250 program várja a XVII. Savaria Történelmi Karnevál látogatóit Szombathelyen

2016.08.03. - 15:00 | Büki László 'Harlequin'

250 program várja a XVII. Savaria Történelmi Karnevál látogatóit Szombathelyen

23 helyszínen, 250 program közül válogathatnak a látogatók az augusztus 25. és 28. között Szombathelyen megrendezendő XVII. Savaria Történelmi Karneválon - közölték a szervezők szerdán, a Történelmi Témaparkban tartott sajtótájékoztatón.

Dr. Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) polgármester beszédében kiemelte: Szent Márton évében, Közép-Európa legnagyobb históriás rendezvényén 23 helyszínen 250 program, 540 fellépő és közel 1000 jelmezes várja a látogatókat.

A karnevál fő látványosságának az a fáklyás felvonulás ígérkezik, amely pénteken és szombaton este 7 órától indul közel 1000 jelmezes részvételével. A felvonulások egyik leglátványosabb eleme a zászlóforgatók bemutatója, amin mintegy 70 zászló lesz egyszerre a magasban. A menetet hét gyönyörű római kétlovas kocsi is színesíti, melynek egyikében díszvendégként herceg Esterházy Antal és felesége is helyet foglal.

Grünwald Stefánia, a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, idén fiatalított a karnevál, a programok összeállításánál nagy hangsúlyt kaptak a fiatalabb korosztályt megcélzó attrakciók, helyszínek. Ezek közül várhatóan nagy népszerűségnek örvend majd a Sörtér, ahol helyi zenekarok és a városhoz kötődő előadók személyes atmoszférájú koncertjeit élvezheti a közönség. A másik ilyen helyszín egy igazi karneváli gyermekparadicsom, a Kalandvár, ahol gyerekek és a felnőttek együtt élhetik meg a közös játék örömét. Összehasonlíthatatlan élményt ígér a Hintayo „közösségi óriáshinta", valamint az ügyességet és koncentrációt fejlesztő, római katonák játékaként is ismert petanque. Először láthatja-hallhatja a szombathelyi gyerekközönség Bíró Eszter énekes-színésznőt, akinek Állati zenés ABC című családi lemeze 2014-ben az Év Gyermekalbuma lett és Fonogram-díjat kapott.

A karneváli újdonságokat ismertetve Grünwald Stefánia kiemelte az augusztus 22-től látható, a Székesegyház homlokzatára vetített fényfestést, amely a 2000 éves, ám folyton megújuló városról mesél - sötétedés után napi 3 alkalommal. A Karnevál egyik leglátványosabb attrakciója szeptember 20-ig lesz látható a nemrégiben megújult Mindszenty-téren. Szintén újdonságként említette az utcaszínházi produkciókat. A Gáyer-park esténként felnőtt helyszínné, Thália kertjévé változik és hétvégén, sötétedés után utcaszínházi kalandra invitálja a vidámság, a kacagás, a szerepjátékok és a rögtönzés híveit. A VAOSZ-udvarban, a 2000 éves város történetét bemutató óriásfreskó tövében egy rekordkísérletnek is szurkolhatnak a karneválozók. „Húsz év húsz óra Szent Márton nyomdokain" címmel a 20 éves jubileumát ünneplő szombathelyi Kötélugró Klub kétköteles gyorsasági világcsúcskísérletre vállalkozik - zárta az újdonságok ismertetését az igazgatónő.

A  XVII. Savaria Történelmi Karneválnak is központi figurája a város leghíresebb szülötte, Szent Márton. Számos helyszínen, sokféle stílusban és minden korosztálynak szólnak a Mártonos programok, melyek nemcsak a szentéletű férfiú életének történetét mesélik el, hanem bemutatják a késő-római hétköznapokat: viseletben, zenében, színpadi- vagy utcai játékok során. Új látványosság lesz az idén a Múltidéző Szombathely - Kalandjáték Savariában elnevezésű játszóház, mely a Kalandvárban várja a gyermekeket. Az óriási játéktér a római világ hiteles, ugyanakkor kalandos felfedezésére buzdítja a családokat. Az antik „minivárosban" minden gyermek próbára teheti magát, miközben a kor jellegzetes épületeivel, szereplőivel és legendáival ismerkedhet. Márton halálának és kalandos temetésének vásári komédiás feldolgozása lesz a Kajárpéci Vízirevü patak-parti játéka a Gyöngyös „habjainál" - amely ezúttal a Loire vidékét hozza el Savariába. A történet másik középkori stílusú megjelenítése a Szent Mártonról szóló képmutogató játék, melyet a Szent Márton Fesztiválon már láthatták a szerencsés szombathelyiek. Több alkalommal és több helyszínen feltűnik majd a városban Márton óriásbábos figurája is - az Ungaresca Táncegyüttes és helyi muzsikusok kíséretében. A csütörtök esti Tüzes játék is Martinus alakját idézi majd. Hagyományőrzők és tűzszelídítők serege „lobbantja lángra" Európa legismertebb szentjének máig „parázsló" szellemét.

A legnagyobb érdeklődésre számot tartó koncertek ezúttal is a Fórum Színpadon kapnak helyet, melyből kiemelkedik a 25 éves Quimby zenekar jubileumi műsora, a Csík zenekar műfajteremtő muzsikája és a Hot Jazz Band swing-őrülete. A Karnevál ütőere idén is minden bizonnyal a Borok Utcája lesz, ahol a történelmi borvidékek legkiválóbb nedűi mellett jobbnál-jobb zenészek adják majd egymásnak a stafétát. Fellép többek közt az Ismerős Arcok zenekar, az art-rock legenda Kiscsillag, valamint az őrületes zárókoncertet ígérő Vad Fruttik is.

A Történelmi Témaparkban helyet kapó hagyományőrző csapatok között is lesznek új vendégek: itt lesz többek között a magyar és az osztrák buhurt válogatott, akik a középkori haditornát embert próbáló sportként művelik, de eljönnek Tata Várának Török Seymenjei is, akik a végvári harcok idejébe kalauzolják a látogatókat. A pénteki szakmai napon idén is kedvezményes jeggyel vehetnek részt a Történelmi Témapark programjain az autentikus hagyományőrzés iránt érdeklődő látogatók. A katonai hagyományőrző programok sorában ezúttal kiemelt korszak lesz a Szent Márton korabeli Pannónia. Először láthatja majd Savaria mai népe a IV. századi (késő-római) katonai viseleteket, melyek erre az alkalomra készültek, és amik a Szent Márton Emlékév őszi programjaiban is szerepet kapnak majd. A katona Márton kései utódait és Savaria katonatörténetét ismerheti meg a betérő az Aréna u. 8. udvarán felállított honvédségi ponton, míg a Vas Megyei Levéltárban és az Egyházmegyei Könyvtárban Szent Márton-kiállításokon és gyűjteményekben ismerkedhet a kor tudományos hagyatékával.

A színes helyszínek közül a Keleti Udvarban különleges vendégek lépnek fel: a Szenegálból érkező Abdoul Camara és társulata, a Just For Fun Country Line Dance, a hagyományos indai táncok mestere Somi Panni, valamint hazánk leghíresebb férfi orientális táncosa, Seres Zoltán bemutatóin túl számos hastáncos produkciót láthat a közönség a mozi-árkádok alatt.

A Művészetek Utcáján idén is számos művész avatja be a látogatókat a kézművesség fortélyaiba, közelebb hozva a karneválozókhoz a művészetek és a kultúra világát. Az utca színpadán először hallhatjuk Szabó Tibor és zenekara Meseautó című előadását, valamint Kelemen Zoltán és Varga Richárd előadóestjét.           

Idén ismét megnyitja kapuit a Curia Iudaica (Zsidó udvar), ahol az állandó kiállítások és folyamatos napközbeni programok mellett swing-, jazz-, pszichedelikus rock'n'roll-koncertek, vagy épp Gerendás Péter önálló estje várja a látogatót. Az ókori Róma és Savaria zenéje címre hallgató interaktív kiállításon az érdeklődők a hangok világán keresztül ismerik meg az antik életérzést.

A Savaria Történelmi Karnevál az idei évben díszvendégként köszönti a Nyugat-Dunántúl másik legendás történelmi színhelyét: Eszterházát. A fertődiek barokk látványosságokkal színesítik a Karnevált.

Ismét kinyit majd Szombathely főterén az Öreg Város Vására, amelyen közel 170 kézműves kínálja portékáját.

Az idei Karnevál bekerült a Gasztroélmények Éve 2016. elnevezésű programsorozatba is. A klasszikus vásári ételek mellett megjelennek a helyi termékek és a Szent Márton kifli, amely egy új sütőipari terméke lesz ősztől a városnak. A két fél kifli egybekelesztésével készülő egészséges pékáruval a Karnevál több helyszínén is találkozhatnak a szombathelyiek és az idelátogató vendégek.

Új hozzászólás