Csönge visszhangozza még… - IX. Weöres Sándor Olvasótábor

Képgaléria megtekintése2016.06.29. - 21:00 | Lutor Katalin

Csönge visszhangozza még… - IX. Weöres Sándor Olvasótábor

Együtt lenni, fűben ülni, énekelni, elszakadni a hétköznapok szürkeségéből: ez mind hozzátartozik ahhoz, amit Csöngén kap az ember. Önfeledtséget irodalommal fűszerezve. Mi megtaláltuk a létrát magunkban, egymásban, a boldogságunkban. Köszönjük, hogy ismét csodás volt!

Az elmúlt évek sikerének köszönhetően idén szép számmal verődtek össze fiatalok és még fiatalabbak, hogy együtt töltsenek néhány napot Csöngén. Képviseltette magát a Savaria Slam Poetry és az OdaLÖKött KÖLtészet csapata, ismét velünk volt Kelemen Zoltán, a Weöres Sándor Színház színésze, s Hétköznapok sanzonjai című előadásukat is bemutatták Völgyi Attila gitár- és lantművésszel.

Néhány órás látogatást tett Csöngén Beck Zoltán (valamint dr. Beck Zoltán), s miután megtartotta nekünk „Bevezetés a romológiába" című rövidített kurzusát, gitárt ragadott. A tudományos előadások listájában mindenképpen említést érdemel még Láng Gusztáv és Bokányi Péter nagyszerű előadása, melyek közül az előbbi Ady Endréről, míg ez utóbbi a Pannon irodalom fogalmáról és annak létezéséről mesélt.

A feltörekvő fiatalok is teret kaptak a tábor ideje alatt, hogy bemutatkozzanak (nem csak kézfogással). Doma Bence és Rozmán Kristóf Egy nap élet címmel tartott zenés-verses előadást kortárs versekből válogatva, saját szerzeményekkel vegyítve. Ezen felül Varga Dominik, Háklár Dóri és jelen sorok írója (Lutor Katalin) is irodalommal töltöttük meg a levegőt egy-egy hasonlóan felépített műsor erejéig. Varga Richárd EgyGitár EgySlam előadásában újonnan írott dalaival érte el, hogy leessen az állunk. 

Sztranyak Zsófia workshopján Weöres-egysorosokra kellett installációkat készíteni írásvetítőre, Éltető Erzsébet pedig kreatív írást tartott a tábor lakóinak.

Az éjszakai tábortüzezések mellett felcsendültek a jól megszokott Kispál dalok, meg az összes tábortüzes nóta, aminek ilyenkor el kell hangoznia. Számomra mindig katartikus élmény, ha együtt énekel sok-sok ember. A tábor eme színes felhozatala már önmagában is egy igazi katarzis volt. Csönge talán nevetéseink nélkül most csöndes, de jövőre mindenkit visszavár, s addig is visszhangozza, hogy „Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás...".

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás