Villányi vörösbor lett a Karnevál Bora - A médiánál a fehér volt a nyerő

Képgaléria megtekintése2016.08.05. - 00:15 | vaskarika.hu - Fotók: Varga András, Mészáros Zsolt

Villányi vörösbor lett a Karnevál Bora - A médiánál a fehér volt a nyerő

Augusztus 4-én a Tóvendéglő adott otthont az idei karneváli borbírálatnak. Idén 86 féle bort kellett a zsűrinek megkóstolnia, hogy kiválaszthassák a legjobb vörös, fehér és rosé borokat. A Karnevál Bora címet a Vylian Pincészet 2012-es évjáratú Montenuovo Cuvée-je, míg az újságírók által megkóstolt borok közül a média bora, a „Vinum Pressum" nyertese a szakmai zsűri által is legjobb fehér bornak tekintett 2015-ös Olaszrizling lett a Feind Borház készítésében.

A Savarai Történelmi Karnevál immár második évtizede otthona a hazai boroknak és borászatoknak is. A rendezvény egyik legnépszerűbb helyszíne a Borok utcája, ahol évről-évre bemutatkoznak a hazai borvidékek és a legújabb nedűk. A Karnevál Bora címért is sokan versenybe szálltak: soha ennyi nevezője nem volt még a karneváli borversenynek.

2016-ban 86 féle bort kellett a zsűrinek megkóstolnia, hogy kiválaszthassák a legjobb vörös, fehér és rosé borokat. A versenyre 54 fehér, 25 vörös és 7 rosé tétellel neveztek a borászatok. A kínálatban szinte valamennyi magyar borvidék terméke jelen volt: a fehér borok között a legtöbb a balatoni régióból nevezett, a vörösök között pedig a villányiak képviseltetik magukat a legnagyobb arányban.

15. alkalommal ismét a szakma kiválóságai - okleveles borbírák, borszakértők, somerlier-ek - értékelték az ország legjobb nedűit. A szakmai zsűri elnöke: Márkus Béla volt, a nevezett tételeket okleveles borbírák értékelték: Baráth Sándor, Beke Ramon, Faragó Dorottya, Kálsecz Marietta, Láng József, Lukács Szabolcs, Palotás József, Nagy Zita, Schützenhoffer Gergely és Wawrzsák László.

Hagyomány most már az is, hogy a helyi médiaszereplők is megkóstolhatják és értékelhetik a legjobb tételeket. Ők a „Vinum Pressum" címet ítélték oda a verseny végső szakaszában. A díj névadója Ambrus Lajos József Attila-díjas író, a Kortárs c. folyóirat főszerkesztője, borászati szépíró, aki szintén jelen volt az esti bírálaton. A sajtóbizottság elnöke Csíki Sándor gasztronómiai szakíró, a Food & Wine gasztrobloggere volt. A helyi sajtóorgánumok nevében Erős D. Zoltán (SZTV), Gergó Judit (MR), Kánya Dóra (Frisss), Mehlhoffer Tamás (PLT), Pais-Horváth Szilvia (Nyugat), Varga András (Vaskarika) és Vass Szilárd (Credo Rádió) választotta meg a "média bort".

A verseny tisztaságát dr. Tóth Zoárd közjegyző felügyelte, a borverseny lebonyolítását a Kőszegi Borbarát Hölgyek segítették.

A díjak ünnepélyes átadásra a Savaria Történelmi Karnevál ideje alatt, augusztus 26-án, pénteken 18.00 órakor kerül sor a Borok Utcája színpadán. A legmagasabb pontszámot elért bor egy éven át viselheti a Savaria Történelmi Karnevál Legjobb Bora 2016 kitüntető címet.

XVII. Savaria Történelmi Karnevál - Borverseny erdmények

A Karnevál legjobb fehér bora 2016-ban: Feind Borház - Olaszrizling (2015)

A Karnevál legjobb vörös bora 2016-ban: Agancsos Pincészet (Kovács Zoltán) - Capitalis - Cabernet franc (2012)

Az abszolút győztes, amely 2017 augusztusáig viselheti a Karnevál Bora címet: Vylian Pincészet - Montenuovo Cuvée (2012)

Az újságírók által megkóstolt borok közül a média bora, a „Vinum Pressum" nyertese: a szakmai zsűri által is legjobb fehér bornak tekintett 2015-ös Olaszrizling lett, a Feind Borház készítésében.

A nyertes borok a Karneválon a Borok utcájában veszik majd át a díjakat augusztus 26-án, pénteken 18:00 órakor. A kitüntetett borokkal a nagyközönség is találkozhat, hiszen a Borok utcájában ezek a pincészetek mindannyian jelen lesznek majd.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás