Idén Savaria kincse lett a Karnevál Tortája

Képgaléria megtekintése2016.08.12. - 01:00 | vaskarika.hu - Fotók: Büki László 'Harlequin'

Idén Savaria kincse lett a Karnevál Tortája

Augusztus 11-én került sor a Karnevál Tortája 2016 tortaversenyre a Tóvendéglőben. A versenyen hét tortát értékelt a diák- és a szakmai zsűri, utóbbi díszvendége s egyben elnöke Szó Gellért salgótarjáni cukrász, Magyarország 2015-ös és 2016-os tortájának készítője volt. A Karnevál Tortája a Savaria Kincse fantázianevet viselő édesség lett.

Harmadik alkalommal hirdette meg a Savarai Történelmi Karnevál a tortaversenyt - a Tóvendéglőben. Az idei nevezésekből azt láttuk, a Torta műfaja ismét felértékelődik, talán a Magyarország tortája mozgalomnak is köszönhetően.

A szakmai zsűri elnöke, a verseny díszvendége Szó Gellért salgótarjáni cukrász, Magyarország tavalyi és idei tortájának megalkotója volt.

A zsűri tagja volt továbbá Hujber Kálmánné (Valika) mestercukrász, aki 24 éve az Orlay Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskola szakoktatója, Somogyi Miklósné (Ilike) mestercukrász, üzletvezető, a Kamara Etikai Bizottságának tagja, Kovács Vince, a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke és Molnár Barnabás, az Ireks-Stamag Kft. szaktanácsadója és területi képviselője, a Szent Márton kifli receptjének gazdája.

A szakmai zsűri mellett egy diákzsűri is pontozott, hiszen a torta műfaja a gyerekekhez is nagyon közel áll. A szülinapi torták legfőbb közönsége a gyereksereg, márpedig Szombathelyen egész évben „szülinapot" ünneplünk - Szent Márton 1700. évfordulóját. A diákzsűriben olyan fiatalok ültek, akik az elmúlt tanévben nyújtott teljesítményükkel megérdemelték, hogy a város ünnepi asztalánál egy kis édes élményben részesüljenek. Mindannyian szép eredményeket értek el tanulmányaikban és sportteljesítményükben: Csonka-Gergó Janka, Horváth Natália, Kiss Mihály, Peitli Viktória, Pozsonyi Judit és Rabi Johanna alkotta a gyermekzsűrit. Itt kapott helyet Éder Máté is, aki a Szent Márton Emlékévben segít abban, hogy a kis Szent Mártont magunk elé képzelhessük. A diákzsűri elnöke a város diák-alpolgármestere, Farkas István volt.

A versenyen 100 pontos rendszerben ment a pontozás - a szakmai menetrendet Mészáros Gábor állította össze. A bírák külön értékelték a látványt (20 pont), a karneváli jelleget (20 pont), a textúrát (30 pont) és az ízek harmóniáját (30 pont).

Az idei Tortaversenyre 7 torta nevezett, és nemcsak profi cukrászatok, hanem hobbi-cukrászok is jelentkeztek. A verseny értékelése után a diákok és a szakmabeliek nagyjából egybehangzó értékelése alapján az alábbi végeredmény született:

1. helyen végzett és a Karnevál Tortája cím ezévi nyertese: a „Savaria kincse" nevű torta a Cake Art Cukrászat alkotása (Táplánszentkereszt), ami egy  kajszibarackos túrótorta zöldcitrommal, étcsokoládéval, vaníliával és omlós vajas keksszel. (95,4 ponttal) 

2. helyen végzett a „Sibaris Pomarii" fantázianevű torta, Dezse Gergő (Mészáros Cukrászat, Szombathely) munkája, ami diós dacquise lapon étcsokis diópraliné, meggy mousse és habosított ganache. (92,4 ponttal)

3. helyen végzett a „Pannónia gyümölcsei" nevű édesség a Claudia Cukrászda nevezésében (Szombathely). Ez egy piskóta alapon tejszínes krémmel, Erdei gyümölcs zselével, gyümölcsös mascarpone-krémmel ( tetején fehércsokis ganache) elkészített torta. (88,4 ponttal)

További nevezők voltak - nem bírálati sorrendben:

- „Gladiátor doppingja" - de Jonge Nóra (ő egy amatőr cukrász Toronyból) = Cappuccino torta

- „Habos álom" - Rózsa Cukrászda (Szombathely) - Mézes tésztalap, almás-mézes töltelék, pudingos-kókuszos felület, tojáshabbal a tetején

- Hegyháti sütőtöktorta - Édes Vidék Cukrászműhely (Oszkó) - sütőtökös és csokis tészta között fehércsokis ganache-krém

- Tökös-mákos rétestorta -  Csesznok Júlia (Budapest) - Mákos piskóta, almás-mákos körtekrém, sütőtök mousse, mákos dacquoise, sütőtök mousse, szőlődzsem, sütőtök mousse rétegezése.

Az eredményhirdetéskor a diákzsűri elnöke, Farkas István elmondta: nem volt nagy különbség a fiúk és a lányok ízlése között. A látvány sokat számított, és a túl édes termékeket nem pontozták olyan magasra. De nagyon ízlett nekik valamennyi torta, örömmel vették a felkérést a bírálaton való részvételre!

A szakmai zsűri nevében Szó Gellért megállapította: érdekes ízekkel találkozott, és örömmel fogadta a felkérést. Ő mindenhol a helyi ízeket keresi és francia tanulmányútja óta az egyszerű és világos aromákat próbálja összeállítani. A karneváli tortaversenyre ő biztosan valami helyi termés vagy gyümölcs felhasználásával nevezett volna, és nem bonyolította volna nagyon az összetevőket. A versenyen kóstolt pályázók többsége szerinte egy kicsit túl sok mindent akart beletenni egyetlen termékbe. Az egyszerűbb sokszor többet ér a cukrászatban is! Fontosak az alapanyagok, a jó torta nem csak fejben, hanem a tej minőségében, a tojó almolásakor és a gyümölcs termesztésében dől el. Örül, hogy több tortában is találkozott a tökmaggal, mint alapanyaggal - szerinte ez egy nagyon jó terméke lehetne Magyarországnak. Ahogyan a pisztácia is komoly gasztro-karriert futott be, nekünk a tökmagra lehetne építeni!

Az ő idei Magyarország tortája nyertese, az „Őrség Zöld Aranya" is erre az egyszerű harmóniára (és a piros-fehér-zöld színekre) épül: a friss málna, a még frissebb joghurt és tökmagolaj találkozásáról szól.

Szó Gellért ezután egy zsúrasztalon be is hozta a terembe az új Ország-tortáját. Az „Őrség Zöld Aranyát" ezúttal (az országos premier előtt 9 nappal!) a jelenlévő újságírók is megkóstolhatták!

Az eredményhirdetés során Molnár Barnabás, az Ireks-Stamag Kft. felajánlásaként 100.000.-, 50.000.- és 30.000.- Ft értékben ajánlott fel vásárlási utalványt a nyerteseknek.

A diákzsűri és a vállalkozó felnőttek a Mészáros Cukrászda két fagylaltkülönlegességét is megkóstolhatták: a „Pomona" (tökmagos vaníliafagylalt) és a „Terminus" (karamellás, fűszeres banánfagylalt) ugyancsak sikert aratott.

A nyertes torta receptjét és elkészítési leírását a Karnevál honlapján (www.savariakarneval.hu) és Facebook-oldalán is leközlik majd. A Karnevál tortája a Karneváli napokban a szombathelyi Fő téren külön standon lesz kapható, Szent Márton kiflije társaságában.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás