Tarolt a Somlói Zenit - A város és a fesztivál bora is a Tornai Pincészet nedűje lett

Képgaléria megtekintése2016.07.21. - 11:00 | Büki László 'Harlequin'

Tarolt a Somlói Zenit - A város és a fesztivál bora is a Tornai Pincészet nedűje lett

A Tornai Pincészet Somlói Zenit száraz fehér bora lett egyaránt Bük Város és a Fesztivál Bora. Az egy héttel ezelőtti borverseny eredményhirdetésére és díjátadójára a tizenegyedik Gyógy-Bor Napok ünnepélyes megnyitóját követően, július 21-én került sor Bükfürdőn.

Ünnepélyes keretek közt nyílt meg a XI. Büki Gyógy-Bor Napok és Gasztrofesztivál Bükfürdőn. Kőszegi, csepregi és lukácsházi borbarát hölgyek kíséretében köszöntötte a megnyitóra és a borverseny eredményhirdetésére érkezőket Ágh Péter országgyűlési képviselő, Dr. Kondora Bálint, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke és Dr. Németh Sándor, Bük város polgármestere. A sok kedves gondolat esszenciája egyértelmű volt: Bük az a hely, ahol a testtel és a lélekkel egyaránt történik valami nagyszerű. Fürdik és felfrissül - akár termálvízben, akár kulturálisan, akár a gasztronómia csábításának engedve.

Tóth Tamás fesztiváligazgató kiemelte, hogy rengeteg segítséget kaptak a színvonalas fesztivál megrendezéséhez, úgy a kereskedők, vállalkozók, mint a képviselő-testület és a helyi TDM részéről. Ennek is köszönhető, hogy idén számos zenés produkció, minőségi borok és naponta gasztronómiai bemutatók várják a kilátogatókat. Búcsúzóul a fesztiváligazgató némi humorral fűszerezve zárta gondolatait, miszerint, „ha tetszett, tessék világgá kiáltani, ha nem, a fülembe megsúgni".

A fesztivál nevéhez hűen ebből az alkalomból ismertették a Fesztivál Bora, Bük Város Bora, valamint újdonságként a Borbarát Hölgyek Bora díjazottjait. Elsőként a kőszegi, csepregi és lukácsházi borbarát hölgyek által legjobbnak ítélt bort hirdették ki, ami egy Badacsonyi Tramini lett. Ezután a Fesztivál, majd Bük Város Bora díjait adták át. Mindkét kategóriában a Tornai Pincészet 2015-ös évjáratú száraz Somlói Zenitje kapta az első díjat. A borválasztás levezető elnöke, Tóth Béla értékelte és ismertette a borversenyre nevezett tételeket, elmondta, hogy a versenyen 8 pincészet 21 bora vett részt (3 rozé, 9-9 fehér és vörös bor), melyek mind kiállítanak a bornapon. Bük Város Borát szakmai zsűri értékelte, melynek rangját emelte, hogy a nyertes borból - reprezentációs célból - a város is rendel.

Borbarát Hölgyek Bora: Badacsonyi Pinceszövetkezet, Badacsonytomaj - Badacsonyi Tramini 2015

Fesztivál Bora: Tornai Pincészet, Somló-hegy - Nagysomlói Zenit 2015

Bük Város Bora díjazottjai:

1. Tornai Pincészet, Somló-hegy - Nagysomlói Zenit 2015

2. Alasz Pince, Kőszeg - Gála Cuvée 2015

3. Alasz Pince, Kőszeg - Blauburger 2015

Az első nap további eseményei: 

Főétel éjjeli kiszállítással - XI. Büki Gyógy-Bor Napok koncertjei

2016.07.21. - 12:00 | vaskarika.hu

Főételt éjjeli kiszállítással - XI. Büki Gyógy-Bor Napok koncertjei A XI. Büki Gyógy-Bor Napok programvonatjának gyermekfoglalkoztató mozdonya népzenét húzott maga után egy kisebb sanzon-kuplé kocsival fűszerezve, a végére pedig a masiniszta megkapta A kutya vacsoráját.

 

 


Gasztroshow Buza Sándorral a XI. Gyógy-Bor Napokon

2016.07.21. - 11:00 | vaskarika.hu

Gasztroshow Buza Sándorral a XI. Gyógy-Bor Napokon

Hogyan készül a kolbászleves? A Horváth Lívia vezette gasztroshowban Buza Sándor rádiós műsorvezető, az első online főzőiskola megálmodója avatta be a nézőket a recept titkába. Kuktája Varga Livius, a Quimby zenekar ütőse volt.

 

 

Kapcsolódó írásunk:

21 bor versengett Bük Város Bora címért a Rigótanya Panzióban

2016.07.13. - 02:00 | Büki László 'Harlequin' - Fotók: BLH, Sulics Boglárka

21 bor versengett Bük Város Bora címért a Rigótanya Panzióban

Július 12-én a Rigótanya Panzióban választották meg Bük város borát, ami 7 pincészet 21 tétele közül került ki a szakmai zsűri döntése alapján. Emellett a társadalmi zsűri Fesztivál Borát, a Borbarát Hölgyek pedig Borbarát Hölgyek Borát is választottak. A hivatalos eredményhirdetésre július 20-án, a Büki Gyógy-Bor Napok ünnepélyes megnyitóján kerül sor.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás