A roma holokauszt magyarországi áldozataira emlékeztek Bükön

Képgaléria megtekintése2016.08.04. - 11:00 | Sulics Boglárka

A roma holokauszt magyarországi áldozataira emlékeztek Bükön

Augusztus 3-án a Holokauszt Pharrajimos magyarországi áldozataira emlékeztek Bükön a templomkertben.

A roma holokauszt nemzetközi emléknapja augusztus 2. A Cigány Világszövetség kongresszusának határozata alapján 1972 óta emlékeznek meg a világ több országában arról, hogy 1944. augusztus 2-án éjjel az auschwitz-birkenaui koncentrációs táborban néhány óra alatt több mint háromezer romát gyilkoltak meg.

A kétmilliós európai cigányság hozzávetőleg 10-30 százaléka veszett oda a második világháború idején, a holokausztban - mondta Szita Szabolcs történész, a Holokauszt Emlékközpont ügyvezető igazgatója a közmédia keddi műsorában.

Arról is beszélt, hogy az elhurcolásnak nem mindig a megsemmisítés volt a célja, részben kényszermunkára kényszerítették a cigányokat, részben embertelen orvosi kísérleteknek vetették alá őket.

Heinrich Himmler SS-vezető parancsára 1944. augusztus 2-áról 3-ára virradó éjszakán tömeges megsemmisítés zajlott. Az auschwitz-birkenaui koncentrációs táborban fogva tartott cigányok kétségbeesetten ellenálltak, de az akciónak végül több ezren estek áldozatul néhány óra alatt. Ennek emlékét őrzi az augusztus 2-ai roma holokauszt nemzetközi emléknapja - mondta a történész. /MTI/

A büki megemlékezésen beszédet mondott: Németh Tiborné, Marton Ferenc, Gagyi Levente, Baranyai Róbert, Márkus Sándor, Farkas Félix, Vajda László. Beszédükben kiemelték a roma holokauszt borzalmait.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás

Korábbi hozzászólások

borosf13 2016.08.04. - 15:18
Ferkovics József roma festőművész holokauszt képeiből készült zenés fotómontázst Horváth Aladár és Testvérei: Auschwitzake lagerura zenéjére összevágott kis etűd.
https://www.youtube.com/watch?v=b7bxoNOrr38