Fényes pajták, zengő udvarok - Kapolcskedd

Képgaléria megtekintése2016.07.27. - 14:45 | Mészáros Vivien - Fotók: Büki László 'Harlequin'

Fényes pajták, zengő udvarok - Kapolcskedd

Versimpró Lackfival és Varró Danival, öt perc szín- és formaorgia Gombor József kapolcsi 'kapuszínében', egy kis Sziámi a Színház Színpadon, CimbaliBand-hoppadíri a fényfestett Fonó Udvarban és egy rövid hangulatszippantás a Völgy lelkében, a Kocsor-házban - ezt raktuk fel kedden a kultúrpolcra.

Tipikus délutánnal kezdtünk: szintén a Kaláka Versudvarból rajtoltunk el kedden Kapolcson. Nagy meglepetésünkre a műsorváltozás miatt nem Müller Péter Sziámi került Lackfi János vallatószékébe, hanem Varró Dániel. A költő rím, versforma és műfaj megszállott, nem a díjak, és az elismerések motiválják, hanem inkább az, hogy az összes képtelen trubadúr versformában, és az összes alapműfajban - mint a hitvesi líra, tájköltészet - írjon valamit. Nemsokára megjelenik egy felnőtt kötete: főhőse egy költő, aki a friss jogosítványával, szöszölős takarókkal, rendelt sztrapacskával és rosszul fűtő hősugárzóval tölti meg a bonyolult versformákat, és műfajokat. Az est második felében most is volt improvizáció. A közönség a következő öt szót dobta be: moha kutya, partedli, zöld színtest, brexit, fű. Íme a két improvizált vers:

Varró Dániel:

Moha kutyám, hegyezd füled,
Ha hasad fáj, egyél füvet
Mert vitamindús a zöld színtest,
Ne kergesd a macskát, földszintest,
Ne érdekeljen a Brexit,
Feküdj, ha azt mondom, fekszik,
Ha lehet, ne tépj szét veknit,
De ha mégis, kössél partedlit!

Lackfi János:

Régen láttam olyan szexit,
Mint hogy behűtött a Brexit.
Az egész nép megszavazta,
EU-n kívül jobb a paszta.
Vagyis inkább jobb a puding,
Jobb a vízöblítős budink.
Az EU-ról ugat ugye, kis barátunk Moha kutya
És hogy meddig nőjön a fű
Szavaz majd a nagyérdemű.
Jobb lesz majd a brit partedli,
Nem kell a falra... szőrt kenni
Fákban több lesz a zöld színtest,
Veszünk kéglit, nem földszintest.
Ha az exit-poll nem hamis,
Aranyból lesz még sz...-is.

Mielőtt megejtettük volna a szokásos dörögdi átruccanást, teszteltük az ételeket és az italokat. Nem hagyhatjuk szó nélkül, hogy lépten-nyomon abba botlunk - akár saját tapasztalatból, akár a sorban állva, elcsípve két szót -, hogy mennyire drága minden a fesztiválon. Mi alacsony költségvetésűre vettük a dolgot, és maradtunk a sajtos-tejfölös lángos és fröccs kombónál.

Jobb közérzettel indultunk neki így Dörögdnek, ahol elcsíptük a Müller Péter AndFriend's koncertjét, amelyet Pintér Béla és társai tettek még sokszínűbbé. A zenei repertoárt úgy tudnánk definiálni, hogy tiltott és tűrt dalok 1980-tól napjaikig. Annak az okát, hogy a koncertet miért a Színház színpad helyszínén és miért ülősre tervezték, nem sikerült megfejteni, de a lényeg, hogy az eredmény garantált volt: teltház és háromszori visszataps. Az elhúzódó koncert után még átsiettük a Fonó udvarba, ahol elcsíptük a Cimbaliband utolsó pár számát - gondoltuk naivan. A koncert korántsem ért véget az érkezésünkkel, ugyanis őket is legalább háromszor visszatapsolták, a végén pedig már erre sem volt szükség, mert magától ajánlotta fel a banda, hogy a ráadás ráadására is rájátszanak.

A pörögős, bulis fonózás után bekukkantottunk a Völgy lelkébe, azaz a Kocsor-házba, ahol éjjel is nagy az érdeklődés a jammelésre. A hely varázsa annyira magával ragadó és barátságos, hogy nem hiába kapta a fentebb említett jelzőt. A Kocsor házban a legérdemesebb lezárni egy hosszú völgyes programdömpinget. 

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás