Értékelünk: Művészetek Völgye pro és kontra

2016.08.03. - 00:20 | Mészáros Vivien - Fotók: Büki László 'Harlequin'

Értékelünk: Művészetek Völgye pro és kontra

„Bezzeg régen minden jobb volt… Mondom, régen minden jobb volt” - Szubjektív összefoglalónk mottója is lehetne akár ez a Belgától származó dalszövegrész. Viszont ott a kontra oldal, hogy minden fejlődik és mindenki pénzből él, tehát ahogy Kardos-Horváth Janó énekli: „Értékesítésről szól minden, a valóság nem számottevő”.

Színpadok

Pro - Első szálka a szemünkben a Panoráma színpad, amelynek léte nem újkeletű a Völgyben, mégis egyre inkább azt érezzük, hogy teljesen más irányba viszi azt a miliőt, ami miatt a kezdetektől fogva szeretjük a fesztivált. Félreértés ne essék, tudjuk, hogy a Völgy kinőtte a kezdeti formáját, nem lehet „nem fejlődni", de felmerül a kérdés, hogy miért kell ledobni egy ilyen egyedülálló összművészeti fesztiválra ugyanazt a fesztiválzenekaros bombát, amit mindenhol láthatunk?! A Kaukázus koncerten elhangzó, szintén Kardos-Horváth Janóhoz köthető szavakkal élve: „Ha én is bukott, bocsánat, ex-pénzügyminiszter lennék, és nem tudnék mit csinálni a pénzemmel, akkor tuti egy ilyen fesztiválba fektetném." Márpedig ha a pénzügyi stabilitás megvan, jöhet a tartalmi is, ami jelen esetben a Panoráma színpad bőséges felhozatalát jelenti. Mi a voksunkat az anno Márta István és/vagy Galkó Balázs fejéből kipattant kis udvaros szisztémára tennénk, és a Völgy arculatába bele nem illő Nagyszínpadot lecserélnénk egy családiasabb Eleven Kertre, ahol addig ismeretlen zenekarok válhatnak ismerőssé.

Kontra - Mindenképpen hatalmas piros pont jár a taliándörögdi színházi és filmes helyszínekért! Akár a Nemzeti vegyesbolt, akár Weöres Sándor Psyché című előadásáról volt szó, mindegyik darab teltházat és pozitív visszajelzéseket eredményezett. A film ebben a tekintetben kissé a perifériára szorult (helyszínileg is), de ez elhanyagolható, hiszen ahogy az ábra mutatja: a színházi programokra nagyobb az igény. Ebből jövőre is kérünk egy nagy adaggal!

Árak 1.0

Pro - Második szálka: az árak 1.0! Ennek első része a bérlet- és napijegyek. A szervezők tavaly tettek egy bizonytalan próbálkozást, hogy a napijegynél jóval kedvezőbb áron lehessen bejutni az esti koncertekre, majd ezt felváltotta, hogy kitolták az érvénybe lépését 22:00 órára, nyilván amikor már a jó koncertek véget érnek, végül be is szüntették ezt az opciót, nehogy már többen menjenek be ezerötér' a koncertekre, mint amennyi látogató volt összesen napközben! Idén még hallottuk ennek az utózöngéit, kérdezősködtek esti jegy után, de sajna a valóság az, hogy ha csak az esti koncertre akar bemenni a vendég, akkor meg kell vennie a teljes áru napijegyet.

Kontra - Többet fizet a vendég, viszont lehet, hogy több mindent meg is néz a nagyszínpados koncerteken kívül. Elég csak véletlenül bekeveredni a Momentán vagy a Kaláka Versudvarba és máris úgy gondolja, hogy megérte az a napijegy.

Árak 2.0

Pro - Az árak 2.0! A második felvonásban az étel- és italárakkal foglalkozunk. Szerencsére csak ismerősöktől hallottuk az esetet, de a véleményünk ugyanaz, mint nekik: drágálljuk a 650 Ft-os sört és a 810 Ft-os nagyfröccsöt, pláne, ha azok áruk ellenére kevésbé jó minőségűek. A Kávéházba minden évben betérünk mi is, ha másért nem, hát azért, ahogy a pultnál hallottuk: „most flancolunk egyet". Ha addig még nem láttunk elszállós árakat, akkor a kávéház árlistájára rápillantva tényleg rátehetjük az i-re a pontot és ihatunk akár 1000 Ft-ért is kávét! Ahogy az italokra, úgy az ételekre is igaz az a megállapítás: nem mindegy hol veszed meg. Leginkább a hétköznapokat használtuk fel arra, hogy kenyérlángosokat, kürtőskalácsot, zsíros kenyeret, csiga krumplit, menüt és sima lángost teszteljünk. Vegyesek voltak a benyomásaink, de egy biztos: egy jó sajtos-tejfölös lángossal sosem lehet mellényúlni! Ha hosszabb időre tervezi az ember a Völgyezést, akkor lehet, hogy a napi háromszori étkezést nem a Katlan Tóninál fogja megejteni, de már az sem biztos, hogy az előre megkent, lehűtött, összedobált, alig zsíros kenyeret megveszi, pláne, ha 300 Ft-ot kérnek el érte (Fonó Udvar). Persze lehet itt is válogatni, hogy a kisboltos májkrém-kifli beszerző hely, a kocsmában hirdetett menü vagy a jóval drágább látványkonyha felé kanyarodunk.

Kontra - Természetesen a Kolics udvar idén is megnyitotta kapuit a szomjas völgyezők előtt, így Lajostól az előbb említett nagyfröccs áráért bőven beszerezhettünk egy 1,5 literes 7/8-as ampullát, hogy ki ne száradjunk. 

Szálláshelyek

Pro - Az előbbi analógiára fűznénk fel a szálláshelyet is, pontosabban a sátrazást, kempingezést. A Taliándörögdön sátrazó emberek között épp annyira evidens volt, hogy azt a falut választották székhelyül, minthogy ott mindenki a Lajoshoz járt fröccsért. Kicsit túlzónak éreztük a kapolcsi,  Völgytábor néven hirdetett 1500 Ft-os sátorhelyet. Ez nem sátranként, hanem személyenként ennyi, és csak annyi időre, amennyire a vendég bérlete szól! A nyüzsgés, a hideg víz és a tumultus helyett mi inkább Dörögdöt és a Napfény Campinget választottuk, ahol a csend, a nyugalom és a családias légkör alapvető kulcsszavak. Jövőre is biztosan visszatérünk!

Kontra - Természetesen Kapolcson is ki lehet fogni ár-érték arányban jó szállást, sátorhelyet. Emellett egy nagyon fajsúlyos érv is a Kapolcson való éjszakázás mellett szól: helyben van, nem kell bajlódni az átjutással. (Megjegyzem, a stoppolási statisztikáink idén is 100 %-osak voltak!)

Közlekedés, parkolás

Pro - Mi a helyzet akkor, ha nem gyalog, stoppal vagy csigabusszal érkezünk a Völgybe? A parkolási nehézségek is megérnek egy bekezdést. Dörögdön kényelmes és ingyenes, Kapolcson viszont horror és drága. Persze a parkolásra is igaz az az öröknek mondható Völgyes igazság: nem mindegy, hogy hol. A falu közepén 1500, kicsit kijjebb gurulva 1000, kisebb udvarokban azonban csupán 500 Ft egy autó egy napos parkolási díja. Ha elmentünk, a jeggyel vissza is tudtunk ugyanabba a parkolóba állni.

Kontra - A komfortérzés itt is megfizethető, tehát, ha nem akarsz 10 percet sétálni a parkolóhelyedtől a faluközpontig a nagy hőségben, akkor megváltod a drágább jegyet. Inkább ez, minthogy egy cédulát találjunk visszafelé a szélvédőn az ablaktörlő alatt, mert tilosban parkoltunk.

Biztonság

Pro - Végezetül, de nem utolsó sorban az őrző-védő szolgálat munkája. Az első napon való sajtós irányultságú érdeklődésünk, miszerint bemehetünk-e a nagyszínpad fotósárkába pár fotót lőni az aznap esti fellépőkről, nem talált pozitív célba. Nem szerettük volna a koncert végéig a közönség és a zenekar között ugrálni a géppel, csupán mégis legyen valami vizuális inger az oldalon, lőni hármat-négyet a produkcióról. Sajnos nemleges választ kaptunk, és a rendíthetetlen security végig őrizte a védett helyet. Fokozott fotósok elleni védelem ide vagy oda, az utolsó napi záró koncerten történteket látva, miszerint egy fanatikus Morcheeba-rajongó többször is feljutott a színpadra, felmerült bennünk a kérdés, hogy egyrészt miért is szobroztak ott a szekusok (ennyi erővel én is befuthattam volna kattintani egyet), másrészt melyikünk veszélyesebb egy valószínűleg ittas, vetkőző rajongónál?

Kontra - Érthető, hogy a 10. napon már nem annyira éber és fitt az ember, mint az első napon, pláne ha ennyi fesztivállatot kell terelgetni nap, mint nap. Az előbb felsoroltak ellenére minden tiszteletünk a Szentinelnek a rendezvénybiztosításért! A Völgy évről-évre nő, ami nagy kihívás nekik is, hiszen egyrészt a fesztivál programjai területileg szétszórtan helyezkednek el, így a beléptetés, a forgalom irányítása fokozott figyelmet és nagyfokú szervezettséget igényel. Köszönet illeti mellettük ugyanúgy a mentős, tűzoltó és rendőr kollégákat is, hogy zavartalanul élvezhettük az idei Völgyezést is. 

Összes képes beszámolónk a tíz napról itt:

Művészetek Völgye: bejöttek az újítások

2016.08.01. - 00:30 | vaskarika.hu

Művészetek Völgye: bejöttek az újítások

A 26. Művészetek Völgyére több, mint kétszázezren voltak kíváncsiak, a fesztivál programjait huszonöt százalékkal többen látogatták, mint a korábbi évben. A fesztivál három településén, Taliándörögdön, Kapolcson és Vigántpetenden huszonhat programhelyszínen és negyven további helyszínen ezer program várta a látogatókat, akik a fesztivál tíz napja alatt 3375 liter vért adtak a Magyar Vöröskereszt számára.

Új hozzászólás