Befejezetlen Gépregény - No Thanx interjú

Képgaléria megtekintése2008.09.06. - 14:00 | Büki László 'Harlequin'

Befejezetlen Gépregény - No Thanx interjú

A Líra Könyvesboltban dedikálta legújabb lemezét a No Thanx. Az emeleten kialakított "rajongói klub" rövid idő alatt megtelt, és hiába a falra kikerülő, szignált poszter és a közös fotó, a kb. 30 fős lánycsapat - merthogy csak lányok voltak a dedikáláson - majd' zárásig kitartott. Mielőtt a bandát ízekre szedték volna, egy interjú erejéig kiragadtuk a tömegből Eriket, a csapat énekes-frontemberét.

vaskarika: Hogy sikerült a dedikálás, számítottatok ennyi rajongóra?

No Thanx: Úgy érzem nagyon jól sikerült, volt alkalmunk kötetlenül beszélgetni azokkal, akik szeretnek minket, így sokkal személyesebbé tudtuk tenni ezt az egy órát, mintha két koncert közt került volna sor ugyanerre.

v: Mivel telt a nyaratok? Jutott idő hangszermentes kikapcsolódásra?

NT: Szerencsére nyáron elég sokat koncerteztünk, de mellette kikapcsolódásra is volt alkalmunk. Gondolok itt például a fürdőzéssel egybekötött balatoni fellépéseke. Hosszabb nyaralásra külön-külön tudtunk elmenni, ami kellett is ahhoz, hogy feltöltődjünk.


Rajongói mosolyparádé - a közös fotó a tinikorszak maradandó emléke

v: Alig egy éve robbantatok be a köztudatba, mostanában azonban - a magánéleti bulvárhíreken kívül - elég keveset hallottunk rólatok. Gőzerővel folyt a háttérben a munka?

NT: Így van, másfél éve, hogy kijött az első albumunk, és most végre itt a második. Abban az időben, amikor az új lemez készült, nem volt nagy felhajtás körülöttünk. Egyrészt nagyon sokat kellett készülnünk a felvételekre, másrészt iskolai próbatételek előtt álltunk, azaz ilyen értelemben ez egy tudatos "hallgatás" volt a részünkről. Így viszonyultunk a médiafelkérésekhez is, sajnos nem tudtunk mindenhova eljutni, mert sok esetben nehéz volt összeegyeztetni az iskolai elfoglaltsággal.

v: „Gépregény" az új albumotok címe. Bemutatnátok néhány mondatban a lemezt? Mennyire követi az előző album stílusát illetve mennyiben tér el tőle?

NT: Nagyon sokat változott stílusában. Míg az első lemez egy inkább lázadó, fiatalosabb anyag volt, addig a mostani már érettebb, kiforrottabb, "felnőttebb" hangvételű. Ez visszaköszön egyrészt zeneileg, másrészt a dalszövegekben is. Magyarázat lehet rá az is, hogy egy évet végigkoncerteztünk, és ezalatt rengeteget fejlődtünk, de egyénileg is tudatosan képeztük magunkat, ének- és zenetanárokhoz jártunk.
Már az első lemezre is nagyon büszkék voltunk, de ez a mostani szerintem már szélesebb hallgatói réteghez talál utat. Ahogy az első albumhoz, úgy ehhez is van extra tartalom. Az új album egy 16 oldalas képregénynek a "melléklete", s ennek a képregénynek a befejezését szeretnénk a rajongóinkra bízni. Erre van egy pályázatunk: szeptember 30-ig bárki küldhet ötleteket a befejezéssel kapcsolatban. A legjobb 10 képregény-verziót kiválasztjuk, és alkotóik szerepelhetnek majd az új videoklipünkben.


Nem fordultak el - minden lánytekintet Eriken

v: Hogyan készült egy dal, mi alapján állítottátok össze az album anyagát?

NT: Nagyon sok dalt írtunk erre a lemezre, kb. 25 dalból választottuk ki azt a 14-et, ami aztán rögzítésre került. Először elkészült egy "kamu-angol" demo verzió az összes dalról - ami szerintem nagyon jó lett -, s amely felkerült a kiadóhoz. Ebből ő kiválogatta azokat, amikre magyar szöveget kellett írnunk, és aztán ezek a dalok kerültek fel az albumra. A lemez további érdekessége, hogy a rajongóknak lehetőségük volt arra is, hogy egy daluk felkerüljön a Gépregényre. A heteken át tartó dalszöveg-író verseny győztesének slágergyanús szerzeménye is megtalálható a korongon, "Eleven tűz" címmel.

v: Eddig 3 videoklipetek készült, van már terv, hogy az új albumról melyik dal lesz az, amelyet először láthatunk majd a tévécsatornákon?

NT: Az első lemezünkről három videoklip készült, az utóbbiról pedig "Te se vagy gép" címmel forgattunk egyet. Egyelőre nem akarjuk lelőni, hogy melyik dalból fog még klip készülni, legyen ez meglepetés. Természetesen tudjuk már, hogy az októberben elkészülő klipnek melyik szám lesz az alapja. Annyit elárulok, hogy ez a dal a személyes kedvencem az albumról.


Megvárták, míg levonul a tinihullám - bolti eladók aláírásgyűjtése

v: Úgy tűnik, stílusbeli konkurenciát kaptatok a nyakatokba az Anti Fitness Club személyében. Milyen az egymás közti viszonyotok, van-e köztetek kapcsolat?

NT: Nincs köztünk különösebb kapcsolat, és igazából konkurensként sem kezeljük egymást. Egyrészt mi csak élő koncerteket adunk, másrészt kiléptünk már abból a skatulyából, amibe próbáltak belegyömöszölni minket.

v: Következő fellépések, turné-előzetes?

NT: Általában nem szoktam tudni, de szerencsére a weblapunkon minden megtalálható. A legközelebbi hely, ahova megyünk, az Székelyhíd (Románia) lesz, és kíváncsiak vagyunk, hogy milyen fogadtatásban lesz részünk. Más zenekarok, akikkel eddig beszéltünk megerősítették azt, hogy feltétlen szeretettel fogadják az itthonról érkező vendégelőadókat Erdélyben, Szlovákiában és a környező országokban egyaránt. Szeretnénk ebben az évben is nagyon sokat koncertezni, és mindenkinek ajánljuk, hogy nézze folyamatosan a weboldalunkat, mert az új koncerthelyszínekről ott tud naprakészen tájékozódni.

v: Ha végszóként egy mondatban kellene összefoglalnod az új albumot?

NT:
Bár egyikünk sem gép, de senki ne fékezzen minket, mert eleven tűz ég bennünk!!

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás