Boldogságfüggő göndör mosoly - 26. Művészetek Völgye

Képgaléria megtekintése2016.07.28. - 14:30 | Mészáros Vivien - Fotók: Büki László 'Harlequin'

Boldogságfüggő göndör mosoly - 26. Művészetek Völgye

A tegnapi napon igyekeztünk hátrahagyni a Panoráma nagyszínpadot és inkább a Völgy hangulatából, kiállításaiból és a Lajos borából szippantottunk egy mélyet. A szerda tehát a látványos kiállítások, kulturális ingerek és választékos műfajú koncertek sorából állt.

Először Taliándörögdön kukkantottunk be minden útba eső udvarba, kiállításra vadászva, amelyekből a Református udvar vitte a prímet. Alig értünk be a kertbe, máris képletesen karon fogtak, és körbekalauzoltak a boldogság udvarában. Nem véletlen a jelző, hiszen az idei tematika, udvarfelépítés a boldogság köré szerveződik. A boldogság függőkertjében minden a főtémát jelképezi: a virágok, a növények, a szökőkút, a pihenőhely, a mesesátor vagy a játszótér. Az udvarba érkezésünk mintha időzített lett volna, hiszen Votina Dóra református festőművész Abszurdmondások - Boldogmondások kiállításának megtekintése után belecsöppentünk egy énekes-zenés örömködébe, amit az udvaron kialakított kis irodalmi kávéházban hallgattunk. A szalmabálákon ülve a Szabó Balázs-féle Konyhában főtt boldogságot és a Szabó Magda-féle Rózsavirág helyett elnevezésű kávékat kortyolgattuk Nyugat mintázatú abroszos asztaloknál. Az udvar azt bizonyítja, hogy az ember folyamatos boldogságkereső a „katasztrófák üzemzavarától" egészen a „boldogság Kék madaráig".

Dörögd után Kapolcsra tettük át magunkat, ahol kivételesen kihagytuk a Kaláka Versudvart és helyette meglátogattuk az 51-es körzetet, ahol Tamkó Sirató Károly kortárs és neoavantgárd versszösszeneteivel és művészetfilozófiai munkáival ismerkedhettünk meg, miközben Balaton szólt a hangfalakból.


A Muharay udvarban már előző nap kinéztük a „Nagy idő kereke..." című előadást, amelyben mezőségi és kalotaszegi táncokat mutatott be a Gödöllői Táncegyüttes. A produkció sikere garantált volt, a géppuskalábú fiatalokat annyiszor tapsoltuk vissza, hogy a végére már úgy voltunk vele, hogy a jóból is megárt a sok, így átsunnyogtunk a Momentán udvarba. Tavaly is imádtuk a Momentán Társulat impró-előadásait, így nem is volt kérdés, hogy a saját programfüzetünkben is bekarikázzunk egy műsort tőlük. A produkció címe Ketten-Hárman, amelynek lényege, hogy adott egy nő, két férfi és egy folyamatosan bonyolódó történet, aminek a folytatása a jelenlévő közönség kezében van. Szó szerint, mivel az egyes jelenetek között a színészek demokratikusan, kézfeltartással szavaztatják meg, hogy merre kanyarodjon a szereplők története.


Az aznapi impró adag után lehetőség nyílt a szereplőktől kérdezni, de időközben a szomszédos Csipszer-kertben belekezdett a rock and rollba A Nyughatatlan. A zenekar nevét a Johnny Cash életéről készült film ihlette, így nem nehéz kitalálni, hogy az 50-es évek stílusa és Johnny Cash dalai a meghatározóak a koncertjeiken, amit olykor saját számokkal tarkítanak. A zenéjükben az autentikus rockabilly és rock and roll elemek keverednek a saját zenei világukkal, amit alter country-ra kereszteltek.

Sajnálatunkra félbe kellett hagynunk a Cash-mámort, mert átsiettünk Dörögdre, hogy a Kerekes Band koncertjéből is elcsípjünk egy darabot. Bátran mondhatjuk, hogy azon jóslatunk, miszerint a legtöbb embert a Fonó Udvarba a Kerekes Band fogja bevonzani, beigazolódott. A népzenei alapokat funkyval, dzsesszel, rockkal és egy kis elektronikus dallammal megbolondító zenekar jól megtáncoltatta a közönséget. Az ethno funk zenét a frontember, Fehér Zsombor színpadi jelenléte és öltözéke még tovább színesítette.

A tegnapi nap tehát látványos kiállítások, kulturális ingerek és választékos műfajú koncertek sorából állt. Mondhatni mindent megkaptunk mi szemünk, szánk és fülünk ingere volt.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás