint az első a „földöntúli és bensőséges" Geyer Stefi zenei képe, a második „az élénk Stefi vidám, szellemes" portréja. A harmadik a „a közönyös, hűvös, néma Geyer Stefi" tétele lett volna, de ennek megírásáról Bartók lemondott, mert úgy látta, az „gyűlöletes muzsika lenne".

Július 9-én kerül sor az ünnepélyes fesztiválmegnyitóra és nyitókoncertre a Savaria Szimfonikus Zenekarral. Előtte beszélgetést hallhatunk Kocsis Zoltánnal és Kelemen Barnabással Bartókról és a nőkről. A beszélgetést Bősze Ádám vezeti. Információkat kapunk a fesztivál koncepciójáról, a NŐ-ről, nemcsak általánosságban, de a Bartók számára fontos nőkről és az általuk ihletett darabokról is. Bartók Két arckép című művét, mely a nyitó előadáson hangzik el, 60 éve mutatták be először, amiben egy motívumot két különböző karakterre alakít: az Ideálisra és a Torzra. Az Ideális kezdő dallamsora névjegyként kíséri végig a zeneszerző egész életét, a torz arckép ezt a dallamot fordított értelemmel tolmácsolja: groteszk és démoni.

A Filharmónia Magyarország felhívására a különféle szemináriumokra 18 országból (Belgium, Dél-Korea, Finnország, Hollandia, Izrael, Japán, Kanada, Magyarország, Mexikó, Németország, Oroszország, Románia, Spanyolország, Svájc, Szlovákia, Taiwan, Thaiföld, USA) érkeznek jelentkezők.

Július 10-én a Góbé Együttes lép fel, Bartók Béla: 44 duó-ját adják elő. Nem egyszerűen a 44 kis darab előadásáról van szó, hanem (népzenei együttes lévén) mindegyikhez kapcsolódóan az eredeti népzenei források hangszeres-énekes bemutatásáról is. A koncert sokszínűsége garantált, hisz számos népzenei forrás fog felcsendülni különböző nyelvű és stílusú énekekből és táncokból táplálkozva, egy lendületes, energikus koncert keretei között.

Július 11-én, hétfőn Kelemen Barnabás és Kokas Kata estje lesz látható a Weöres Sándor Színházban. Kelemen Barnabás hegedű-tanulmányait hatévesen kezdte. Számos sikeres nemzetközi versenyszereplés után elnyerte a 2001-es Brüsszeli Erzsébet Királyné Hegedűverseny harmadik díját, majd 2002-ben a világ egyik legrangosabb hegedűversenyének, a Nemzetközi Indianapolis Hegedűversenynek az első díját. 2007-ben pedig a Zsolnai Közép-európai Komolyzenei Fesztivál nagydíját. A zenész házaspár mind szólistaként, mind kamaramuzsikusként gyakori vendégszereplője Európa, Afrika és Amerika számos koncerttermének.

Július 12-én, kedden fellép a páratlanul népszerű világsztár, a szeminárium dalkurzusának vezetője, Komlósi Ildikó Kossuth-díjas énekművész, aki az 1986-os Pavarotti-verseny abszolút győzteseként debütált Verdi requiemjével, Lorin Maazel vezetésével, Pavarotti partnereként. A Bartók-opera Juditjának egyik legszakavatottabb tolmácsolójaként tartják számon a világon. 2006-ban megkapta a Veronai Aréna alapítványának nemzetközi opera díját. Balog József a mai fiatal zongorista generáció egyik legtehetségesebbje. Állandó kamarapartnerével, Zalai Antallal 2011-ben lemezre vette Bartók Béla összes hegedűre és zongorára írt művét. Az élvezetes, fiatalos gyűjtemény kiemelkedő nemzetközi sikernek örvend.

A Zárókoncertre július 16-án, szombaton kerül sor. Az egyedülálló hangversenyen a Savaria Szimfonikus Zenekart a karmester mesterkurzus résztvevői vezénylik, 12-en. Nem mindennapi élmény, ahogyan a tételek között a karmesterek gördülékenyen, szinte láthatatlanul cserélnek helyet, úgy, hogy csukott szemmel hallgatva, abból semmit nem vennénk észre.

A fesztiválon a gyerekekhez is kívánnak szólni, július 10-én, vasárnap a Desszert gyerekkoncerten a Szolnoki Bartók Béla kamarakórus legényeket és lányokat „csúfol" Bartók Béla módjára, Dr. Lakner Tamás pedig mesél azzal a céllal, hogy közelebb hozza a zenét a gyerekekhez.

A zene mellett a társművészeteknek is jut hely a rendezvényen. Július 14-én, csütörtökön a Vörösmarty Színház előadásában a Hekabé című táncjáték lesz látható. Euripidész Hekabé című tragédiája ihlette Blaskó Borbála azonos című tánccal, mozgással elmesélt tragédia-hátterű, történetét. Az előadás „előterében erotizmus virít, legfőbb díszletének pedig saját anyagát, az emberi testet használja." - írja róla a Magyar Idők. Majd így folytatja: „az erósz terébe vonja nőalakjait, a termékenység, a szülés, a szülni vágyás allegóriáit is használja. Blaskó Borbála koreográfiája mestere a kétirányú fokozásnak, nem csupán a halktól, a visszafogottól képes felépíteni a dinamikus össztáncokig vezető ívet, hanem a mozgás fortissimója után is lágy, intim etűdöket bevezetni; alig pislákoló, szelíd mozdulatdinamikával is tud intenzív hatást kiváltani." Az előadást a szervezők felnőtteknek ajánlják!

Július 9-én, szombaton 16.00 órakor kortárs magyar képzőművészek alkotásaiból nyílik meg A NŐ másKÉP(P) címet viselő kiállítás. A tárlat a festészet és a szobrászat nyelvén mutatja meg miként viszonyulnak a nőhöz, a nőiséghez a meghívott kortárs képzőművészek, akik között vannak idősek, fiatalok, férfiak, nők, anyák, lányok. A kiállító művészek: Bencsik István szobrászművész, Bóbics Diána festőművész,
 Horváth M. Zoltán képzőművész, Kelemen Marcel festőművész, Kuti László szobrászművész, Lelkes A. Gergely festőművész, Nyári Zsolt szobrászművész, Varga Rita képzőművész. Kurátor: Kuti László.

Bartókról sokan úgy tartják, hogy a művészete meglehetősen elvont, és csak egy szűk szakmai rétegnek szól. Ez nincs így, a koncertekre várják a nagyközönséget is, akiknek felejthetetlen és fantasztikus élményben lesz részük. A zeneszerzőt a 3. zongoraverseny megírása után például azzal vádolták, hogy a műben amerikai populáris elemek is megjelennek. A legjobb, ha a saját fülükkel győződnek meg erről. Egy tény, Bartókot külföldön sokkal jobban elismerik, mint itthon.

Négy szemináriumon vehetnek részt az érdeklődők: a karmester mesterkurzuson Hamar Zsolttal, a zeneszerzés mesterkurzuson Prof. Yinam Leef-el, a hegedű és vonósnégyes mesterkurzuson Kelemen Barnabással, és a dal és opera mesterkurzuson Komlósi Ildikóval.

Kiss Barna, a Savaria Szimfonikus Zenekar igazgatója a Filharmónia Magyarország NKft. és a Savaria Szimfonikus Zenekar gyümölcsöző kapcsolatáról beszélt. Azt is elmondta, a kurzusok iránt roppant nagy az érdeklődés, a zeneszerzés kurzus meglepetéssel is szolgál. Arra kérik a növendékeket, hogy írjanak akár kortárs vagy akár középkori zenei anyagokból 2-3 perces opuszokat, melyeket a novemberi Szent Márton gálán mutatnak majd be. A kurzus egyik célja ugyanis az, hogy olyan darabokat alkossanak, melyek a közönség tetszését megnyerik.

Ne feledjék: Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál július 9 -16-ig.

A fesztivál teljes programja itt olvasható

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás